mituri despre glaucom ochi
  • 0

Glaucomul este una dintre cele mai periculoase afecțiuni ale ochiului, poate de aceea au apărut atâtea mituri despre glaucom. Afecțiunea atrofiază progresiv nervul optic. Vederea periferică este astfel afectată, iar câmpul vizual se îngustează treptat. 

Această afecțiune care produce daune ireversibile asupra vederii poate fi asimptomatică la început. De aceea, singura modalitate de a descoperi glaucomul înainte ca acesta să afecteze vederea este consultul oftalmologic. Și asta deoarece, cu cât este descoperit mai devreme, cu atât tratamentul are rezultate mai bune iar boala nu are timp să avanseze atât de mult încât să provoace daune care să afecteze viața de zi cu zi. 

Ca despre orice boală însă, au apărut de-a lungul vremii fel și fel de mituri, unele reale, altele nu. Tocmai de aceea este bine să putem face diferența între acestea și să fim bine informați, astfel încât să tratăm problema eficient.

Glaucomul este descoperit doar la persoanele în vârstă

Fals! Este adevărat că glaucomul este principala cauză de orbire, în special în cazul persoanelor în vârstă. Din păcate însă, glaucomul nu ține cont de vârstă, fiind prezent la unele persoane chiar de la naștere, atunci când vorbim despre glaucomul primar congenital, sau poate apărea oricând, încă din primii ani ai copilăriei, în aceste cazuri fiind, de obicei, moștenit. 

Toți pacienții cu glaucom se confruntă cu presiune intraoculară mare

Fals! Glaucomul produce leziuni permanente ale nervului optic. În ciuda faptului că presiunea intraoculară reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze, nu este singura. 

Glaucomul cu tensiune normală este o variantă a glaucomului, mai puțin frecventă, în care deteriorarea nervului optic apare fără ca presiunea intraoculară să depășească valorile normale. 

Cauzele acestui tip de glaucom sunt încă necunoscute, în ciuda tuturor cercetărilor care s-au făcut de-a lungul timpului pe acest subiect. Din anumite motive, nervul optic este susceptibil de a fi deteriorat chiar în cazul valorilor normale ale presiunii intraoculare. 

Glaucomul nu trebuie tratat în cazul pacienților asimptomatici

Fals! Acesta este poate cel mai periculos mit, pentru că pacienții care nu fac nimic pentru a ține boala sub control ajung la orbire. 

În ciuda faptului că majoritatea tipurilor de glaucom nu produc simptome și că medicamentele care se folosesc pentru tratamentul acestei boli prezintă și efecte adverse și pot afecta calitatea vieții, este extrem de important ca glaucomul să fie tratat!

Și chiar dacă nu există un tratament care să vindece glaucomul, există o mulțime de metode care pot ține afecțiunea sub control. Putem aminti aici diverse medicamente, tratamente laser sau intervenții chirurgicale care vor stopa daunele.  

Mai mult decât atât, chiar dacă tratamentul nu reprezintă o garanție că glaucomul nu avansează, în condițiile în care, în unele cazuri, presiunea intraoculară este ținută sub control, însă boala progresează, este un lucru cunoscut faptul că glaucomul netratat provoacă leziuni permanente asupra nervului optic și duce la orbire. 

Tot la mituri despre glaucom: Netratată, cataracta se transformă în glaucom

Fals! Cataracta nu se transformă niciodată în glaucom. 

Cataracta reprezintă opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin, odată cu trecerea timpului. Majoritatea persoanelor se vor confrunta cu cataractă la o anumită vârstă. Având în vedere însă faptul că ambele boli au factori de risc asemănători, unul dintre aceștia fiind înaintarea în vârstă,  persoanele de peste 60 de ani pot fi diagnosticate, la un moment dat, cu ambele boli, fără a fi vreo legătură între cele două. 

Prea mult timp în fața ecranelor duce la glaucom

În ciuda faptului că nu este un lucru dovedit, experții sunt de părere că petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranelor poate crește riscul dezvoltării glaucomului, în special dacă pacientul suferă de miopie. 

Glaucomul este doar ereditar

Fals! Este adevărat că majoritatea cazurilor de glaucom sunt ereditare. Cu alte cuvinte, dacă unul dintre părinți se confruntă cu boala, este foarte probabil ca fiul sau fiica să o moștenească. Cu toate acestea, multe persoane dezvoltă glaucom fără ca vreun membru al familiei să fi fost diagnosticat vreodată cu această afecțiune. 

Cel mai frecvent simptom al glaucomului este durerea

Fals! Simptomele glaucomului se diferențiază în funcție de cauza acestuia și de stadiul lui. Din păcate, este o boală care nu prezintă simptome, în cele mai  multe cazuri, decât în stadii avansate. Iar primele semne ale glaucomului nu sunt reprezentate de durere, ci de schimbări are vederii, reprezentate de deteriorarea nervului optic.

Surse:

https://www.glaucoma.org/glaucoma/normal-tension-glaucoma.php#:~:text=Normal%2Dtension%20glaucoma%20(NTG),between%2012%2D22%20mm%20Hg

https://www.bangkokhospital.com/en/content/myth-and-fact-glaucoma

https://www.brightfocus.org/glaucoma/article/five-common-myths-about-glaucoma

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate