- Cataractă
-
by I Care
Ce este cataracta
Pentru a ști ce trebuie făcut pentru a preveni cataracta trebuie să înțelegem cum se formează ea. Cataracta este o afecțiune foarte frecventă, congenitală sau dobândită, caracterizată prin opacizarea lentilei naturale a ochiului. De fapt, catarcta este principala cauză de orbire din întreaga lume. Studiile arată că aproximativ 70% din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani suferă de această afecțiune, însă sunt și cazuri în care este întâlnită la persoane mai tinere. Se manifestă, în general, la ambii ochi, iar simptomele se instalează treptat.
Simptome
Cataracta nu provoacă durere, nu cauzează lăcrimare excesivă, nici înroșirea sau mâncărimea la nivel ocular. Singurul simptom cu care se confruntă pacienții, este scăderea calității vederii sau încețoșarea treptată a vederii. De multe ori, persoanele afectate ajung să schimbe mai multe perechi de ochelari până sunt diagnosticate, deoarece au impresia că dioptriile se schimbă foarte repede.
Cauze
Din păcate, cataracta este un proces natural de îmbătrânire a ochiului, iar efectul ei este ireversibil. Singurul tratament care funcționează în cazul acestei afecțiuni este intervenția chirurgicală de schimbare a cristalinului, cu unul artificial.
Ce să faci pentru a preveni cataracta
Tocmai de aceea, este bine să învățăm să prevenim cataracta atât cât de poate.
1. Alimentația corectă
Hrana joacă un rol esențial în menținerea sănătății ochiului. Tocmai de aceea, vă recomandăm să introduceți în alimentația dumneavoastră zilnică alimente bogate în antioxidanți și glutation. Printre acestea, putem aminti alimentele cu frunze verzi, brocolli, sparanghelul, spanacul și varza de Bruxelles, care sunt printre cele mai recomandate alimente care mențin sănătatea ochilor. De asemnea, avocado, căpșunele sau grepfrutul sunt alimente bogate în glutation, care ajută la o vedere mai bună.
Vitaminele precum zeaxantina și luteina sunt, de asemenea, vitale pentru ochi. Acestea conțin o cantitate mare de carotenoide, aflate, de asemenea, în lentila naturală a ochilor. Să nu uităm de ouă, varză și porumb, care oferă protecție nu numai împotriva cataractei, ci și a degenerescenței maculare.
Sunt însă și câteva alimente care ar trebui eliminate din alimentația zilnică pentru o vedere bună. Printre acestea amintim zahărul alb sau alți substituenți ai acestuia, cum ar fi siropul de porumb, care, de obicei, este produs din porumb modificat genetic.
2. Hidratarea eficientă
Hidratarea este unul dintre factorii care impactează puternic evoluția cataractei. Tocmai de aceea, experții recomandă o hidratare corectă pentru a elimina riscul de a acumula toxine care sunt periculoase atât pentru sănătatea generală a organismului, cât și pentru sănătatea ochilor. Un aport bogat de lichide este de mare ajutor pentru ca organismul să elimine toxinele mai ușor.
3. Reduceți cantitatea de alcool
Nu o să vă cerem să renunțați total la alcool. Un pahar de vin la o întâlnire cu prietenii, sau în weekend, la masă cu familia, nu este o crimă. Studiile arată însă o strânsă legătură între consumul de alcool și riscul de a dezvolta cataractă. De asemenea, acestea demonstrează că șansele ca o persoană să fie afectată de cataractă cresc proporțional cu cantitatea de alcool consumată.
4. Renunțați la fumat
Toată lumea cunoaște bine efectele pe care țigările le au asupra plămânilor. Însă prea puțini avertizează asupra pericolului pe care îl au asupra ochilor.
Fumul de țigară conține peste 7.000 de chimicale, care afectează puternic ochii. De asemenea, fumul poate schimba compoziția lacrimilor. Tocmai de aceea, riscul de a dezvolta cataractă este dublu în cazul pacienților care fumează câteva țigări pe zi și se triplează în cazul pacienților care depășesc 15 țigări pe zi.
5. Folosiți ochelari de soare
Toate studiile demonstrează că razele UV au efecte dăunătoare asupra ochilor, distrugând, de asemenea, proteinele conținute de lentila naturală a ochilor. Tocmai de aceea, vă recomandăm să purtați ochelari de soare cu protecție 100% anti UVA și UVB.
6. Țineți-vă glicemia sub control
Din păcate, persoanele diagnosticate cu diabet sunt expuse unui mare risc de a dezvolta cataractă. Tocmai de aceea, chiar dacă suferiți de această afecțiune, urmați tratamentul cu conștiinciozitate atât pentru a vă ține glicemia sub control, cât și pentru a nu o lăsa să vă afecteze vederea.
7. Nu uitați de controalele oftalmologice
Medicul oftalmolog este singurul care vă poate da un diagnostic corect în cazul în care observați cea mai mică schimbare a vederii. Tocmai de aceea, dacă aveți între 40 și 64 de ani, este ideal să efectuați un control oftalmologic între 2 și 4 ani. În cazul în care ați trecut de vârsta de 65 de ani, vă așteptăm la un control mai des, la aproximativ 1 – 2 ani, pentru a elimina riscurile și pentru a putea preveni cataracta și complicațiile unor boli care pot apărea cu ușurință la această vârstă.