- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
- Cauze ale sindromul de ochi uscați
- Factori de risc pentru sindromul ochilor uscați
- Remedii rapide
- 1. Odihniți-vă ochii
- 2. Clipiți des
- 3. Spălați-vă pleoapele și genele
- 4. Eliminați total sau reduceți cât se poate alcoolul
- 5. Renunțați la fumat
- 6. Dormiți mai mult
- 7. Suplimentați alimentația cu vitamina A, B12 și D
- 8. Beți mai multă apă
- 9. Folosiți lacrimi artificiale
- 10. Introduceți acizii grași în alimentația dumneavoastră
- 11. Schimbați mediul înconjurător
Sindromul de ochi uscați este afecțiunea care dă viața multor persoane peste cap în ultima vreme. Și asta pentru că trăim vremuri în care folosim din plin device-urile, mediul înconjurător și medicamentele.
Sindromul ochilor uscați este o condiție medicală care afectează calitatea vieții. Tocmai de aceea vă prezentăm câteva remedii simple prin care simptomele pot fi ameliorate semnificativ.
Cauze ale sindromul de ochi uscați
Cea mai frecventă cauză a sindromului ochilor uscat este lipsa lacrimilor care lubrifiază globul ocular. Mai rar, dar nu exclus, este ca sindromul ochilului uscat să fie cauzat de alte patologii, factori de mediu sau diverse medicamente, cum ar fi:
- picături de nas
- medicamente pentru scăderea tensiunii
- medicamente pentru acnee
- terapia cu hormoni
- medicamente antidepresive
- medicamente antipsihotice
- medicamente pentru Parkinson
- antihistaminice
Factori de risc pentru sindromul ochilor uscați
Există o serie de factori care influențează sau chiar determină apariția acestei afecțiuni. Iată o listă cu principalii factori de risc:
- vârsta. Persoanele peste 65 de ani sunt supuse unui mare risc de a dezvolta sindromul ochilor uscați,
- clipire rară în timpul expunerii la computer,
- femeile sunt mai expuse sindromului ochilor uscați,
- fumatul,
- deficit de vitamine,
- afecțiuni cronice,
- factori de mediu extremi,
- folosirea îndelungată a lentilelor de contact,
- boli autoimune, cum ar fi lupusul
Remedii rapide
O diagnosticare corectă este necesară pentru a înțelege cauzele care au condus spre această afecțiune. Însă, până ajungeți la medic, vă recomandăm câteva remedii, la îndemâna tuturor, care vă pot fi de mare ajutor.
1. Odihniți-vă ochii
Lumina computerului, a telefonului sau a televizorului poate fi iritantă pentru ochi. Tocmai de aceea este atât de important să vă odihniți frecvent. Cel puțin de 2-3 ori pe oră, încercați să luați ochii din ecran și să priviți în depărtare. De asemenea, puteți ține ochii închiși pentru 1 minut sau 2, timp destul pentru ca ochii să fie bine lubrifiați.
2. Clipiți des
Chiar dacă nu simțiți nevoia să faceți lucrul acesta, încercați să vă forțați să clipiți. Astfel, veți îmbunătăți sănătatea ochilor și veți deschide glandele lacrimale. În ciuda faptului că veți avea un aspect puțin ciudat și nu prea natural. Însă chiar și acest lucru se poate îmbunătăți, odată ce vă antrenați să faceți lucrul acesta cât mai des.
3. Spălați-vă pleoapele și genele
Chiar dacă sună puțin ciudat, când vă spălați pe față, acordați o atenție deosebită genelor și pleoapelor. Folosiți apă călduță și șampon pentru copii, sau un gel special, fără conservanți. De asemenea, nu neglijați zonele acoperite de cosmetice sau creme, deoarece acestea pot ajunge în filmul lacrimal și pot irita ochii.
4. Eliminați total sau reduceți cât se poate alcoolul
Consumul de alcool poate conduce la deshidratare, ceea ce poate afecta și ochii. Un studiu recent efectuat de Institutul Național de Sănătate din America a găsit mai multe conexiuni între alcool și sindromul ochilor uscați.
Chiar dacă nu sunteți de acord cu oamenii de știință, puteți face o încercare să vedeți în ce măsură alcoolul vă influențează simptomele.
5. Renunțați la fumat
Fumul de țigară conține peste 7.000 de chimicale, care pot irita ochii. Tocmai de aceea, în cazul fumătorilor, riscul de a dezvolta sindromul ochilor uscați este dublu.
De asemenea, fumul poate schimba compoziția lacrimilor, ceea ce poate agrava simptomele.
Dacă sunteți fumător, va trebui să renunțați la asta pentru ca ochii dumneavoastră să funcționeze din nou normal. Dacă nu sunteți fumător, încercați să evitați locurile unde se fumează.
6. Dormiți mai mult
Acesta este unul dintre cele mai plăcute sfaturi din lista noastră. Cui nu îi place să doarmă? Din păcate însă, în ziua de azi este greu să prinzi mai mult de 6-7 ore de somn pe noapte, în cele mai bune cazuri. Cu toate acestea, trebuie să conștientizați că somnul este foarte important nu numai pentru ochii dumneavoastră, ci pentru întreg organismul.
7. Suplimentați alimentația cu vitamina A, B12 și D
Este dovedit că deficiența de vitamina D are o strânsă legătură cu sindromul ochilor uscați. Experții sunt însă de părere că vitamina B12 și vitamina A sunt la fel de importante pentru sănătatea ochilor.
Alte vitamine care ajută la ameliorarea simtomelor, sunt:
- vitamina B6
- vitamina B9
- vitamina C
- vitamina E
- vitamina B2 (riboflavina)
- vitamina B3 (niacina)
- luteina
- zeaxantina
- vitamina B1 (tiamina)
8. Beți mai multă apă
Nu este un lucru surprinzător că apa este bună pentru ochii dumneavoastră. Apa lubrifiază ochii, și le permite să producă mai multe lacrimi. Tocmai de aceea, pentru o vedere sănătoasă, vă recomandăm să beți 8-10 pahare de apă pe zi.
9. Folosiți lacrimi artificiale
Picăturile oftalmice lubrifiante sunt numite si lacrimi artificiale și sunt folosite pentru a hidrata ochii și pentru a calma disconfortul ocular. Atenție însă, este important să folosiți lacrimi artificiale potrivite ochilor dumneavoastră. Tocmai de aceea vă recomandăm un control oftalmologic, în care putem afla împreună ce vi se potrivește cel mai bine.
10. Introduceți acizii grași în alimentația dumneavoastră
Potrivit Asociației Americane de Oftalmologie, acizii grași Omega 3 îmbunătățesc funcția glandelor lacrimale și pot reduce semnificativ simptomele sindromului ochilor uscați.
Acizii grași Omega 3 se găsesc în:
- pești grași cum ar fi somonul și tonul
- suplimentele cu ulei de pește
- semințele de in
- semințele de chia
- nuci
- uleiul de palmier și de soia
11. Schimbați mediul înconjurător
Uneori, umiditatea scăzută, vântul puternic, aerul condiționat, căldura sau fumul de țigară pot cauza uscăciunea și iritația ochilor. Tocmai de aceea este important să fiți atenți la mediul înconjurător și, dacă se poate, să îl schimbați.
Toate aceste remedii vă pot ameliora simptomele, însă este posibil ca ameliorarea să fie resimțită doar pentru o perioadă limitată de timp. Dacă observați că simptomele persistă, vă așteptăm la un control oftalmologic, unde putem găsi adevărata cauză și putem trata corect afecțiunea, astfel încât viața dumneavoastră să se îmbunătățească.
După cum am arătat deja, există numeroase cauze pentru sindromul de ochi uscați, de aceea recomandarea noastră este să mergeți la o consultație oftalmologică dacă simptomele nu trec într-o perioadă scurtă de timp. Ar putea fi vorba de o afecțiune oftalmologică mai gravă al cărui efect să fie sindromul de ochi uscați.
umer23Avali
23 august 2024 la 11:17Hello!
Good luck 🙂
Nina Raureanu
9 septembrie 2024 la 12:46Bună ziua!
Am fost operată cu 3 ani de zile în urmă de doamna doctor Cristina Frangu (operație de cataractă la ambii ochi). Operația a fost un real succes. În continuare merg anual la control. Este un medic deosebit, îl recomand cu cea mai mare încredere!
I Care
9 septembrie 2024 la 16:37Thank you!
Nina Raureanu
9 septembrie 2024 la 12:46Bună ziua!
Am fost operată cu 3 ani de zile în urmă de doamna doctor Cristina Frangu (operație de cataractă la ambii ochi). Operația a fost un real succes. În continuare merg anual la control. Este un medic deosebit, îl recomand cu cea mai mare încredere!
I Care
9 septembrie 2024 la 16:40Vă mulțumim pentru cuvintele de apreciere și pentru recomandare! Multă sănătate!