xantelasme
  • 0

Xantelasmele reprezintă excrescențe galbene pe sau în apropierea pleoapelor. Acestea sunt, de fapt, depozite de colesterol sub piele. Pot avea un aspect plat sau ușor în relief.

În ciuda faptului că, din punct de vedere estetic, xantelasmele nu sunt prea plăcute, de cele mai multe ori acestea nu reprezintă niciun pericol. Totuși, uneori, pot fi semnul că sunteți predispuși la diferite boli de inimă. Așa că este bine să nu le ignorați și să cereți sfatul unui medic.

Cauze

Părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre cauzele care duc la apariția xantelasmelor.  Pentru că unele voci spun că acestea apar din cauza unui nivel crescut de colesterol. Însă acest lucru este puțin probabil ținând cont că aproximativ jumătate din persoanele care se confruntă cu această problemă au, într-adevăr, un nivel crescut de colesterol, însă cealaltă jumătate prezintă un nivel absolut normal.

Alte voci spun că apariția xantelasmelor stă la baza unei inflamații în organism.

Acestea apar, în cele mai multe cazuri, la persoanele de peste 40 de ani. Pe de altă parte, xantelasmele apar cu precădere în cazul femeilor.

Xantelasmele pot apărea, de asemenea, în cazul cirozei biliare primitive care poate crește nivelul de colesterol din organism.

Factori de risc

Așa cum spuneam, nu s-a putut stabili o cauză anume pentru apariția xantelasmelor. Cu toate acestea obezitatea, fumatul, nivelul crescut de colesterol din sânge, hipertensiunea arterială sau diabetul reprezintă factori de risc.

Diagnosticare

Xantelasmele se diagnostichează relativ ușor. Este de ajuns ca medicul să vă analizeze pielea din jurul ochilor. Pentru confirmarea diagnosticului acesta vă poate recomanda câteva analize de laborator pentru a vă verifica nivelul de lipide din sânge.

Tratament

Xantelasmele nu au nevoie de tratament dacă pacientul nu este deranjat de aspectul estetic. Nu afectează cu nimic și nu prezintă niciun risc. Cu toate acestea, dacă pacientul își dorește ca acestea să fie îndepărtate, există o mulțime de tratamente care îi pot veni în ajutor.

Crioterapia

Această terapie implică înghețarea xantelasmelor cu azot lichid sau cu o altă substanță chimică.

Excizarea cu laser CO2

Este o tehnică pe bază de laser, cunoscută sub numele de CO2 fracționat, care s-a dovedit de-a lungul timpului extrem de eficientă.

Chirurgia tradițională

Pentru această tehnică medicul va folosi bisturiul pentru a elimina xantelasmele.

Electrodesicare

Electrodesicarea este o tehnică rapidă și simplă prin care xantelasmele sunt îndepărtate cu ajutorul curentului electric.

Peelingul chimic

Un mic studiu a demonstrat că 90% dintre persoanele care au fost tratate cu peeling chimic au avut rezultate satisfăcătoare.

Gestionarea colesterolului din sânge

În unele cazuri, tratamentul care ajută nivelul colesterolului să revină la normal poate duce și la dispariția xantelasmelor.

Complicații

În ciuda faptului că tratamentele au o eficiență mare în cele mai multe din cazuri, acestea pot avea uneori și efecte adverse precum cicatrici sau schimbări ale culorii pielii. De asemenea, uneori, xantelasmele pot reapărea după tratament.

Când trebuie să merg la doctor

Atunci când observați că în jurul ochilor v-au apărut depozite de grăsime, este indicat să mergeți la un control medical. Nu este o urgență, însă acest lucru vă poate salva viața. Acesta poate fi primul semn al faptului că grăsimile au început să se depună pe vasele dumneavoastră sanguine. Odată cu trecerea timpului, acestea se pot îngusta din ce în ce mai tare și pot duce la ateroscleroză, boli de inimă, infarct sau accident vascular.

Prevenție

Pentru a vă putea ține departe de xantelasme, cu toate că nu puteți avea o garanție de sută la sută că nu vă veți confrunta cu ele, puteți avea o dietă sănătoasă

Evitarea grăsimilor saturate, precum untul, prăjelile și carnea grasă, evitarea sau renunțarea la fumat și la alcool dar și activitatea fizică zilnică pot fi de un real ajutor.

Surse: Healthline, WebMD, American Academy of Ophthalmology

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate