pata rosie pe ochi hemoragie subconjunctivala
  • 10

Una dintre cauzele pentru care pacienții se prezintă frecvent în cabinetele medicilor oftalmologi sunt hemoragiile subconjunctivale sau “pata roșie pe ochi” așa cum mulți o descriu. Chiar dacă, în cele mai multe cazuri, nu reprezintă un pericol, modul în care se manifestă îi sperie pe mulți. Este vorba despre acea pată roșie pe ochi, sângerie, care apare la unul din ochi, uneori pe timpul nopții, alteori spontan, chiar în timpul zilei. 

Cauze ale hemoragiei subconjunctivale

Conjunctiva este o membrană subțire, transparentă, care conține o mulțime de vase se sânge extrem de subțiri. În cazul în care unul dintre acestea se rupe, apare hemoragia subconjunctivală, sângele scurs rămânând blocat între conjunctivă și scleră. 

În primele 24 de ore, culoarea hemoragiei va fi de un roșu aprins, după care va scădea lent în intensitate și în dimensiune, pe măsură ce conjunctiva absoarbe sângele. 

Există o mulțime de cauze care pot duce la hemoragia subconjunctivală. Tusea, strănutul sau orice altă forțare pot cauza o astfel de sângerare. Chiar și vărsăturile pot produce ruperea capilarelor. Și asta din cauză că toate produc presiune asupra acestor vase de sânge. 

O altă cauză frecventă pentru care apare hemoragia subconjunctivală sunt traumatismele oculare, sau chiar o banală frecare a ochilor. 

Uneori, persoanele care suferă de hipertensiune, în timpul unei crize, pot observa o pată roșie pe ochi apărută spontan la unul dintre ochi. În afară de persoanele care suferă de boli cardiovasculare, și cele care au probleme cu diabetul se pot confrunta cu astfel de probleme. 

Alte cauze posibile sunt infecțiile oculare, anumite intervenții chirurgicale, deficitul de vitamina C sau ca efect advers al anumitor medicamente. 

Factori de risc

  • Diabet
  • Hipertensiune arterială
  • Probleme de coagulare a sângelui
  • Anumite medicamente, cum ar fi warfarina sau aspirina

Simptome

Cel mai comun și mai vizibil simptom este o pată roșie apărută pe albul ochiului. Acest lucru este observat, de cele mai multe ori, în momentul în care pacientul privește în oglindă, ținând cont de faptul că hemoragia subconjunctivală nu prezintă altfel de simptome.  

Uneori, pata se poate mări în primele 24 de ore, în unele cazuri chiar până la 48 de ore. Acesta nu este însă un motiv de îngrijorare, dacă ulterior pata începe să se micșoreze, iar culoarea să scadă în intensitate.  Extrem de rar, unii pacienți simt o ușoară iritație a ochiului. 

Diagnosticare

Medicul oftalmolog vă poate diagnostica printr-o simplă privire asupra ochiului. Acesta vă va interoga ulterior despre starea de sănătate și despre eventuale traumatisme pe care le-ați fi putut suferi. 

În unele cazuri, medicul vă poate inspecta ochiul cu ajutorul unui biomicroscop numit lampă cu fantă. 

Uneori, pot fi recomandate diverse analize sau teste de coagulare pentru a afla cauza hemoragiei. 

Complicații

Complicațiile cauzate de hemoragia subconjunctivală sunt foarte rare și apar, de cele mai multe ori, atunci când aceasta este cauzată de un traumatism. 

Tratament pentru „pata roșie pe ochi”

Hemoragiile conjunctivale dispar de la sine în cel mult 2-3 săptămâni. Sângele se va absorbi singur, fără tratament. Dacă pacienții experimentează o ușoară senzație de iritație, se pot administra picături, cum ar fi lacrimile artificiale, pentru a o diminua.

Prevenție

În cazul în care v-ați confruntat de mai multe ori cu astfel de probleme, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni hemoragiile. 

  • Dacă simțiți nevoie să vă frecați la ochi, o puteți face, dar foarte ușor
  • Dacă purtați lentile de contact, respectați cu conștiinciozitate regulile de îngrijire și curățare ale acestora
  • Purtați ochelari de protecție ori de câte ori efectuați o activitate sau un sport din cauza căruia ați putea suferi un traumatism ocular

Când să apelați la doctor

Mergeți urgent la medic dacă, pe lângă hemoragia conjunctivală, experimentați orice alte simptome îngrijorătoare. 

De asemenea, apelați la un medic dacă hemoragia nu dispare după 2-3 săptămâni. Este posibil ca aceasta să fie cauzată de o altă afecțiune, care are nevoie de tratament. 

10 Comments

  1. George
    9 ianuarie 2024 la 13:48

    Bunå .Eu am patå de sånge pe ochiul stång ,doar jumåtate de ochi partea .azi interioarå . o intrebare . frigul cauzeazå sau incetineste disparitia petei ? Afarå sunt minus grade si ochiul meu sa inrosit si mai tare .este normal ? multumesc

    • I Care
      15 ianuarie 2024 la 10:20

      Bună ziua. Dacă pata nu se retrage în câteva zile vă recomandăm să mergeți la o consultație oftalmologică.
      Multă sănătate!

  2. Cassy
    18 februarie 2024 la 11:59

    Buna ziua,fiul meu are gripa si ia aparut la ambii ochi cate o pata de sange. E normal? El are si o tuse persistenta.

    • I Care
      21 februarie 2024 la 13:52

      Bună ziua. Se poate întâmpla. Poate fi vorba de un vas de sânge spart pe fondul gripei sau poate fi vorba de o conjunctivită. Desigur, poate fi vorba și de ceva care nu are legătură cu gripa. Cel mai bine este să mergeți la o consultație oftalmologică imediat după ce trece gripa.
      Multă sănătate!

  3. Didi
    2 martie 2024 la 14:41

    Buna ziua! Un copil a impins- o pe fetița mea de 10 ani cu capul in timp ce colora și i- a intrat capătul la carioca in ochi . I s- a format o pata roșie pe partea alba a ochiului. Ce recomandați? Sa merg la urgente sau va trece ?

    • I Care
      5 martie 2024 la 16:28

      Să mergeți la o consultație oftalmologică. Unele astfel de lovituri pot avea repercusiuni pe viitor și e bine să eliminați din start problema.
      Multă sănătate!

  4. Ludmila
    20 august 2024 la 12:33

    Buna mam trezit cu o vinatae sub ochi drept dar peste zi a aparut o pata de singe in ochi partea de jos multumim.

    • I Care
      9 septembrie 2024 la 16:36

      Bună ziua. Dacă nu sunt semne de retragere a acestor simptome vă recomandăm să apelați la un medic oftalmolog. Multă sănătate!

  5. Alberto Carlos
    25 septembrie 2024 la 17:54

    Buna, am aceasta „pata rosie” la ochi, din cauza frecarii constante la ochi, dar dupa ce nu m am mai frecat la ochi, pata asta a continuat sa ramana pe ochiul meu, cu anii, de ce ?

  6. Stefan ELENA
    10 noiembrie 2024 la 9:53

    Bună ziua!! M-am lovit puțin la frunte și ochiul drept a devenit roșu aproape tot ,nu mă doare ,dar a rămas pupila in ochi roșu.Mentionez că iau anticoagulante ptr inima .Sunt cinci zile și f puțin a dispărut.Ce să fac ?vă rog ? Mulțumesc!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate