ulcer cornean
  • 0

Ulcerul cornean este o urgență medicală, ținând cont de faptul că reprezintă un risc major de pierdere a vederii. Corneea este membrana transparentă și extrem de subțire care acoperă partea albă a globului ocular. Rolul corneei este de a concentra lumina, astfel încât ochiul să poată focaliza și să distingă clar obiectele din jur.

Afecțiunea se manifestă printr-o rană deschisă la nivelul corneei, având drept cauze diferite infecții sau traumatisme. Totodată, persoanele care poartă lentile de contact sunt mai predispuse la a dezvolta o astfel de problemă. Nici persoanele care suferă de sindromul ochilor uscați nu sunt scutite, acesta fiind un factor de risc pentru apariția ulcerului cornean. 

Netratată, boala duce la pierderea parțială a vederii sau chiar la orbire. 

Din fericire, dacă se intervine la timp și cu un tratament corect, majoritatea cazurilor de ulcer cornean se vindecă, fără urmări. 

Factori de risc

Ulcerul cornean poate avea multiple cauze: 

  • Lentilele de contact
  • Picăturile oculare pe bază de corticosteroizi
  • Sindromul ochilor uscați
  • Varicela 
  • Zona Zoster
  • Diferite boli ale pleoapelor, care nu lasă ochiul să se închidă complet

Totodată, persoanele care au dezvoltat anterior un ulcer cornean, sunt mai predispuse la apariția unui alt ulcer cornean.  

Cauze

  • Infecții bacteriene
  • Infecții virale (ex. herpes simplex)
  • Infecții fungice
  • Traumatisme oculare
  • Traumatisme oculare perforante
  • Arsuri chimice cu diferite produse care ajung accidental în ochi 
  • Boli autoimune (artrită reumatoidă, lupus)
  • Conjunctivită netratată sau tratată greșit
  • Expunerea îndelungată la radiații ultraviolete fără protecție
  • Leziuni minore ale corneei

Simptome

Simptomele sunt severe și extrem de supărătoare, în special dacă ulcerul este profund. 

Acestea includ roșeață sau iritație oculară, durere severă, lăcrimare excesivă, secreții oculare abundente, pată alba sau gri pe cornee, mâncărime, vedere încețoșată sau sensibilitate crescută la lumină (fotofobie). Totodată, pacienții raportează ocazional senzația de corp străin în ochi. 

În cazul în care suspectați că vă confruntați cu un ulcer cornean sau aveți simptome oculare care vă neliniștesc, mergeți urgent la medic. În special dacă sunteți purtător de lentile de contact. Ulcerul cornean vă poate distruge vederea sau poate conduce spre orbire în cazul în care este netratat. 

Cum arată

Ulcerul cornean arată ca o pată de culoare care poate varia de la alb până la gri, translucidă sau opacă, ce învelește corneea. 

În unele cazuri, ulcerul cornean este mult prea mic pentru a fi observat cu ochiul liber, tocmai de aceea un consult medical este esențial.

Diagnosticare

Medicul folosește un colorant special, portocaliu, numit fluoresceină, pentru a lumina toate zonele deteriorate ale corneei. 

De asemenea, în cadrul examinării medicale, acesta va folosi o lampă cu fantă, numită și biomicroscop, care îi va permite să examineze îndeaproape ochiul și să pună un diagnostic corect. 

În cazul în care medicul suspectează că ulcerul cornean vine în urma unei infecții, este posibil să recolteze o probă de țesut pentru a confirma diagnosticul. Acest lucru îl poate ajuta să stabilească, de asemenea, un tratament corect, pe baza unei antibiograme. 

Tratament

Tratamentul pentru ulcerul cornean este agresiv, având în vedere urmările pe care le poate avea. 

Astfel, prima alegere sunt picăturile oculare antibiotice, antifungice sau antivirale. 

În cazul în care medicul consideră că afecțiunea este mai gravă, acesta vă va recomanda antibiotice, antifungice sau antivirale orale. 

Mai mult decât atât, vi se pot prescrie picături pe bază de corticosteroizi sau anti inflamatoare după ce infecția s-a diminuat sau a dispărut, ca o măsură de prevenție sau cicatrizare corectă. Cu toate acestea, picăturile pe bază de corticosteroizi sunt considerate un tratament controversat, motiv pentru care trebuie folosit exclusiv sub atenta supraveghere a medicului. 

În cazul în care durerea este severă, puteți folosi medicamente orale antiinflamatoare pentru a o diminua. 

Este extrem de important să urmați îndeaproape tratamentul prescris de medic și să nu îl opriți când observați că simptomele încep să dispară.

Pe de altă parte, dacă simptomele se înrăutățesc, anunțați imediat medicul!

În cazuri foarte grave, în care deteriorarea la nivelul corneei este foarte gravă, pacientul va necesita un transplant de cornee. 

De reținut

Ulcerul cornean reprezintă o urgență medicală! Nu neglijați simptomele care pot evidenția o astfel de boală și prezentați-vă imediat la medic pentru ca vederea dumneavoastră să nu aibă de suferit!

Surse: 

American Academy of Ophthalmology

MedicineNet

Verywellhealth 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate