- Glaucom
-
by I Care
Glaucomul are o serie de factori de risc, iar asta face posibil ca oricine să poată dezvolta glaucom la un moment dat în viață. Însă unele persoane au un risc mai mare decât altele, risc pe care nu îl pot controla. Însă pot lua măsurile necesare astfel încât să trateze boala timpuriu și să nu ajungă într-un stadiu în care vederea să le fie pusă în pericol.
Marea problemă, atunci când vine vorba de glaucom, este că în stadiile incipiente este complet asimptomatic. De fapt, 50% dintre pacienți nu știu că suferă de această boală și o descoperă în urma unui simplu control de rutină.
Ce este glaucomul
Glaucomul definește un grup de afecțiuni care, netratate, pot duce la deteriorarea gravă a nervului optic. Boala, care poate apărea la orice vârstă mai ales dacă îndeplinește mai mulți factori de risc, se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare. Afectarea gravă a nervului optic duce, în cele din urmă, la pierderea parțială sau totală a vederii.
Factori de risc
1. Dacă ești înaintat/ă în vârstă.
În ciuda faptului că glaucomul nu ține cont de vârstă și poate apărea chiar și la bebeluși, atunci când boala este moștenită, persoanele de peste 60 de ani au un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea. De fapt, riscul în cazul persoanelor care au împlinit 60 de ani crește de 6 ori.
2. Dacă părinții sau bunicii tăi au suferit de glaucom
Potrivit studiilor, cauza a 50% dintre cazurile de glaucom este reprezentată de moștenirea genetică. Atunci când glaucomul este moștenit, acesta nu mai ține cont de vârstă și, prin urmare, poate apărea oricând.
Glaucomul congenital primar (prezent de la naștere), este principala cauză de orbire în rândul copiilor. Acesta poate fi moștenit și este cauzat de dezvoltarea incorectă a sistemului de drenaj al ochiului. Un sistem de drenaj dezvoltat incorect duce automat la imposibilitatea ochiului de a drena umoarea apoasă și la creșterea presiunii intraoculare.
3. Dacă aparții unui anumit grup etnic
Asiaticii, afro-americanii și cei de origine hispanică au un risc mai mare de a dezvolta glaucom, în special cei trecuți de 60 de ani.
4. Dacă ai avut vreodată traume oculare
Când vorbim despre traume, trebuie să știm că acestea nu trebuie să fie recente. Chiar și persoanele care au avut o traumă în copilărie, pot dezvolta glaucom mulți ani mai târziu. Traumele periculoase sunt cele în urma cărora apar vânătăi (echimoze) sau leziuni profunde.
5. Dacă iei anumite medicamente.
Administrarea corticosteroizilor, în special sub formă de picături de ochi, pentru perioade lungi de timp, poate cauza apariția glaucomului. Motiv pentru care acestea trebuie evitate pe cât posibil, sau măcar limitate.
6. Dacă suferi sau ai suferit de una dintre aceste boli
Din păcate, glaucomul poate fi o urmare a unei boli preexistente, iar acesta este unul dintre factori de risc. Dintre afecțiuni enumerăm:
- Tensiunea arterială
- Boli cardiovasculare
- Diabet
- Anemia cu celule în seceră
- Miopie
- Hipermetropie
- Migrena
- Circulația sângelui deficitară
Cum puteți preveni sau întârzia apariția glaucomului
În ciuda faptului că acestea sunt probleme pe care nu le putem controla, există câteva ”trucuri” prin care putem preveni sau întârzia apariția glaucomului, în special atunci când avem unul dintre acești factori de risc.
- Controalele oftalmologice sunt cele mai importante pentru depistarea precoce a glaucomului. În special dacă ați trecut de vârsta de 60 de ani sau aveți în familie pe cineva care suferă de glaucom, o vizită în cabinetul medicului oftalmolog trebuie făcută cel puțin o dată pe an.
- Renunțați la fumat! Este un alt sfat, care este posibil să nu fie tocmai pe placul tuturor, dar care este important în controlarea afecțiunii.
- Moderați consumul de alcool
- Țineți sub control și respectați îndeaproape tratamentele pentru bolile de care suferiți (tensiune arterială, diabet, etc.)
- Protejați-vă ochii de raze ultraviolete cu ajutorul ochelarilor de soare de calitate.
- Încercați să aveți o alimentație cât mai sănătoasă
- Mergeți la medic la cea mai mică schimbare în ceea ce privește vederea dumneavoastră. Cu cât glaucomul este depistat mai devreme, cu atât poate fi tratat mai corect, astfel încât nervul optic să nu fie deteriorat.