- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Ochii joacă un rol important în răspândirea și prevenția noului focar de coronavirus care amenință, în acest moment, atât de multe țări. Ca exemplu, putem folosi cazul medicului de la Universitatea Peking care este de părere că a contractat noul COVID-19 în timp ce trata pacienții, fără a purta ochelari de protecție.
Ce este COVID-19?
Virusul COVID 19 face parte din familia coronavirusurilor și nu a mai fost întâlnit până acum. Ca şi celelalte virusuri de acest gen, acesta provine de la animale.
Care sunt simptomele?
Majoritatea persoanelor infectate prezintă simptome ușoare. Sunt însă cazuri în care virusul poate provoca pneumonie. Pacienții infectați acuză febră mare, tuse și dificultăți de respirație. Doar în cazurile grave, poate apărea o insuficiență a anumitor organe.
Cum se transmite?
Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, transmiterea se face pe cale aeriană, adică prin picăturile eliminate prin tuse sau strănut care intră în contact cu mâinile, ochii sau mucoasa nazală. De asemenea, se crede că acesta se poate transmite prin obiectele contaminate.
Care este legătura între ochi și coronavirus?
COVID-19 se transmite prin ”picăturile respiratorii” răspândite prin aer, picături produse când cineva strănută sau tușește.
Wang Guangfa, specialist pe secția de Boli Respiratorii al Universității Peking, susține că a contractat noua tulpină de virus când a intrat în contact cu pacienții din spital. La câteva zile după expunere, Wang a raportat o inflamație a ochiului stâng, urmată de febră mare și acumulare de mucus în nas și gât. Imediat după, a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Acesta crede că virusul i-a pătruns în organism prin ochiul stâng.
Jan Evans Patterson, medic și profesor de patologie în divizia de Boli Infecțioase de la Long School of Medicine, din cadrul UT Health San Antonio confirmă faptul că scenariul lui Guangfa ar putea fi confirmat. Într-un astfel de caz, spune ea, picăturile respiratorii pot ajunge la ochi, cale de pătrundere a virusului în organism.
Pe de altă parte, transmiterea noului coronavirus vine cu atâtea necunoscute, încât este plauzibil, dar puțin probabil, ca picăturile să ajungă la ochi prin intermediul mâinilor, spune doctor Stephen Thomas, șeful secției de Boli Infecțioase de la Suny Upstate Medical University din Syracuse, New York.
Una dintre aceste necunoscute este dacă virusul poate persista pe piele sau pe alte zone ale trupului care nu produc mucus?
Cât este de contagios?
În prezent, nu există destule date cu privire la cât de repede și cât de ușor se transmite virusul. Tocmai de aceea, medicii recomandă evitarea pe cât posibil a contactului cu alte persoane. De asemenea, medicii recomandă spălarea cât mai des a mâinilor și evitarea locuri aglomerate.
Cine are risc mai mare de a contracta boala?
Persoanele cu imunitate scăzută sau cu boli pre-existente sunt cele mai vulnerabile în fața bolii. De asemenea, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile pulmonare, pot contracta foarte ușor virusul.
Care este perioada de incubație?
În mod normal, simptomele apar la 2, până la 14 zile după expunerea la virus. Studii recente arată însă că, în cazuri rare, simptomele pot apărea chiar și după 25 de zile.
Cum este diagnosticat?
Profesioniștii din domeniul sănătății pot diagnostica coronavirusul doar prin teste speciale de salivă.
Care este diferența între gripă și coronavirus?
Diferența între gripă și COVID – 19 este faptul că, pentru cel din urmă, nu există vaccin. Astfel, persoanele vulnerabile cum ar fi bătrânii sau cele cu boli cronice nu au niciun mijloc de apărare în fața acestuia.
Care este tratamentul?
Având în vedere că este vorba despre un virus, antibioticele nu au niciun efect, iar antiviralele folosite până acum nu funcționează. Recuperarea depinde doar de răspunsul imunitar al fiecărei persoane în parte.
Pentru a evita contactarea acestui virus este important să nu vă atingeți ochii cu mâna decât după ce v-ați spălat sau dezinfectat mâinile.