- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Oboseala ochilor, sindromul ochilor uscați, sindromul vederii la computer, erorile de refracție sau disfuncțiile binoculare sunt doar câteva din problemele cauzate de expunerea îndelungată la computer și care ar putea fi prevenite de lentilele cu protecție. Odată instalate, toate aceste afecțiuni sunt dificil de tratat, în special în cazul în care nu se urmărește un stil de viață mai sănătos pentru ochi. Tocmai de aceea, este mai bine să prevenim decât să tratăm.
Obișnuim să recomandăm pacienților noștri să aibă grijă de vederea lor. Prin odihna ochilor, prin evitarea luminii albastre atât de nocive pentru ochi, prin multe alte trucuri care ajută la păstrarea sănătății ochilor.
Însă un lucru esențial pentru persoanele care petrec multe ore în fața ecranelor sunt ochelarii cu lentile cu protecție pentru calculator. Aceștia sunt diferiți de ochelarii obișnuiți. În ciuda faptului că se execută tot pe baza unei prescripții, pot fi folosiți chiar și de persoanele cu 0 dioptrii, fiind proiectați pentru a vă proteja de ecranul computerului.
Cum vă dați seama că aveți nevoie de lentile cu protecție
Vederea încețoșată, vederea dublă, ochii roșii, iritați, sindromul ochilor uscați, durerile de cap, durerile de ceafă sau de spate sunt toate simptome ale sindromului vederii la calculator. Astfel, dacă vă confruntați cu aceste simptome, este foarte posibil să aveți nevoie de ochelari pentru calculator.
Tipuri de lentile
Ecranul computerului este poziționat, în mod normal, la 50-65 de cm față de ochi. Aceasta este considerată o distanță intermediară a vederii.
În funcție de vederea dumneavoastră și de modul și timpul de lucru în fața computerului, există 4 tipuri de lentile cu protecție pentru calculator.
Monofocale
Ochelarii monofocali proiectați special pentru lucrul la calculator vor asigura corecția optică corespunzătoare pentru distanța de lucru dintre ecran și ochii utilizatorului calculatorului. Aceste lentile permit utilizatorului să privească întregul ecran cu o simplă mișcare sus-jos a capului. Dezavantajul acestor lentile este faptul că atât obiectele îndepărtate cât și materialele pentru citit care sunt poziționate mai aproape decât ecranul computerului vor apărea neclare.
Bifocale
Aceste lentile sunt, practic, împărțite în două părți. Segmentul superior este proiectat pentru protecția și distanța față de ecranul calculatorului, în timp ce segmentul de jos este proiectat pentru materialele care se află mai aproape decât ecranul (distanța corespunzătoare pentru citit). Dezavantajul lentilelor bifocale este faptul că obiectele îndepărtate apar neclar. De asemenea, acestea distorsionează imaginile obiectelor din zona periferică a vederii. Asta înseamnă că va fi nevoie de o mișcare mult mai amplă a capului în timpul lucrului la calculator.
Trifocale
Aceste lentile sunt mai rar întâlnite, în ciuda faptului că sunt asemănătoare celor bifocale. Diferența este reprezentată de segmentul proiectat pentru vederea la distanță.
Lentilele progresive. Sunt lentilele care permit vederea la distanță, intermediar și aproape. Pe suprafața acestor lentile se află o multitudine de dioptrii, nedelimitate de un marcaj vizibil.
Tipuri de învelișuri necesare în cazul lentilelor cu protecție pentru calculator
- Pentru o maximă protecție, lentilele cu protecție pentru calculator trebuie să aibă un înveliș antireflex. Acesta elimină reflexiile luminii de pe suprafața frontală și posterioară a lentilelor, care pot provoca oboseala ochilor.
- De asemenea, este ideal ca lentilele să aibă și un înveliș fotocromatic sau heliomat. Acestea sunt recomandate persoanelor sensibile la lumină, ameliorând disconfortul cauzat atât de lumina naturală (soare), cât și cea artificială (neon, bec, computer).
- Cel din urmă, dar poate cel mai important, este învelișul care filtrează lumina albastră a ecranelor. Lentilele tratate astfel sunt recomandate și persoanelor cu 0 dioptrii, mai ales dacă acestea petrec multe ore în fața dispozitivelor.
De unde se pot cumpăra ochelarii cu lentile pentru calculator
Este extrem de important să cumpărați ochelari doar din clinici specializate, după un control prealabil. Nu cumpărați niciodată ochelari de vedere din altfel de magazine, fie ei și pentru scop cosmetic.
Vă puteți programa la o consultație într-unul din cabinetele noastre, unde puteți afla care sunt cele mai bune lentile, potrivite nevoilor dumneavoastră oculare. Vă așteptăm!