nictalopie orbire de noapte
  • 0

Nictalopie sau orbirea de noapte nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al unei alte boli, precum o problemă a retinei. Se manifestă prin vedere slabă în întuneric sau în lumină redusă. 

În ciuda faptului că nictalopia se mai numește orbirea de noapte, simptomele nu evoluează niciodată până la orbirea totală. Persoanele afectate vor avea doar probleme în a distinge anumite lucruri sau în a conduce pe timpul nopții. În timp ce unii pacienți care prezintă această problemă pot fi tratați, pentru alții nu există tratament. Ceea ce contează cel mai mult este cauza care a dus la această problemă. 

Nictalopia este asociată, de cele mai multe ori, cu inabilitatea ochiului de a se adapta la trecerea de la lumină, la întuneric și invers. 

Orbirea de noapte este întâlnită, cel mai frecvent, la persoanele care prezintă miopie, însă, în aceste cazuri, nu este vorba despre o problemă a retinei, ci o problemă optică. 

În momentul trecerii de la lumină la întuneric, ochiul trebuie să se adapteze. Prin urmare, pupilele se dilată, astfel încât o cantitate mai mare de lumină să poată pătrunde în ochi. Această lumină este receptată de retină. 

Retina conține milioane de celule fotoreceptoare (numite tije și conuri), care traduc lumina în semnale electrice pentru creier. Tijele sunt mai sensibile la lumină și întuneric, pe când conurile sunt mai sensibile la culoare. În momentul în care celulele tije nu funcționează corect din cauza unei boli sau a unei probleme, vederea pe timp de noapte devine dificilă. 

Cauze

Simptome

Simptomul principal în cazul nictalopiei este dificultatea de a vedea pe timpul nopții sau în lumină slabă. Alte simptome asociate pot fi: 

  • Durerea oculară
  • Dificultatea de a conduce pe timpul nopții
  • Vedere neclară în spații întunecate ( cinematograf, teatru)
  • Clipire excesivă în lumină slabă
  • Vedere neclară sau încețoșată
  • Fotofobie (sensibilitate la lumină)
  • Amețeală
  • Greață
  • Dureri de cap
  • Dificultatea de a vedea la distanță

Aceste simptome asociate sunt cauzate de aceeași afecțiune din cauza căreia a apărut și nictalopia. 

Diagnosticare

Medicul vă va face mai multe teste pentru a găsi cauza care a provocat nictalopia.  Acesta vă poate prescrie și analize medicale prin care vi se va măsura nivelul de vitamina A și glicemia. 

Tratament pentru nictalopie

Și tratamentul depinde tot de cauza principală care a dus la nictalopie. Tratamentul poate include ochelari sau lentile de contact care pot corecta vederea. De asemenea, vi se pot prescrie medicamente care să trateze glaucomul sau diabetul, sau chiar o intervenție chirurgicală pentru a corecta cataracta. 

În cazul în care nictalopia este cauzată de lipsa vitaminei A, vi se va prescrie un supliment, dar și consumul de alimente bogate în vitamina A, precum ouă, cereale, lapte, legume galbene și portocalii, ulei de pește și alimente verzi. 

Din păcate, dacă orbirea de noapte este cauzată de retinita pigmentară, nu poate fi tratată, deoarece boala nu are tratament. 

Prevenție

Din păcate, nictalopia provocată de anumite boli nu poate fi prevenită. Însă un control bun al stilului de viață și al glicemiei poate întârzia apariția acestei probleme sau poate îmbunătăți vederea. 

Când trebuie consultat un medic

Răspunsul este simplu: imediat ce vă confruntați cu nictalopie. Și asta deoarece vă poate pune în pericol atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur. În special atunci când conduceți pe timp de noapte. 

Mai mult decât atât, nictalopia este un simptom care poate anunța o boală oculară gravă, iar tratamentul timpuriu al acesteia vă poate ajuta să nu vă pierdeți vederea! Nu lăsați aceste simptome să se agraveze și vederea dumneavoastră să fie pusă în pericol. Nu neglijați niciodată simptomele oculare!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate