apa piscina ochi rosii
  • 0

Vi s-a întâmplat vreodată să plecați de la piscină și să simțiți o senzație de arsură la nivelul ochilor? Sau v-ați uitat vreodată în oglindă după o zi petrecută la piscină și ați observat că ochii dumneavoastră sunt roșii? Acesta este rezultatul clorului din apă. 

În ciuda faptului că este un agent absolut necesar pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru a reduce cantitatea de bacterii purtate de apă, clorul irită pielea și ochii.  

De ce se înroșesc ochii?

Ochii se înroșesc atunci când vasele de sânge de pe suprafața ochiului, în general invizibile, se dilată.

Clorul îndepărtează pelicula lacrimală care are rolul de a proteja corneea lăsând ochii vulnerabili la mizeria și bacteriile care plutesc în apă și care au fost prea puternice pentru a fi eliminate. Acest lucru poate duce la trei probleme comune ale ochilor:

Conjunctivita

Este cea mai frecventă afecțiune apărută după înotul în piscine. Indiferent că este virală sau bacteriană, conjunctivita se transmite cu ușurință prin apă. 

Iritația ochilor

Este o altă problemă întâlnită des în rândul înotătorilor. Acesta este rezultatul deshidratării ochilor din cauza îndepărtării peliculei lacrimale. În unele cazuri, persoanele afectate se pot confrunta cu vedere încețoșată sau distorsionată, simptome care dispar, în general, în cel mult câteva ore. 

Keratita parazitară

Apare ca urmare a infecției cu Acanthamoeba și este o afecțiune severă a corneei. Sunt afectate, în general, persoanele care poartă lentile de contact. Din păcate, keratita cu Acanthamoeba poate conduce la o deteriorarea permanentă a vederii. 

Apă sărată sau apă dulce de piscină?

Apa sărată este întotdeauna o opțiune mult mai bună atunci când vine vorba de înot, atât pentru ochi, cât și pentru piele și păr. Astfel, alegeți marea ori de câte ori aveți ocazia și evitați piscinele, atât cât se poate.

Pot înota cu lentile de contact?

Răspunsul este: cu grijă! Recomandăm purtarea ochelarilor de protecție dacă doriți să deschideți ochii sub apa care conține clor. Motivul este destul de simplu. Apa poate deteriora lentilele de contact, schimbându-le forma sau rupându-le. Este, de asemenea, foarte posibil să rămâneți fără ele în piscină. Mai mult decât atât, lentilele se pot contamina cu diferite bacterii sau paraziți care vă pot infecta ochii. 

Cum îmi pot calma ochii după piscină?

În cazul în care ați petrecut o zi la piscină iar seara observați că ochii dumneavoastră au prins o tentă roz sau chiar roșiatică, clătiți-i cu apă curată, rece. Puteți încerca și picăturile de ochi cu apă de mare. Ar trebui ca simptomele să dispară în câteva ore. 

În cazul în care a doua zi observați că simptomele nu s-au ameliorat, dimpotrivă, s-au agravat și simțiți și o ușoară mâncărime, este posibil să aveți conjunctivită. Cereți ajutorul medicului oftalmolog pentru un diagnostic corect și un tratament eficient. 

Câteva sfaturi care v-ar putea fi de folos:

  • Folosiți picături lubrifiante ori de câte ori aveți astfel de probleme; acestea restabilesc filmul lacrimal și ameliorează simptomele
  • Îndepărtați, dacă se poate, lentilele de contact înainte de a intra în piscină
  • În cazul în care nu puteți sta fără lentile, îndepărtați-le imediat ce ieșiți din apă și igienizați-le
  • Folosiți ochelari de protecție. 

Respectând acești pași, vă veți bucura de o zi plăcută la piscină, fără alte riscuri. 

Dacă în urma unei zile de piscină, ori a scufundărilor în apa mării, ochii dumneavoastră sunt iritați și roșii, iar aceste simptome nu se ameliorează în câteva ore, vă recomandăm să ne contactați pentru a putea stabili împreună dacă este cazul să urmați un tratament sau să veniți la clinica noastră pentru o consultație.

În unele cazuri, o simplă înroșire a ochilor poate duce la probleme grave. De cele mai multe ori, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor este salvatoare pentru vederea pacientului.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate