tipuri de miopie test
  • 0

În funcție de cauze există mai multe tipuri de miopie. Miopia este o problemă extrem de frecvent întâlnită. Persoanele afectate de această problemă văd clar obiectele aflate în apropiere însă vederea la depărtare este afectată.

Miopia reprezintă, de fapt, un viciu de refracție. Și asta deoarece apare atunci când forma ochiului este mai alungită decât normal, diametrul din față către spate fiind mai mare. Din această cauză, razele de lumină care pătrund în ochi sunt refractate incorect, focalizând imaginea în partea din față a retinei, și nu pe retină, așa cum ar fi normal.

Miopia reprezintă cea mai frecventă cauză a deficienței vederii la distanță la nivel global. O publicație recentă de referință, citată de Institutul Internațional de Miopie, estimează că până în anul 2050, jumătate din populația lumii va suferi de miopie.

Miopia este adesea asociată și cu alte afecțiuni oculare, care pot duce la orbire, precum glaucomul, dezlipirea de retină dar și degenerescența maculară miopică.

Tipuri de miopie

Miopia poate fi clasificată în funcție de cauză, rată de progresie sau după modificările oculare care apar din cauza acesteia. Deși puțini sunt pacienții care știu cu exactitate tipul de miopie de care suferă, acesta este un aspect foarte important deoarece unele tipuri au un risc mai mare de complicații, în timp ce altele prezintă un risc mai mare în ceea ce privește pierderea vederii și sănătatea oculară. Tocmai de aceea, pacientul poate gestiona problema cu mai multă atenție și cu mai multă seriozitate în momentul în care știe care sunt riscurile.

Miopia axială

Miopia axială reprezintă un viciu de refracție ce poate fi atribuit unei alungiri axiale excesive în raport cu puterea de focalizare a ochiului. 

Acest tip de miopie este cel mai frecvent întâlnit în cazul copiilor. Mai exact, miopia axială are debutul în anii de școală și se stabilizează în jurul vârstei de 20 de ani. 

Deși în stadiile ușoare și medii miopia axială prezintă un risc extrem de scăzut de complicații, în stadiile avansate riscul crește exponențial.

Miopia refractivă

Miopia refractivă reprezintă un viciu de refracție care poate fi atribuit mai degrabă modificărilor structurilor menite să formeze imaginea. Mai exact modificării corneei și/sau cristalinului.

Acest tip de miopie este întâlnit mult mai rar decât miopia axială. 

Miopia progresivă

Miopia progresivă este reprezentată de miopia care se agravează în fiecare an, fiind nevoie ca pacientul să își schimbe lentilele frecvent, cu cel puțin o jumătate de dioptrie. 

Din nefericire, potrivit mai multor studii, miopia progresivă, care duce în cele din urmă la o miopie avansată, reprezintă un factor real de risc pentru dezvoltarea unor boli oculare grave în viitor, precum glaucomul, cataracta, dezlipirea de retină, dar și degenerescența oculară miopică. 

Mai mult decât atât, cu cât gradul de miopie avansează, cu atât riscul de a dezvolta diferite complicații crește, complicații ce pot duce la tulburări grave de vedere sau chiar pierderea vederii. 

Miopia forte

Vorbim de miopie forte atunci când gradul de eroare de refracție este mai mare de șase sau opt dioptrii. Problema apare din cauza creșterii excesive a dimensiunii ochiului.

În cazul acestui tip de miopie riscul de a dezvolta complicații și boli grave oculare este extrem de crescut. Printre acestea amintim cataracta, glaucomul, degenerescența maculară miopică, dezlipirea de retină dar și miopia patologică. 

Miopia patologică

Miopia patologică sau miopia degenerativă este reprezentată de anumite modificări degenerative apărute în partea posterioară a ochiului. 

Acest tip de miopie apare, de obicei, în perioada copilăriei. 

Deși afectează doar 3% din populația lumii, miopia patologică este de mare importanță clinică deoarece poate fi progresivă, ireversibilă și afectează pacienții în cei mai productivi ani ai lor. 

Miopia de prematuritate 

Miopia de prematuritate apare în cazul bebelușilor născuți prematur. Spre deosebire de miopia axială, miopia în cazul prematurilor este cauzată de modificări ale structurilor din partea din față a ochiului, precum corneea, cristalinul și camera anterioară.

Miopia de prematuritate este asociată cu o greutate mică la naștere, cu retinopatie severă de prematuritate dar și cu efecte adverse ale tratamentelor pentru retinopatia de prematuritate.

Referințe:

Myopia Institute

All About Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate