diplopia vedere dubla
 • 10

Diplopia poate fi definită ca fiind vederea dublă, adică vizualizarea a două imagini separate sau suprapuse ale aceluiași obiect atunci când ar trebui să fie văzută una singură. Imaginile pot fi alăturate, una deasupra celeilalte sau o combinație a celor două. Uneori, termenul de ”imagine fantomă” este folosit pentru a descrie imaginea mai puțin dominantă prezentă în timpul diplopiei.

Vederea dublă poate apărea brusc și poate persista pentru mai mult timp sau poate apărea ocazional. De asemenea, aceasta poate apărea la ambii ochi sau la unul singur. De obicei, atunci când diplopia persistă la un singur ochi atunci când celălalt este închis, este vorba despre o afecțiune strict a ochiului și nu de alte afecțiuni neurologice. 

Tipuri de diplopie

După tipul ei, diplopia poate fi împărțită în mai multe categorii:

 • Diplopie orizontală – vedere dublă în care cele două imagini sunt separate lateral (pe orizontală)
 • Diplopie verticală – vedere dublă unde o imagine este mai mare decât cealaltă
 • Diplopie monoculară – vedere dublă care persistă la un ochi atunci când celălalt este închis
 • Diplopie binoculară – vedere dublă prezentă la ambii ochi

Atenție! Diplopia poate fi un simptom al unor probleme de sănătate foarte grave! Dacă vă confruntați cu astfel de simptome mergeți imediat la un medic oftalmolog!

Cauze ale diplopiei

Episoadele temporare de vedere dublă pot apărea din diverse motive, cum ar fi consumul de alcool sau oboseala excesivă. Astfel de episoade de scurtă durată nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Însă dacă apar repetat sau dacă diplopia nu dispare, cauzele ar putea fi mai grave:

 • Accident vascular cerebral
 • Leziuni la nivelul capului
 • Tumori cerebrale
 • Edem cerebral
 • Anevrism
 • Accident vascular ischemic
 • Keratoconus
 • Cataractă
 • Sindromul ochilor uscați
 • Intervenție chirurgicală refractivă (dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală care să vă ajute să vedeți mai bine sau care să vă scape de ochelari este posibil să apară vederea dublă din cauza modificărilor corneei. Vestea bună este că acest lucru se va corecta în câteva săptămâni sau luni).
 • Paralizia unor nervi cranieni (apare, de obicei, în urma unor patologii cum ar fi diabetul, leziuni craniene, tumori, scleroză multiplă, meningită, hipertensiune arterială, anevrism, accident vascular ischemic)

Vederea dublă și strabismul

Abilitatea de a vedea o singură imagine cu doi ochi necesită un întreg sistem de nervi, mușchi și alte părți ale ochiului. Atunci când cei doi ochi sunt perfect aliniați și se concentrează în aceeași direcție, în același timp, este percepută o singură imagine. Însă în cazul strabismului, unde cei doi ochi se îndreaptă și se concentrează diferit unul de celălalt, poate apărea diplopia. 

Semne și simptome pentru diplopie

Primul și cel mai important simptom este vizualizarea suprapusă sau alăturată a două imagini ale aceluiași obiect. Alte simptome care însoțesc vederea dublă și care ar trebui să vă trimită urgent la medic sunt: 

 • Alinierea necorespunzătoare a unuia sau ambilor ochi (aspect de ”ochi rătăcitori” sau ”ochi încrucișați”)
 • Durere la mișcarea ochilor
 • Durere de cap
 • Greață
 • Durere în jurul ochilor, la tâmple sau sprâncene
 • Pleoape căzute

Tratamentul vederii duble

În general, tratamentele pentru vedere dublă constau în terapia vederii (numită și reabilitare neuro-optometrică), intervenții chirurgicale, ochelari cu prismă sau diferite medicamente. 

Tratamentele diferă în funcție de cauza diplopiei. Este posibil ca medicul dumneavoastră oftalmolog să nu vă poată ajuta să rezolvați problema, ci să vă redirecționeze către un medic neurolog sau neurochirurg. 

Unele cauze care determină apariția vederii duble pot fi dificil sau chiar imposibil de remediat. Unele accidente vasculare cerebrale sau paralizii ale nervilor provoacă diplopie fluctuantă care nu poate măsurată suficient de precis pentru a fi corectată. Singura soluție în acest caz este purtarea ochelarilor cu prismă care reduc la un anumit nivel diplopia. 

Un alt tratament al diplopiei, nu foarte plăcut, este aplicarea temporară a unui plasture pe unul din ochi sau prescrierea lentilelor de contact speciale. 

Dacă experimentezi unul dintre simptomele diplopiei, îți recomandăm să vii la o consultație oftalmologică în una dintre clinicile noastre. 

10 Comments

 1. Ionuț
  4 septembrie 2020 la 22:01

  In cazul meu . Imaginea se vede dublă…
  Am dureri de cap .
  Si foarte des obosit .
  De aproximativ 2 ani am relizat ca ceva nu e in regula cu ochiul meu drept … acum de putina vreme începe si ochiu stâng… ..
  Dreptu e puțin rătăcit ..
  . Ce as putea sa fac. .
  Am făcut controale . Si cei mai mulți mi-au zis sa dorm . . Si râdeau de mine. Ca si Docctori specialiști..

  • I Care
   7 septembrie 2020 la 16:06

   Aveți nevoie de o examinare atentă. Dispunem de aparatura necesară și de experiența mulților ani așa că vă ajutăm cu plăcere. Haideți în clinica noastră pentru o consultație seriosă. Vă promitem că nu va râde nimeni, ci din contră, vom trata problema dumneavoastră cu toată grija. We care! 0722110933 (ne puteți scrie și pe Whatsapp)

 2. Stefan
  8 ianuarie 2021 la 21:06

  Buna eu am avut un accident de masina di sm.facut mai multe operati de strabism ochiul vedea in joe si in lateral iar acuma bede in imterior si in sus si acuma vad dublu un obiect aproape

 3. Dan
  19 mai 2021 la 3:30

  buna ziua
  ma numesc radu dan din mangalia si de cca 1 luna vad dublu.am fost internat la spitalul judetean cta si am efectuat RMN,CT,dopler si in arma analizelor nu mi s-a gasit nci o problema neurologica. am diabet .e f neplacut si in prezent port u plasture. am 63 de ani.aveti cmva un cabinet si in cta? va multumesc

  • I Care
   19 mai 2021 la 11:05

   Bună ziua,
   Avem cabinete doar în București și Alexandria. Găsiți mai multe informații pe site – https://i-care.ro/contact/
   Formularul din site vă permite să selectați clinica în care doriți o programare – https://i-care.ro/programare/

   Problema dumneavoastră trebuie atent verificată. Nu lăsați ca lucrurile să avanseze.
   Multă sănătate.

   • Dan
    10 iunie 2021 la 2:35

    va multumesc pt. raspuns.cu siguranta voi face o programare in clinica din bucuresti.Voi aduce toate analizele efectuate si poate reusesc sa scap de aceasta boala..inca o data va multumesc

 4. Pop Alexandra
  7 iulie 2021 la 9:28

  Buna ziua! tatăl meu a fost diagnosticat cu vedere dubla, pentru a viziona la tv folosește plasture pe ochiul drept. Nu a avut accidente, nu are probleme neurologice, nu are boala BASEDOW, într-adevăr are probleme cu glanda tiroidă- slăbește. Unde ar putea să investigheze în amănunt acesta problemă? Noi suntem din Bistrița

  • I Care
   9 iulie 2021 la 16:57

   Bună ziua, dacă ați eliminat celelalte cauze, ar putea fi vorba de un strabism sau o afecțiune a retinei. Vă recomandăm să apelați la o clinică ce face intervenții în cazuri de strabism (dacă este vorba despre această afecțiune).

   Multă sănătate!

 5. Furtuna C-tin
  11 septembrie 2021 la 22:02

  Bună,
  Am avut o operație de tumora cerebrala(ependimom gr. 2), după am urmat radioterapie și la cca trei luni mi-a apărut brusc diplopie binocluri care m-a ținut cam doua luni mai agresiv apoi mi-am mai revenit. Acum o am în episoade și cum este specificat la oboseala.
  Ce îmi recomandați?

  • I Care
   14 septembrie 2021 la 13:24

   Bună ziua,

   Vă recomandăm o consultație la un medic oftalmolog care se ocupă cu prescripțiile de ochelari cu prismă. Astfel, puteți solicita o programare la doamna doctor Frangu Cristina de la clinica noastră.
   Telefonic: 0722110933 sau prin formular online: http://www.i-care.ro/programare

   Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *