mancarimea ochilor
  • 0

Mâncărimea ochilor afectează foarte multe persoane și este unul dintre principalele motive pentru care pacienții se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog. 

Chiar dacă ați putea considera că nu este cazul să te prezinți la un medic specialist doar pentru o mâncărime a ochilor, noi vă încurajăm să faceți acest lucru mereu! Și asta deoarece mâncărimea ochilor are o mulțime de cauze. De la alergii, conjunctivite, până la infecții. Așadar, medicul este singurul care vă poate pune un diagnostic corect și vă poate recomanda un tratament eficient.

Cauze pentru mâncărimea ochilor

Așa cum spuneam, sunt o mulțime de cauze care pot duce la mâncărimea ochilor. Însă, de regulă, aceasta este asociată și cu alte simptome, care mai de care mai deranjante. Printre aceste cauze amintim:

Alergiile

Mâncărimea oculară apare în momentul în care membrana care acoperă ochiul este iritată de diferiți factori alergeni precum polenul, praful, mucegaiul, părul de animale, fumul de țigară, parfumul sau diferiți agenți chimici.

Lentilele de contact

Mulți purtători de lentile de contact se confruntă ocazional cu mâncărimea ochilor. Indiferent că acestea sunt purtate prea mult sau nu au fost înlocuite la timp, pot irita ochii ducând la mâncărime și roșeață.

Infecțiile

Una dintre cele mai comune cauze ale mâncărimii oculare este conjunctivita. Aceasta este reprezentată de inflamația sau infecția conjunctivei (membrana transparentă care învelește partea albă a ochiului și pleoapele pe interior). Din cauza aceasta, vasele foarte mici de la suprafața ochiului se inflamează și devin vizibile, astfel încât ochiul capătă un aspect roșu.

Blefarita

Blefarita este reprezentată de inflamația marginilor libere ale pleoapelor. Afecțiunea provoacă iritația, înroșirea și edemul acestora, dar și formarea unor cruste la nivelul genelor. 

Sindromul ochilor uscați

Sindromul ochilor uscați reprezintă o condiție medicală care afectează calitatea vieții. Cea mai frecventă cauză a sindromului ochilor uscați este lipsa lacrimilor care lubrifiază globul ocular. Mai rar, dar nu exclus, este ca sindromul ochiului uscat să fie cauzat de alte patologii, factori de mediu sau diverse medicamente.

Oboseala oculară

Este o senzație de oboseală și de disconfort care apare în urma folosirii îndelungate a ochilor. 

Corp străin în ochi

Acesta este un motiv serios pentru care ochii se pot irita. Indiferent că vorbim despre praf, nisip sau orice altă mizerie care ajunge accidental în ochi. Trebuie să știți că, pe lângă o simplă iritație oculară, orice corp străin poate zgâria corneea, membrana transparentă care îmbracă ochiul. 

Ca efect advers al unor medicamente

Există mai multe tipuri de medicamente care pot da acest simptom printre care amintim:

  • anticoncepționale
  • antibiotice
  • antiinflamatoare
  • decongestionante, inclusiv antihistaminicele
  • beta blocante
  • antidepresive
  • lacrimi artificiale
  • tratament împotriva acneei

Simptome

De regulă, mâncărimea oculară este însoțită și de alte simptome precum:

  • senzație de arsură
  • roșeață oculară
  • lăcrimare excesivă
  • senzația de corp străin în ochi
  • rinoree

Diagnosticare

Pentru un diagnostic corect, medicul oftalmolog vă va pune mai multe întrebări cu privire la istoricul medical și simptomele asociate. De asemenea, acesta vă va examina îndeaproape ochiul sau va lua chiar o mică probă de lichid, infecție sau alt material din ochi pentru a-l testa și pentru a putea recomanda un tratament eficient.

Tratament

Bineînțeles că, fiind vorba despre un efect și nu o cauză, medicul nu vă va recomanda un tratament pentru mâncărimea oculară ci pentru afecțiunea care a adus la această problemă.

Printre cele mai folosite tratamente amintim:

  • antibioticele orale și topice pentru infecțiile bacteriene
  • lacrimile artificiale în cazul sindromului ochilor uscați
  • antihistaminicele în cazul celor care suferă de alergii oculare
  • picăturile de ochi pe bază de steroizi pentru blefarită sau alergii

Remedii

Din fericire există câteva remedii care pot ameliora problema până ce cauză este vindecată.

Compresele calde

Tot ce trebuie să faceți este să umeziți o compresă curată din bumbac în apă caldă și să o aplicați deasupra ochiului închis. Atenție! Apa nu trebuie să fie fierbinte, pentru că poate afecta ochiul!

Igiena ochiului

O igienă corectă este extrem de importantă pentru o vindecare completă și pentru o eventuală prevenție.

Folosirea unui umidificator

Acesta poate fi de un real ajutor atunci când vă confruntați cu mâncărimea ochilor. Cu toate acestea, cei care folosesc umidificatoare trebuie să se asigure că sunt curățate cu regularitate, astfel încât să nu adune bacterii care pot provoca, la rândul lor, iritații la nivel ocular. 

Evitarea alergenilor

Nu vă cerem imposibilul, suntem conștienți că acest lucru este unul destul de greu, însă, pentru confortul dumneavoastră și pentru sănătatea oculară este bine să evitați, atât cât se poate, factorii alergenii. Chiar dacă polenul, de exemplu, este foarte greu de evitat,  puteți sta departe măcar de fumul de țigară sau agenții chimici.

Regula 20 20 20

Acest exercițiu este de ajutor în cazul în care suferiți de oboseală oculară. Tot ce trebuie să faceți este ca după 20 de minute de privit către ecranul computerului, să priviți un obiect aflat la o distanță de aproximativ 6 metri (20 de picioare) pentru 20 de secunde. Acest exercițiu ar trebui făcut în fiecare zi, la fiecare 20 de minute de stat la calculator.

Faceți o pauză de la lentilele de contact

Atât cât ochiului este iritat este bine să faceți o pauză de la folosirea lentilelor de contact până ce ochiul este complet vindecat. În cazul în care lentilele nu au fost schimbat la timp, sfatul nostru este să nu le mai folosiți și să mergeți într-un cabinet oftalmologic de unde să achiziționați altele noi.

Surse:

Hopkins Medicine

Medical News Today

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate