- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Din ce în ce mai multe studii arată că, dacă avem grijă de ochii noștri la fel cum avem grijă de mâini, gură și nas, răspândirea covid-19 poate fi încetinită. Și asta deoarece virusul ucigaș se poate transmite chiar prin ochi.
Covid-19 se poate manifesta ușor, în cele mai multe cazuri, însă poate dezvolta și forme grave. Simptome ca febra, tuse sau scurtarea respirației pot apărea de la 2 la 14 zile după expunere. Din păcate, 20% din cazuri dezvoltă forme grave de pneumonie, forme care pot conduce chiar la deces.
Limitarea expunerii ochilor este de ajutor
Când o persoană infectată strănută sau tușește, particulele virale eliminate pot ajunge în gura sau în nasul altei persoane, contaminând-o. Același lucru se întâmplă însă și când virusul pătrunde în organism prin intermediul ochilor.
Pe de altă parte, o persoană se poate infecta în cazul în care atinge un obiect contaminat, după care duce mâna, involuntar, la ochi.
Ochii iritați pot fi semnul infecției cu coronavirus
Dacă observați că cineva are ochii roșii, nu vă panicați! Nu este obligatoriu ca persoana respectivă să fie infectată cu COVID-19. Însă, având în vedere că un studiu recent efectuat în China a relatat faptul că până la o treime dintre pacienții internați în spital s-au confruntat cu probleme oculare, cum ar fi conjunctivită sau ochi roși, cel mai bine ar fi să păstrați distanța. Este foarte important să știți că virusul se poate răspândi prin atingerea fluidului din ochii unei persoane infectate sau prin atingerea obiectelor care transportă fluidul.
Problemele oculare minore pot fi amânate pe perioada pandemiei
Atât pentru siguranța lor cât și pentru siguranța pacienților, medicii oftalmologi sunt sfătuiți de autorități să nu ofere consultații pe toată perioada pandemiei, decât pentru cazurile urgente. Acest lucru este important din două motive:
- Limitarea contactului între medici și pacienți este cheia pentru a reduce răspândirea virusului;
- Consumabilele de unică folosință, cum ar fi măștile și mănușile, trebuie păstrate și utilizate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele și anume în spitalele unde sunt tratați bolnavii de Covid-19.
Vizitele de rutină vor fi amânate pe perioada pandemiei, la fel și intervențiile chirurgicale și procedurile care nu reprezintă urgențe.
Sunați medicul oftalmolog dacă vă aflați în una din următoarele situații
- Suferiți de degenerescență maculară sau retinopatie diabetică și efectuați regulat injecții intravitreene
- Observați schimbări semnificative în vedere, cum ar fi încețoșare, sau pete în câmpul vizual
- Observați puncte plutitoare, negre sau luminoase, în vederea dumneavoastră
- Aveți pierderi bruște de vedere
- Vă confruntați cu dureri oculare, dureri de cap, ochi roșii, amețeli sau stare de vomă
În cazul în care, totuși, sunteți nevoit să mergeți la medic, este posibil să observați modificări în modul în care decurge consultația sau procedura. Este obligatoriu ca și dumneavoastră să respectați toate măsurile de protecție
- Dacă suferiți de tuse sau febră, sau ați avut contact recent cu o persoană confirmată pozitiv cu coronavirus, anunțați medicul oftalmolog din timp, prin intermediul telefonului. Dacă programarea dumneavoastră nu este o urgență, medicul vă va ruga să rămâneți acasă
- În cazul în care aveți o urgență, însă aveți unul din simptomele enumerate mai sus, medicul vă va ruga să purtați o mască sau un scut de protecție din plastic și să așteptați într-o cameră specială, departe de restul pacienților și de personalul medical
- Dacă simțiți nevoia să strănutați sau să tușiți în timpul controlului, îndepărtați capul de lângă microscop. Acoperiți-vă gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel, aruncați șervețelul imediat și spălați-vă pe mâini.
Cum să vă protejați pe dumneavoastră și pe cei din jur
Este foarte important să știți că, în ciuda preocupărilor cu privire la covid-19, măsurile de precauție de bun simț pot reduce semnificativ riscul de a vă contamina. Astfel, este de ajuns să vă spălați frecvent pe mâini, să urmați o igienă bună atunci când manevrați lentilele de contact și să evitați să vă atingeți nasul, gura și mai ales ochii, spune medicul oftalmolog Sonal Tuli, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.
Dacă obișnuiți să purtați lentile de contact, luați în considerare schimbarea acestora cu ochelarii pentru o perioadă de timp. Chiar dacă nu există destule studii care să ateste faptul că purtarea lentilelor de contact favorizează riscul de contaminare cu coronavirus, cei ce fac lucrul acesta își ating ochii mai mult decât restul persoanelor.
Purtarea ochelarilor poate reprezenta un strat în plus de protecție. Ochelarii de vedere sau de soare vă pot proteja ochii de particulele virale posibil eliminate de alte persoane. Atenție însă, aceștia nu oferă protecție de 100%. Tocmai de aceea, dacă lucrați în domeniul medical sau sunteți în contact direct cu persoanele infectate, ochelarii speciali de protecție sunt cea mai bună alegere.
Evitați frecarea ochilor. Chiar dacă este un obicei greu de înlăturat, evitarea lui va reduce semnificativ riscul de contaminare. Dacă simțiți nevoia urgentă de a vă scărpina la ochi sau de a vă așeza mai bine ochelarii pe nas, încercați să folosiți un șervețel curat, în niciun caz degetele.
Și nu în ultimul rând, nu uitați că distanțarea socială poate salva vieți!
În perioada stării de urgență, medicii noștri vă oferă suport prin intermediul telefonului și al internetului. Ne puteți contacta zilnic între 09:00 și 18:00.
Surse: WebMD