aproape de televizor
  • 0

Dacă sunteți părinte, este posibil ca cel puțin o data în viață să îi fi spus copilului dumneavoastră să ”nu stea prea aproape de televizor ca să nu își strice ochii”. Și chiar dacă nu sunteți părinte, este posibil să vă amintiți astfel de sfaturi. 

Deși pare o declarație greu de crezut, statul prea aproape de televizor nu afectează vederea. Nici nu strică ochii, nici nu cauzează strabism. În urmă cu câțiva ani însă, pericolul ca vederea să fie afectată de radiațiile X era cât se poate de real, însă, astăzi, nu mai este o problemă, datorită invenției noilor LCD-uri sau televizoarelor cu plasmă. Aceste ecrane plate nu emit radiații. 

Cu toate acestea, multe persoane sunt încă îngrijorate pentru faptul că vederea le-ar putea fi afectată din această cauză. Singura problemă oculară care poate apărea din cauza televizorului este oboseala ochilor.

În cazul în care observați că fiul sau fiica dumneavoastră preferă să stea prea aproape de televizor, este posibil să aibă o problemă de vedere, care poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor. Trebuie doar să îl urmăriți în decursul mai multor zile și să observați dacă, în timpul scrisului sau cititului, trebuie să apropie cartea pentru a vedea mai bine. În cazul în care problema persistă, nu întârziați cu el la un control oftalmologic. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât problema poate fi rezolvată mai repede. 

Oboseala ochilor

Ecranul televizorului privit de aproape poate cauza, cel mult, o oboseală a ochilor. În acest caz, simptomele pot fi diverse: 

Să nu credeți însă că astfel de simptome apar după o jumătate de oră de privit la televizor. Dimpotrivă! Acestea apar după ore întregi de stat la televizor, fiind mai întâlnite în cazul celor care privesc de aproape, sau dintr-un unghi greșit. 

Din fericire, aceste simptome sunt foarte ușoare, și dispar imediat ce ochii sunt odihniți, mai ales după câteva ore de somn. 

Cât de aproape de televizor trebuie să stăm

Majoritatea experților recomandă o distanță de cel puțin 2,5 – 3 metri între ochi și ecranul televizorului. Regula generală ar fi ca distanța să fie de aproximativ de 3 ori lungimea diagonalei televizorului. Astfel, în cazul în care aveți un televizor cu o diagonală de 140 cm, ar trebui să stați la o distanță de aproximativ 4 metri.

Tocmai de aceea, alegerea televizorului este extrem de importantă. Un televizor prea mare într-o cameră prea mică nu este cea mai bună alegere. Înainte de a achiziționa un televizor, socotiți distanța la care acesta va fi așezat de canapea, astfel încât să nu aveți probleme mai târziu. 

Cu toate acestea, majoritatea oftalmologilor sunt de părere că cea mai bună distanță de la care poate fi privit televizorul este cea la care vă simțiți confortabil. Atât timp cât ecranul este văzut clar, fără disconfort ocular, nu există niciun fel de problemă. Cu atât mai mult cu cât faceți pauze dese și dați ochilor posibilitatea să se odihnească. 

Unghiul din care privim spre televizor

În afară de distanță, chiar și unghiul din care privim către televizor poate provoca, uneori, oboseala ochilor. Tocmai de aceea este extrem de important ca acesta să fie așezat undeva la nivelul ochilor sau puțin mai jos, însă niciodată mai sus, astfel încât mușchii gâtului și ai ochilor să nu fie suprasolicitați, scrie verywellhealth.com.

Sănătatea ochilor și alte device-uri

Dacă despre televizor putem spune că nu reprezintă un pericol pentru ochi, nu putem spune același lucru și despre tablete, smartphone-uri sau laptopuri. Riscul de a dezvolta o oboseală a ochilor crește atunci când vorbim despre astfel de device-uri, în special în cazul copiilor. 

Tocmai de aceea, recomandăm ca ecranele acestora să fie ținute la o distanță de 45-60 de centimetri de ochi. De asemenea, ecranele ar trebui situate la nivelul ochilor sau puțin mai jos, dar niciodată mai sus. 

Notă

Dacă observați că vă confruntați des cu simptome de oboseală a ochilor, este posibil ca acestea să nu fie din cauza televizorului. Tocmai de aceea, vă așteptăm în clinica noastră unde, împreună cu medicii noștri cu experiență, veți putea descoperi adevărata cauză și o veți putea elimina sau corecta la timp. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate