reducere dioptrii cristalin
  • 0

Reducerea dioptriilor poate fi o soluție pentru cei care simt că purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact este un chin. Acest chin se poate manifesta prin scăderea stimei de sine, rușine (în special în cazul copiilor sau a tinerilor), sau poate implica “disciplina” serioasă de care este nevoie în cazul purtării lentilelor de contact. Tocmai de aceea, mulți apelează, în ultima vreme, la intervențiile chirurgicale de reducere dioptrii. Problema apare, însă, în cazul celor cu dioptrii mari, unde intervenția cu laser nu este eficientă. Singura opțiune în cazul acestora rămâne intervenția chirurgicală de schimbare a cristalinului sau a lentilei artificiale a ochiului. Cu ajutorul unei astfel de intervenții se pot îndepărta până la 10 dioptrii, în funcție de tipul viciului de refracție: miopie, hipermetropie sau astigmatism.

Există două categorii de cristaline sau lentile artificiale: monofocale sau multifocale. Cele monofocale sunt potrivite pentru pacienții care au probleme cu vederea la distanță, pe când cele multifocale sunt potrivite pentru cei cu probleme la distanta intermediară (ex. computer) sau la aproape (ex. citit). 

Care sunt beneficiile?

Aproximativ patru din cinci pacienți scapă complet de dependența de ochelari sau lentile de contact după schimbarea cristalinului și descriu această intervenție chirurgicală ca pe cea care ”le-a schimbat viața”. Restul celor care nu scapă definitiv de ochelari  vor avea nevoie de aceștia doar pentru activități specifice, cum ar fi cititul sau statul pentru perioade îndelungate la computer. 

Implantarea unui cristalin artificial pentru reducere dioptrii elimină riscurile de cataractă și este de preferat în cazul celor trecuți de o anumită vârstă sau care au deja cataracta într-un stadiu incipient. 

În absența unor alte probleme ale ochilor, vederea rămâne stabilă după o astfel de intervenție, iar dioptriile (în cazul pacienților care rămân cu dioptrii mici) nu se mai schimbă. În cazul în care, totuși, pacientul experimentează o deteriorare a vederii pe parcursul timpului, aceasta ar putea fi corectată cu ajutorul unei proceduri minim invazive cu laser, numită capsulotomie. 

Deși intervenția de reducere dioptrii este considerată una cosmetică, beneficiile sunt în primul rând funcționale.

Cine se califică?

Persoanele care au împlinit 18 ani sau cărora li s-au stabilizat deja dioptriile pot fi luate în calcul pentru intervenția de schimbare a cristalinului.  

De asemenea, pacienții care au peste 50 de ani și o rețetă de ochelari mai mare decât una care s-ar putea califica pentru intervenția cu laser, sunt buni candidați pentru intervenția de schimbare a cristalinului. 

Cum alegem lentilele artificiale

Cu siguranță medicul oftalmolog vă poate recomanda și vă poate prezenta atât beneficiile cât și riscurile pe care le prezintă fiecare lentilă în parte. 

Lentilele monofocale sunt cele mai potrivite persoanelor care au și alte probleme oculare sau celor care se tem de efectele secundare ale cristalinelor multifocale. Și asta deoarece lentilele monofocale au mai puține efecte secundare decât cele multifocale, însă nu oferă o independență față de ochelari la fel de mare pentru o gamă atât de largă de activități. 

Ce presupune intervenția

Intervenția chirurgicală de reducere dioptrii prin schimbare a implantului este una nedureroasă. Se realizează, de obicei, doar cu picături anestezice, și cel mult o injecție pentru relaxare în cazul pacienților anxioși. 

În general, operația pentru cel de-al doilea ochi va fi amânată cu câteva zile, până ce medicul se va asigura că recuperarea primului ochi evoluează bine. Intervenția durează aproximativ 20 de minute pentru fiecare ochi, iar externarea se face, de regulă, în aceeași zi. 

Administrarea unor picături puternice de dilatare a pupilei vor fi administrate înaintea intervenției. 

Care sunt riscurile

Ca și în cazul altor intervenții chirurgicale oculare, nici intervenția de schimbare a cristalinului nu este lipsită de riscuri, inclusiv în perioada de recuperare. 

Problemele frecvente care apar în urma operației pot fi corectate cu o medicație corectă sau cu o operație suplimentară. 

Probleme permanente și grave, cum ar fi pierderea vederii într-o măsură sau alta, pot apărea în cazuri rare. Astfel de probleme apar la 1 din 500 de pacienți, din cauza deteriorării retinei. Acesta poate fi rezultatul infecțiilor sau a inflamațiilor apărute după intervenție, a dezlipirii retinei sau a unei hemoragii în timpul intervenției. 

Intervenția suplimentară poate fi necesară pentru a corecta complicațiile apărute în urma primei operații. Aceasta poate include repoziționarea cristalinului sau chiar schimbarea în unele cazuri. 

În cazul persoanelor care sunt nevoite să poarte lentile de contact după intervenție, riscul de a dezvolta o infecție corneană este crescut. Din fericire, o astfel de infecție apare la 1 din 3000 de persoane purtătoare de lentile de contact. 

Efecte secundare pentru intervenția de reducere dioptrii

Majoritatea pacienților se pot confrunta cu unele probleme de vedere în primele luni după intervenție, cum ar fi umbre sau arcuri luminoase în vederea periferică.  Acestea diferă în funcție de tipul cristalinului implantat. Din fericire, toate se diminuează în timp, până la dispariție. 

Doar un mic procent dintre pacienții care suferă o astfel de intervenție nu se pot adapta, alegând schimbarea lentilei multifocale cu una monofocală. 

De asemenea, un ușor disconfort ocular va fi prezent după intervenție timp de câteva săptămâni, afectând în general mai mult un ochi decât pe celălalt. Picăturile de ochi sau lacrimile artificiale ar fi de mare ajutor pentru a diminua disconfortul. Medicul oftalmolog este cel în măsură să vă spună dacă este potrivit să recurgeți la o astfel de intervenție. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate