lipsa somnului vederea
  • 0

Lipsa somnului a devenit din ce în ce mai prezentă în viața omului modern. O persoană nedormită se cunoaște imediat după față. Cearcăne, ochiul umflați, roșii, pleoape căzute, sunt doar câteva dintre semnele oboselii.

Din păcate, lipsa somnului nu afectează doar aspectul. Dimpotrivă! Nopțile nedormite afectează puternic sănătatea, dispoziția, metabolismul, memoria și chiar și sănătatea oculară.

Studiile arată că ochiul are nevoie de cel puțin cinci ore de somn pe noapte pentru a se reface complet. În cazul în care perioada de odihnă nu este una corespunzătoare, ochiul nu mai funcționează la potențialul maxim.

Unul dintre cele mai întâlnite semne ale oboselii sunt spasmele oculare. Sunt o mulțime de pacienți care vin în cabinetul medicului oftalmolog spunând că li se zbate ochiul. De fapt, această zvâcnire, sau contracție musculară involuntară, apare de foarte multe ori din cauza lipsei somnului. Deși spasmele oculare nu sunt dureroase, de cele mai multe ori devin extrem de deranjante atunci când se repetă frecvent. Din fericire, totul se rezolvă de la sine în momentul în care persoana are parte de câteva nopți de somn de calitate.

Problemele pot fi însă mult mai grave decât atât. În timpul somnului, ochii primesc un aport continuu de oxigen, fără a suprasolicita mușchii. Acest lucru duce la regenerarea și reînnoirea celulelor.

În lipsa somnului, acest proces de regenerare a celulelor este întrerupt. Asta duce, totodată, la diferite probleme precum uscăciune oculară, iritație, focalizare greoaie dar și slăbirea mușchilor oculari. Chiar și la vedere încețoșată.

Acuitatea vizuală are nevoie de două elemente esențiale pentru a funcționa: ochii și creierul. Iar lipsa somnului afectează atât creierul cât și ochii. 

Dacă vorbim despre efecte pe termen lung ale nopților nedormite asupra ochilor, lucrurile devin mult mai grave.

Miopia

Pierderea nopților poate fi extrem de periculoasă pentru vederea tinerilor. Un studiu a demonstrat ca adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte au avut un risc mai crescut cu 41% de a dezvolta miopie decât cei care au dormit nouă ore pe noapte. 

Glaucomul și lipsa somnului

Cercetătorii nu pot susține cu certitudine că lipsa somnului duce la glaucom, însă mai multe studii au demonstrat o corelare între cele două. Unul dintre acestea spune chiar că apneea reprezintă un risc major pentru dezvoltarea glaucomului.

Un alt studiu efectuat pe mii de oameni cu vârsta de peste 40 de ani care sufereau deja de glaucom a arătat că persoanele care au dormit mai puțin de trei ore pe noapte sau mai mult de 10 ore au fost expuse unui risc de trei ori mai mare de a suferi leziuni la nivelul nervului optic.

Probleme mari pentru persoanele cu diabet

Potrivit studiilor, există o legătură strânsă între somn și retinopatia diabetică. Mai exact, persoanele care dorm mai puțin sau mai mult de șase-opt ore pe noapte au un risc mai crescut de a dezvolta retinopatia diabetică. Cu cât numărul de ore crește sau scade, cu atât crește și riscul.

Ce trebuie să facem

Având în vedere că toate studiile au demonstrat că există o legătură strânsă între lipsa somnului și problemele oculare grave sau mai puțin grave, trebuie să vă asigurați că faceți din somn o prioritate. Încercați să vă faceți un program pe care să îl respectați cu strictețe.

În cazul în care aveți probleme cu insomniile, există o mulțime de remedii naturale care vă pot ajuta.

Este important să vă amintiți mereu că ochii dumneavoastră sunt suprasolicitați pe toată perioada zilei și doar în timpul somnului aceștia pot lua o pauză și se pot regenera.

Și încercați să țineți cont de aceste sfaturi în special dacă faceți parte din rândul persoanelor predispuse la glaucom, miopie sau retinopatie diabetică.

Referințe:

Sleep Education

Eye Health

Amerisleep

All About Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate