lupusul vederea lupus
  • 0

Lupusul poate afecta orice parte a corpului dumneavoastră, inclusiv ochii. Printre problemele oculare provocate de lupus putem aminti sindromul ochilor uscați, sclerită, leziuni vasculare retiniene sau modificări ale vaselor de sânge ale retinei și chiar și leziuni ale nervilor care duc la o mulțime de alte probleme. 

Ținând cont că unele dintre aceste afecțiuni sunt grave și pot duce la daune ireversibile asupra ochiului, este important să cereți ajutorul unui medic specialist.

Pe de altă parte, și tratamentul împotriva lupusului poate avea efecte adverse care să ducă la probleme oculare.

Ce este lupusul

Lupusul este o boală cronică, ce poate cauza inflamații și durere în orice parte a organismului. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar, care luptă de obicei cu infecțiile, atacă țesutul sănătos.

Ținând cont de faptul că lupusul poate ataca orice parte a organismului, simptomele sunt extrem de diferite de la pacient la pacient.

Cum poate lupusul să afecteze ochii

Sindromul ochilor uscați

Persoanele diagnosticate cu lupus se luptă frecvent cu uscăciune puternică a ochilor. Este cea mai frecventă complicație oculară asociată lupusului.

Una dintre cauze poate fi sindromul Sjogren poate apărea secundar lupusului. Acesta este tot o afecțiune autoimună, care afectează glandele lacrimale. Cu alte cuvinte, în acest caz, sistemul imunitar atacă glandele lacrimale, motiv pentru care ochiul nu mai produce cantitatea necesară de lacrimi, iar ochiul nu mai este hrănit și protejat corespunzător.

Simptomele tipice ale ochilor uscați sunt iritația, mâncărimea, senzația de arsură, senzația de corp străin în ochi, lăcrimarea excesivă, dar și vederea încețoșată.

Pentru ameliorarea simptomelor, se pot folosi cu succes lacrimile artificiale care se pot cumpăra din farmacie fără prescripție medicală. Și umidificatoarele pot face minuni pentru cei care se confruntă cu această problemă.

În cazul în care simptomele se agravează, medicul vă poate propune un tratament medicamentos sau chiar intervenția chirurgicală.

Sclerita

Lupusul poate provoca sclerită. Sclera este reprezentată de stratul exterior alb, care învelește globul ocular. În cazul scleritei, sclera este afectată și se inflamează. Cu timpul, aceasta se poate subția, creând zone sensibile care se pot perfora.

Simptomele sunt reprezentate de durere, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, roșeață a ochilor sau pete închise la culoare pe suprafața sclerei.

Sclerita trebuie monitorizată cu atenție deoarece, dacă se agravează, chiar și o traumă minoră poate provoca leziuni oculare grave și chiar pierderea vederii.

Tratamentul scleritei este reprezentat de corticosteroizi orali sau topici, alături de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, care ajută la ameliorarea durerii.

Sclerita apare la aproximativ 1% dintre pacienți și poate reprezenta primul simptom al bolii.

Leziunile vasculare retiniene sau modificările vaselor de sânge ale retinei

Aceasta este o altă complicație extrem de frecventă asociată lupusului.

Modificarea vaselor de sânge ale retinei este cauzată de lipsa aportului adecvat de sânge a acestui țesut delicat și poate duce la scăderea vederii, ușoară sau chiar severă. Din păcate, în cazul persoanelor cu boală vasculară retiniană severă, prognosticul este destul de prost.

În cazul acestei boli, fluxul de sânge către retină este limitat. Atunci când retina încearcă să se regenereze, se pot forma noi vase sanguine care pot slăbi vederea.

Mai mult decât atât, această afecțiune poate afecta și nervii care ajută la controlul mușchilor oculari. Asta poate duce la mișcări neregulate ale ochilor, dar și la vedere dublă.

Ocazional, au fost raportate și ocluzii ale venelor retiniene sau ale arterelor retiniene, însă din fericire, astfel de complicații sunt rare.

Și stratul coroidian al ochiului, poate fi afectat de lupus, însă acest lucru este foarte puțin frecvent. Problema poate apărea din cauza unui exces de lichid care apare între straturile retiniene.

Tratamentul propus de medicul oftalmolog pentru a trata boala retiniană poate consta în medicamente numite corticosteroizi. De asemenea, pot fi prescrise medicamente imunosupresive, care inhibă procesele imunogenetice.

Leziuni ale nervilor

Deși nu este o complicație des întâlnită a lupusului, leziunea nervilor poate apărea. Aceasta poate duce la paralizie parțială sau completă a nervilor din creier. O parte dintre acești nervi sunt responsabili de mișcarea ochiului, de clipit sau chiar de vederea în sine.

Paralizia nervilor creierului poate provoca simptome precum vedere dublă, reflexul slab al pupilelor, pleoape căzute sau mișcarea sau alinierea ochilor necorespunzătoare. Corticosteroizii sunt cei mai folosiți în tratamentul acestei probleme.

Lupusul discoid

Lupusul discoid poate duce la pierderea genelor. De asemenea poate duce la formarea cicatricilor pe marginea pleoapelor.

Medicul oftalmolog vă poate prescrie un tratament, cel mai probabil, bazat pe hidroxiclorochină, pe cale orală, dar și steroizi topici.

Efecte adverse al medicamentelor

Medicamentele împotriva lupusului pot avea efecte adverse. În special hidroxiclorochina care poate cauza toxicitate retiniană dacă este folosită un timp îndelungat, în cantități mari.

Dacă vă confruntați cu această afecțiune numită lupus, aveți în vedere controale regulate la medicul oftalmolog pentru a vă asigura că vederea dumneavoastră nu este afectată de această afecțiune.

Surse:

Lupus Foundation of America

WebMD

My Vision

Verywell Health

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate