keratita inflamatia corneei
  • 0

Keratita reprezintă o inflamație a corneei, membrana transparentă și extrem de subțire care acoperă partea albă a globului ocular. Rolul corneei este de a concentra lumina, astfel încât ochiul să poată focaliza și să distingă clar obiectele din jur. 

Cauze

Cauzele afecțiunii sunt numeroase. Aceasta poate, sau nu, să fie asociată cu o infecție. Astfel, printre cauzele keratitei noninfecțioase, putem enumera leziunile minore la nivel ocular, purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă prea lungă de timp sau prezența unui corp străin în ochi. 

De asemenea, această afecțiune poate fi provocată de arsuri chimice, petrecerea unui timp îndelungat în fața monitorului, anumite ingrediente care fac parte din compoziția cosmeticelor sau expunerea îndelungată la lumina ultravioletă. 

Pe de altă parte, keratitele infecțioase pot fi cauzate de bacterii, fungi, viruși sau paraziți. 

Simptome

  • Durere oculară
  • Iritația ochiului
  • Roșeață
  • Sensibilitate la lumină (fotofobie)
  • Secreții oculare
  • Lăcrimare excesivă
  • Schimbări ale vederii, cum ar fi vederea încețoșată 

Simptomele se agravează odată cu trecerea timpului, în cazul în care afecțiunea nu este tratată!

Diagnosticare

Keratita se poate diagnostica cu ajutorul biomicroscopului. În unele cazuri, medicul va alege să administreze picături în ochi pentru o colorație specială cu ajutorul căreia va putea observa mai bine leziunile de la nivelul corneei. 

Keratitele virale nu au nevoie de teste de laborator, însă medicul vă va adresa mai multe întrebări despre istoricul medical. De asemenea, medicul poate recolta secreții conjunctivale după irigarea sacului conjunctival.

În cazuri mai grave, medicul poate recolta material biologic de la baza ulcerului cu ajutorul unei spatule numite Kimura. Cu alte cuvinte, medicul va recolta o biopsie pentru a detecta cu exactitate cauza care a provocat keratita. 

Tipuri de keratită

Keratita bacteriană

Keratita bacteriană este, în cele mai multe cazuri, asociată cu purtarea îndelungată a lentilelor de contact. În unele cazuri, acest tip de keratită poate avansa foarte repede, cauzând modificări serioase ale vederii sau chiar pierderea acesteia. Din fericire, în aceste cazuri, pacientul poate opta pentru un transplant de cornee. 

Keratita fungică

Keratita fungică este una dintre cele mai dificile infecții corneene de tratat. Aceasta este cauzată de expunerea la diferite tipuri de fungi, cum ar fi Aspergillus (mucegai), Cephalosporium, Curvularia, Candida sau Fusarium.

Keratita parazitară

Keratita parazitară poate apărea în cazul infectării cu organismul Acanthamoeba. Persoanele care înoată în lacuri sau ape neclorurate, dar și cele care se plimbă în zone cu multă vegetație, sunt mult mai predispuse la keratita parazitară. De asemenea, și purtătorii de lentile de contact au un risc mai crescut de a dezvolta boala. 

Keratita virală

Keratita virală este cauzată, în cele mai multe cazuri, de virusul herpes simplex. De asemenea, aceasta poate fi cauzată de virusul varicelo-zosterian sau adenovirusuri. 

Complicații ale keratitei

Keratita este o afecțiune serioasă și poate duce la orbire în cazul în care nu este tratată. Însă toate complicațiile pot fi eliminate dacă aceasta este diagnosticată timpuriu și tratată corect. 

Printre complicațiile keratitei, amintim cicatricile corneene, ulcerele sau glaucomul

Tratament pentru keratita

Persoanele purtătoare de lentile de contact vor trebui să le îndepărteze imediat ce apar primele simptome de infecție sau inflamație. Acestea nu mai trebuie folosite până ce vindecarea nu este completă. În unele cazuri, este posibil să fie nevoie ca lentilele de contact să fie schimbate. 

În cazul keratitei bacteriene ușoare, medicul va recomanda doar picături antibacteriene.

În cazuri mai serioase, medicul va recomanda antibiotice sub formă de picături sau tablete orale. În cazul în care pacientul prezintă o formă gravă, picăturile pe bază de corticosteroizi pot fi de un real ajutor pentru a reduce inflamația. 

Tratamentul în cazul keratitelor fungice este cel mai complex. Acesta va trebui administrat pe o perioadă mai îndelungată, pe parcursul câtorva luni. În cazul în care tratamentul nu are efectul dorit, este posibil ca pacienții cu keratită bacteriană să necesite intervenție chirurgicală.

Keratitele virale sunt tratate cu antivirale sub formă de picături, ori pe cale orală. 

Concluzie

Keratitele pot fi tratate cu succes, astfel încât efectele devastatoare pe care le au asupra vederii să fie îndepărtate total. Important este ca, în cazul apariției oricăror simptome sau schimbări ale vederii, să mergeți imediat la medicul oftalmolog!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate