Medicamente care pot agrava glaucomul
  • 0

Unele medicamente pot face ca glaucomul să avanseze mai rapid. Glaucomul este reprezentat de un grup de afecțiuni oculare caracterizate prin afectarea nervului optic, adesea asociată cu o presiune intraoculară crescută. 

Glaucomul este o cauză principală a orbirii ireversibile la nivel mondial. Deși există diferite opțiuni de tratament pentru a gestiona glaucomul și a preveni pierderea vederii, este esențială conștientizarea faptului că anumite medicamente pot afecta sau agrava glaucomul.

Corticosteroizi

Corticosteroizii, fie sub formă de picături pentru ochi, medicamente orale sau injecții, sunt utilizați pe scară largă pentru a trata inflamația și o mulțime de alte afecțiuni medicale. Cu toate acestea, utilizarea prelungită în special a picăturilor oftalmice cu corticosteroizi, a fost asociată cu dezvoltarea sau agravarea glaucomului. Acest lucru se întâmplă, în principal, din cauza creșterii presiunii intraoculare care rezultă din modificările provocate de steroizi în dinamica fluidelor de la nivelul ochilor. Pacienții cu glaucom sau cei cu risc de a dezvolta această afecțiune ar trebui să fie precauți atunci când folosesc medicamente cu corticosteroizi și să discute potențiale alternative cu un medic specialist.

Medicamente anticolinergice

Medicamentele anticolinergice, prescrise în mod obișnuit pentru afecțiuni ale vezicii urinare hiperactive, a astmului și a anumitor tulburări gastro-intestinale, pot avea efecte adverse asupra glaucomului. Aceste medicamente funcționează prin blocarea acțiunii acetilcolinei, un neurotransmițător implicat în diferite funcții ale corpului, inclusiv în reglarea presiunii intraoculare. Prin interferarea cu funcția normală a sistemului de drenaj al ochiului, medicamentele anticolinergice pot crește considerabil presiunea intraoculară, agravând astfel glaucomul sau crescând riscul progresiei acestuia.

Antidepresive

Unele medicamente antidepresive, în special cele aparținând clasei de antidepresive triciclice, au fost asociate cu agravarea glaucomul. Antidepresivele triciclice pot avea proprietăți anticolinergice, care, așa este menționat mai sus, pot contribui la creșterea presiunii intraoculare. În plus, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), o altă clasă de antidepresive, au fost asociați în mai multe rânduri cu glaucomul cu unghi închis, o formă mai puțin frecventă, dar foarte gravă a bolii. Pacienții cu antecedente de glaucom sau presiune intraoculară mare trebuie să stea de vorbă cu medicul specialist oftalmolog înainte de a începe terapia antidepresivă.

Beta-blocantele

Beta-blocantele reprezintă o clasă de medicamente utilizate în mod obișnuit pentru a gestiona diferite afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și angina pectorală. În timp ce picăturile oculare topice beta-blocante au fost de multă vreme principalul tratament al glaucomului datorită capacității lor de a reduce presiunea intraoculară, beta-blocantele sistemice administrate oral pot avea efecte adverse asupra glaucomului. Și asta deoarece aceste medicamente pot duce la creșterea glicemiei, dar pot masca și semnele modificărilor oculare induse de hipoglicemie, ceea ce face dificilă monitorizarea pacienților cu diabet zaharat care sunt expuși riscului de a dezvolta glaucom.

Antihistaminice

Medicamentele antihistaminice, adesea folosite pentru a atenua simptomele alergiilor, cum ar fi mâncărimea, strănutul și congestia nazală, pot avea efecte secundare oculare care pot agrava glaucomul. Unele antihistaminice au proprietăți anticolinergice, care pot interfera cu reglarea normală a presiunii intraoculare. Pacienții cu glaucom trebuie să fie precauți atunci când iau antihistaminice și să discute potențiale alternative sau strategii pentru a minimiza riscul cu medicul specialist oftalmolog.

Medicamente pentru probleme gastrointestinale

Anumite medicamente care tratează afecțiunile gastrointestinale pot duce la creșterea presiunii intraoculare. Motiv pentru care este necesar sfatul unui medic specialist pentru a elimina orice risc de pierdere a vederii.

Concluzie

În timp ce medicamentele joacă un rol vital în gestionarea diferitelor afecțiuni medicale, este esențial să fim atenți la impactul potențial al acestora asupra glaucomului. Pacienții cu glaucom sau cei cu risc de a dezvolta această afecțiune ar trebui să comunice medicului istoricul medicației lor și orice îngrijorare cu privire la sănătatea oculară. 

Doar lucrând împreună, pacienții alături de medici pot lua decizii informate pentru a optimiza gestionarea glaucomului și pentru a păstra vederea pe termen lung.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate