ochelari dupa operatia de cataracta
  • 2

Trebuie să mai port ochelari după operația de cataractă? este una dintre întrebările pe care le au cei mai mulți dintre pacienții care află că suferă de această afecțiune. Această întrebare nu are un singur răspuns corect, fiindcă vederea după operația de cataractă depinde de mai mulți factori. 

Pentru a înțelege mai bine dacă, și în ce condiții, vei purta ochelari după operația de cataractă trebuie să știi că acel cristalin artificial care ți se implantează este de fapt un înlocuitor al cristalinului natural opacifiat. Pe scurt, lentila naturală a ochiului este înlocuită de una artificială. 

Există 4 factori importanți în funcție de care poți ști dacă vei mai avea sau nu nevoie de ochelari după operația de cataractă.

  • sănătatea generală a ochilor
  • prezența sau absența astigmatismului
  • prescripția de ochelari pre-intervenție
  • tipul de cristalin pe care medicul îl va implanta

Factorul determinant este cel din urmă. Alegerea cristalinului joacă un rol esențial în felul în care vei vedea după operația de cataractă. Practic, prin cristalinul pe care tu, ca pacient, îl alegi, poți schimba răspunsul la întrebarea “Va trebui să mai port ochelari după operația de cataractă?”. 

Cristalinul multifocal te scapă de ochelari

Vestea bună este că tehnologia a evoluat atât de mult încât a fost creat acel cristalin capabil să îți ofere independență față de ochelari. Este vorba despre cristalinul multifocal. Așa cum sugerează și numele, acest cristalin satisface cerințe focale pentru o gamă largă de distanțe. Practic vei vedea bine atât la distanță cât și la apropiere. Dar cel mai important, vei vedea bine și pe distanțe intermediare. 

Acest cristalin are, pe suprafața lui, mai multe zone, dispuse circular, fiecare având o putere de focalizare diferită. Pacienții care optează pentru implantarea acestui cristalin din gama premium se vor bucura de o vedere bună fără a fi nevoie să poarte ochelari după implant. 

Singurul dezavantaj pe care l-ar putea întâlni este reducerea sensibilității la contrast. În momentele în care luminozitatea este mai diminuată, ori prea intensă, pacientul cu implant de cristalin multifocal va avea dificultăți în a distinge obiectele mai îndepărtate. Unii ar putea trece tot la dezavantaje și prețul mai ridicat al acestor cristaline. Un calcul care ia în considerare beneficiile pe care această tehnologie le aduce în viața pacientului contrazice această idee. 

Clinica noastră lucrează cu cele mai performante tipuri de cristaline multifocale menite să reducă sau să elimine complet dependența de ochelari. Vă oferim pachete avantajoase care includ astfel de cristaline. Puteți găsi totul aici

Unul dintre aceste cristaline care oferă independență de ochelari este cristalinul multifocal PanOptix de la Alcon. Mulți dintre cei care au optat pentru acest tip de cristalin se bucură de o viață fără ochelari.

Cristalinele premium torice sunt special concepute pentru persoanele care suferă de astigmatism. Înaintea dezvoltării acestor cristaline premium, persoanele cu astigmatism care sufereau de operație de cataractă erau nevoite să poarte ochelari după intervenție. Alegând un cristalin toric vei putea reduce și elimina dependența ta de ochelari. 

Cristalinele multifocale torice pot oferi, de asemenea, independență față de ochelari în timp ce corectează astigmatismul. 

Cristalinul monofocal implică purtarea de ochelari după operația de cataractă

Cristalinele tradiționale sunt cele monofocale. Acestea sunt capabile să ofere o vedere clară pe o singură distanță. Astfel, dacă vei alege un cristalin monofocal vei putea vedea bine la distanță, dar vei avea nevoie de ochelari pentru a citi. 

Cristalinele monofocale au aceeași putere de refracție în toată regiunea ochiului. Acestea pot asigura o vedere bună la distanță, dar nu și la apropiere.

Alegerea cristalinului potrivit pare o decizie greu de luat, însă, în clinicile I Care vei primi tot suportul de care ai nevoie pentru a face alegerea cea mai bună pentru vederea ta. 

Cu ajutorul biometrului, medicii noștri vor putea stabili care este tipul de cristalin care ți se potrivește cel mai bine. Pentru asta, folosim două tipuri de biometru: ALADIN (Topcon) este performant în biometria optică și topografia corneeană și are rezultate superioare în alegerea cristalinului; OCUSCAN este eficient mai ales în cazurile de cataractă avansată. 

Dacă nu ai stabilit încă ce tip de cristalin este mai bun pentru tine, te așteptăm în una dintre clinicile noastre. Solicită o programare prin formularul de aici

2 Comments

  1. Gugoase
    5 iulie 2022 la 10:07

    Este posibil sa trebuiască ochelari după operația de cataracta atit pt distanta cit și pt aproape după implant de cristalin monofocal

    • I Care
      6 iulie 2022 la 10:10

      În principiu, cristalinul monofocal corectează una dintre cele două: distanța sau apropierea. Astfel după implantul de cristalin monofocal la AMBII ochi există posibilitatea să scăpați de ochelari fie la distanță fie la aproape (aici depinde de complexitatea patologiei). Însă, dacă înainte de operație aveați nevoie de ochelari și la distanță și la apropiere (pentru ambii ochi), dar vă operați de cataractă cu cristalin monofocal la un singur ochi, atunci va trebui să purtați în continuare ochelari și la aproape și la distanță (pentru ochiul neoperat).

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate