pleoapa cazuta ptoza palpebrala
  • 2

Ptoza palpebrală sau pleoapa căzută reprezintă coborârea uneia sau a ambelor pleoape. Acest lucru poate avea de la cauze genetice, până la  traumatisme sau diferite boli ale ochiului. 

Medicii pot rezolva printr-o intervenție chirurgicală, însă depinde foarte mult de cauza care a dus la această problemă. 

Cauze 

Cele mai frecvente cauze pentru care una sau chiar ambele pleoape coboară este reprezentată de slăbirea mușchiului responsabil pentru ridicarea pleoapei, deteriorarea nervilor care controlează mușchiul respectiv sau slăbirea pielii pleoapei.

Cu toate acestea există și alte cauze care pot interveni în ptoza palpebrală:

Îmbătrânirea

Atunci când mușchiul responsabil pentru ridicarea pleoapei se slăbește sau pielea pleoapelor își pierde elasticitatea, ptoza palpebrală devine inevitabilă. Acesta este și motivul pentru care problema apare cu precădere la persoanele în vârstă. În acest caz, intervenția chirurgicală este singura care poate reda aspectul simetric al feței. 

O afecțiune sau un traumatism ocular

Coborârea pleoapei poate apărea atunci când pacientul a suferit recent o lovitură la nivelul ochiului, sau chiar când acesta se freacă la ochi mult prea frecvent și agresiv. De asemenea, poate apărea chiar și în cazul persoanelor care poartă lentile de contact dure o perioadă îndelungată de timp. 

Tumori

Diferite tumori al ochiului sau ale țesuturilor care înconjoară ochiul

Diabet

Nivelul ridicat al zahărului din sânge poate deteriora vasele de sânge și nervii din jurul ochilor. Uneori, tratamentul corect al diabetului poate ameliora aceste simptome. 

Accident vascular

Ptoza palpebrală poate fi unul dintre primele sau principalele simptome care anunță un accident vascular. Tocmai de aceea este extrem de important ca, dacă vă confruntați cu o astfel de problemă asociată cu alte simptome precum slăbiciune, senzația de amorțire a feței, picioarelor sau mâinilor, confuzie, dificultate de vorbire, vedere neclară sau dublă, pierderea coordonării, tulburări de echilibru sau amețeală puternică, apărute brusc, să cereți urgent ajutorul unui medic. 

Miastenia gravis

Este o boală cronică neuromusculară care se manifestă prin oboseală severă la repetarea unei anumite mișcări și slăbiciunea mușchilor voluntari ai corpului. Miastenia gravis reprezintă, de fapt, o slăbiciune musculară severă.

Sindromul Horner

Numit și paralizie oculosimpatică, sindromul Horner este reprezentat de un amestec de semne și simptome neurologice prezente la nivelul unei jumătăți a feței.

Toxina botulinică

Injecții cu toxină botulinică, folosite pentru a elimina aspectul de îmbătrânire cauzat de riduri, au ca scop paralizia temporară a mușchilor. Uneori însă, dacă toxina atinge mușchii responsabili pentru ridicarea pleoapelor, este posibil ca ptoza palpebrală să devină puternic vizibilă. 

Diverse intervenții chirurgicale la nivelul ochiului

Indiferent că este vorba despre o operație de cataractă, glaucom sau o simplă intervenție cu laser, unul dintre efectele adverse ale acesteia constă în coborârea pleoapei. Uneori acesta este un simptom care poate dispărea după ceva timp, însă, în unele cazuri, poate fi permanent. 

Dureri puternice de cap sau nevralgia de trigemen

În astfel de crize dureroase, este foarte posibil ca pleoapa să coboare, însă își revine la normal, de obicei, odată cu dispariția durerii.

Infecții oculare

Ulciorul, conjunctivita sau orice altă infecție oculară virală sau bacteriană, poate duce la edemul pleoapei și automat la coborârea acesteia. Din fericire, este vorba doar despre un simptom, care dispare odată cu vindecarea ochiului.  

Uneori, ptoza palpebrală poate fi prezentă încă de la naștere. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când mușchii care ar trebui să ridice pleoapa nu se formează cum trebuie.

Simptome

Principalul simptom în cazul ptozei palpebrale este coborârea uneia sau a ambelor pleoape. Uneori, coborârea acesteia poate trece neobservată, în special din cauza faptului că nu este însoțită de durere. 

În unele cazuri însă, este posibil ca pleoapa să coboare atât de mult încât să determine probleme ale vederii. 

Copiii care se confruntă cu această problemă pot avea tendința de a înclina capul spre spate pentru a-i ajuta să vadă pe sub pleoapă. 

Tratament pentru pleoapa căzută 

Tratamentul ptozei palpebrale depinde de severitatea acesteia, dar și de cauză. Având în vedere că nu provoacă durere și nici disconfort în majoritatea cazurilor, tratamentul nu este obligatoriu. Din păcate, aspectul fizic este extrem de important pentru sănătate mintală, motiv pentru care, uneori, ptoza trebuie tratată pentru ca starea psihică a pacientului să se îmbunătățească. 

Principalul tratament este intervenția chirurgicală prin care mușchiul care ridică pleoapa este întărit. De asemenea, operația de blefaroplastie poate fi necesară în unele cazuri. 

Atunci când ptoza palpebrală este cauzată, însă, de toxina botulinică sau este un simptom ale unei alte afecțiuni, tratamentul corect al acesteia poate ameliora și aspectul fizic. 

Surse:

https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-reasons-for-droopy-eyelids

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323386#takeaway

https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/eyelid-drooping

2 Comments

  1. Pavelescu Maria
    4 ianuarie 2023 la 12:50

    Eu ambele pleoape cazute,ma deranjează ca aspect,nu ma recunosc in nici una din cauzele prezentate,nu mă doare,uneori ma mănâncă ochii .Ce pot face,unde se poate interveni chirurgical? Sunt din Câmpulung Muscel Arges

    • I Care
      4 ianuarie 2023 la 16:19

      Bună ziua,
      În clinica noastră avem unul dintre cei mai buni specialiști în afecțiunile pleoapei: doamna doctor Ioana Popteanu. https://i-care.ro/doctor/ioana-popteanu/
      Vă așteptăm pentru o consultație.

      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate