tumori palpebrale pleoapa
  • 0

Tumori palpebrale pot fi asemănătoare unei umflături apărută la nivelul pleoapei, iar asta poate fi înfricoșătoare pentru fiecare dintre noi. Și pe bună dreptate, ținând cont de faptul că o astfel de umflătură poate fi inofensivă, fiind deranjantă doar din punct de vedere estetic dar poate reprezenta și un simptom al unei boli grave.

Ce este cancerul la nivel palpebral

Cancerul apare în momentul în care celulele încep să crească și să se dezvolte incontrolabil formând o masă numită tumoră. Tumora poate fi, la rândul ei, malignă sau benignă. 

Când o tumoră este malignă, înseamnă că poate crește sau se poate extinde către alte părți ale organismului. De cealaltă parte, o tumoră benignă înseamnă că poate crește dar nu se răspândește la alte organe.

Cancerul palpebral reprezintă un termen general pentru o formă de cancer care apare la nivelul pleoapei. De regulă, este caracterizat de o tumoră epitelială, ce se află la suprafața exterioară. O tumoră poate pleca de la glandele sebacee, sudoripare sau apocrine, care sunt tot un tip de glande sudoripare.

Tipuri

Cele mai comune tipuri de cancer apărute la nivel palpebral sunt:

Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular reprezintă cea mai frecventă formă de cancer cutanat. Unul dintre cele trei tipuri principale de celule care se află în stratul superior al pielii este format din celulele bazale. Acestea dispar pe măsură ce se formează altele noi. Cancerul bazocelular apare cel mai adesea atunci când ADN-ul este deteriorat în urma expunerii prelungite la razele ultraviolete de la soare sau solar, și se declanșează astfel modificări ale celulelor bazale din stratul exterior al pielii, numit epidermă, ducând la o creștere necontrolată. Cancerul bazocelular apare cu precădere pe pleoapa de jos, mai ales în rândul persoanelor cu piele deschisă la culoare.

Carcinomul bazocelular se poate manifesta diferit la persoană la persoană, de la o pată roșie sau o ulcerație până la un nodul cutanat.

Din fericire, carcinomul bazocelular crește foarte încet și nu se transformă într-un melanom potențial fatal.

Carcinomul sebaceu

Carcinomul sebaceu este un tip de cancer care apare rar și se formează într-o glandă sebacee de la nivelul pielii. Carcinomul sebaceu mai este numit și carcinom al glandelor sebacee. Acest tip de cancer apare, de cele mai multe ori, la nivelul pleoapelor. Din nefericire, spre deosebire de carcinomul bazocelular, carcinomul sebaceu este considerat agresiv, deoarece se poate răspândi cu repeziciune. Cu toate acestea, în cazul în care este diagnosticat timpuriu, acesta are șanse mari de vindecare. Carcinomul sebaceu apare ca o tumoră nedureroasă, rotundă, ferm implantată în pleoapa superioară sau inferioară.

Carcinomul sebaceu este asociat adesea cu expunerea îndelungată la radiații solare, boala Bowen și sindromul Muir-Torre. Este extrem de important ca boala să fie tratată corect și timpuriu deoarece, în cazul în care dimensiunile tumorii sunt mari sau cancerul recidivează, poate necesita îndepărtarea chirurgicală a ochiului.

Cancerul scuamos

Cancerul scuamos este un tip de cancer care apare destul de frecvent. La fel ca primele două, și acest tip de cancer este asociat radiațiilor ultraviolete care provoacă creșteri anormale ale celulelor scuamoase.

Cancerul scuamos poate apărea sub formă de pată roșie solzoasă, rană deschisă, piele aspră, îngroșată sau asemănătoare unui neg sau a unei excrescențe.

Deși acest tip de cancer poate fi tratat cu succes, în cazul în care este lăsat să crească poate deveni periculos și poate duce chiar la deces. 

Melanomul

Melanomul este o tumoră relativ rară care reprezintă mai puțin de 1% din cancerele pleoapelor. Cu toate acestea, ca și alte tipuri de cancer ale pielii, se poate răspândi în alte părți ale corpului și este considerat cel mai periculos. 

Tumora apare de obicei ca o îngroșare pigmentată a pleoapei sau o extensie a pigmentului din conjunctivă.

Tumorile benigne

Din fericire, nu toate tumorile palpebrale sunt maligne. De fapt, există o mulțime de tipuri de tumori care pot apărea la nivelul pleoapei și care sunt benigne. 

Printre acestea amintim: 

  • papilom scuamos,
  • hiperplazia pseudoepiteliomatoasă
  • keratoza seboreică
  • keratoacantomul 
  • keratoza foliculară

Tratament pentru tumori palpebrale

După cum puteți vedea, tumorile palpebrale pot fi de diferite tipuri. Acesta este și motivul pentru care tratamentul variază de la pacient la pacient, în funcție de tipul bolii și severitatea acesteia. 

Notă

Deși unele umflături apărute la nivelul pleoapei pot fi inofensive, este obligatorie prezentarea la un medic oftalmolog care poate pune un diagnostic corect sau vă poate face trimitere către un medic specialist care să vă salveze nu doar vederea ci și viața.

Surse:

Cancer.net

Skincancer.org

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate