- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Cuprins
Despre mâncărimea ochilor am vorbit și în ocazii anterioare. Am stabilit aici care sunt cauzele mâncărimii ochilor, dar și care este tratamentul sau remediile care vă pot scăpa de această senzație nedorită.
Ca medici, primim o mulțime de întrebări cu privire la mâncărimea ochilor și tocmai de aceea vrem să vă ajutăm și pe dumneavoastră să faceți diferența între mituri și realitate și să nu vă îngrijorați atunci când nu este cazul.
De ce mă mănâncă ochii?
Mâncărimea ochilor este o senzație extrem de frecventă cu care ne confruntăm pe tot parcursul vieții. De cele mai multe ori, aceasta nu are o cauză anume și trece de la sine după câteva secunde. Alteori, poate fi cauzată de diferite alergii, infecții, oboseală, purtarea îndelungată a lentilelor de contact sau alte afecțiuni oculare care au nevoie de o diagnosticare corectă din partea unui medic oftalmolog.
Când ar trebui să mă îngrijorez?
Mâncărimea ochilor nu este un motiv de îngrijorare. Însă atunci când este însoțită și de alte simptome precum senzația de arsură, roșeață oculară, lăcrimare excesivă, senzația de corp străin în ochi sau rinoree, este cazul să consultați un medic oftalmolog. Deși acestea nu sunt simptome specifice unei boli oculare grave, anunță că ceva este în neregulă cu ochii dumneavoastră și trebuie luate măsuri.
Stresul poate cauza mâncărimea ochilor?
Stresul poate duce la oboseală oculară. Unul dintre simptomele oboselii oculare constă în uscăciunea ochilor, care duce, implicit, la senzația de mâncărime.
Mâncărimea oculară trece singură?
Da, mâncărimea oculară poate trece singură, însă uneori pacientul are nevoie de tratament. În cazul în care observați că simptomele persistă pentru o perioadă mai lungă de timp, nu ezitați să mergeți la medic.
Oboseala cauzează mâncărime oculară?
Unul dintre cele mai inconfortabile simptome ale oboselii sau a lipsei somnului, este sindromul ochilor uscați. Ochii devin iritați, par injectați, apare senzația de mâncărime și de arsură din cauza lipsei lubrifierii. Alături de aceste simptome poate apărea fotofobia sau sensibilitatea la lumină și vederea încețoșată.
Nivelul mare al glicemiei duce la mâncărimea ochilor?
Deși pare puțin ciudată asocierea între nivelul mare al glicemiei sau diabet și mâncărimea oculară, răspunsul este da. Cel puțin 15% dintre pacienții cu diabet suferă de sindromul ochilor uscați. Uscăciunea ochilor este prezentă în special în cazul persoanelor cu diabet tip 1 și 2. Lipsa lacrimilor și a unui lubrifieri corespunzătoare duce la o mulțime de simptome extrem de inconfortabile, printre care și mâncărimea oculară.
Deshidratarea poate cauza mâncărime oculare?
Sigur că da, o hidratare neconformă duce, implicit, la lipsa lacrimilor. Din fericire, este nevoie doar să vă hidratați corespunzător pentru a scăpa imediat de problemă.
Există tratament medicamentos pentru mâncărimea ochilor?
Bineînțeles că mâncărimea ochilor poate fi tratată medicamentos, atunci când este un efect al unei alte afecțiuni. Ne referim aici la alergii, infecții, sau alte boli care au nevoie de tratament. Antihistaminicele sunt poate primele medicamente pe care medicul oftalmolog le recomandă pentru mâncărimea oculară.
De ce mă mănâncă ochii la trezire?
Atunci când mâncărimea oculară apare încă de la prima oră de dimineață, în momentul în care deschideți ochii, cel mai probabil suferiți de sindromul ochilor uscați. Acest sindrom poate avea la bază o altă afecțiune precum lagoftalmia nocturnă, blefarita sau poate apărea ca efect al unor medicamente. În momentul în care vă confruntați cu această problemă o perioadă mai lungă de timp, este cazul să mergeți la medic pentru a descoperi cauza și pentru a o trata, astfel încât simptomele să nu se înrăutățească.
Lacrimile artificiale ameliorează mâncărimea oculară?
Desigur! Lacrimile artificiale au rolul de a hidrata și de a menține o lubrifiere corectă a mucoasei oculare, astfel încât uscăciunea dispare și odată cu ea, și simptomele.
Lentilele de contact?
Lentilele de contact cauzează mâncărimea ochilor. Indiferent că acestea sunt purtate prea mult sau nu au fost înlocuite la timp, pot irita ochii ducând la mâncărime și roșeață.
Notă
Întrebări sunt multe, însă noi am încercat să răspundem la cele care ne sunt cel mai frecvent adresate. În cazul în care aveți mai multe întrebări sau îngrijorări, vă stăm cu drag la dispoziție! Medicii din clinica noastră vă vor răspunde și vor face tot posibilul să vă scape de orice simptome neplăcute sau să vă ofere un tratament corect pentru problema dumneavoastră.