accidentul vascular ocular ochi
 • 0

Accidentul vascular ocular are loc în momentul în care fluxul sanguin către retină este blocat. Accidentul vascular ocular reprezintă o urgență medicală și trebuie tratat ca atare. În cazul în care nu se intervine la timp, acesta poate provoca daune ireversibile asupra ochiului și poate duce chiar la orbire.

Retina este stratul de țesut sensibil la lumină din partea din spate a globului ocular. Imaginile care trec prin cristalinul ochiului sunt focalizate pe retină.

Atunci când intervine un blocaj la arterele care transportă sângele de la inimă către ochi, celulele din retină nu mai primesc suficient oxigen, astfel încât încep să moară. În funcție de severitatea accidentului vascular ocular, celulele pot muri în câteva minute sau ore. Blocajele apar, de regulă, din cauza unui cheag de sânge.

Din fericire, accidentul vascular ocular apare relativ rar, doar una sau două persoane din 100 de mii fiind afectate în fiecare an.

Tipuri de blocaje la nivelul arterelor retiniene

BRVO sau ocluzia venei retiniene ramificată are loc atunci când  este implicată numai una din cele 4 ramuri venoase care irigă retina.

CRAO sau ocluzia arterei centrale a retinei are loc atunci când vena centrală, de unde sunt conectate toate cele patru ramuri, este obstrucționată. 

Cauze

Un cheag de sânge este adesea cea mai întâlnită cauză a accidentului vascular ocular. Acesta se poate forma în retină sau poate veni dintr-o altă parte a corpului. Mai mult decât atât, un blocaj poate apărea și în momentul în care artera se înfundă cu depozite de grăsime. Printre alte cauze ale accidentului vascular ocular amintim:

 • diferite traumatisme oculare
 • fumatul
 • vârsta (apare cu precădere la persoanele care au împlinit 40 de ani)
 • genul (bărbații sunt mai predispuși la accident vascular ocular)
 • diferite boli ale rinichilor
 • probleme de coagulare a sângelui
 • ca efect advers al administrării unor medicamente, precum anticoncepționalele
 • diferite boli cardiovasculare
 • vasculita, care este o inflamație a pereților vaselor sanguine
 • sarcina
 • nivelul mare de colesterol

Simptome

Simptomele apar brusc și sunt evidente. Principalul simptom este o schimbare a vederii dumneavoastră. Accidentul vascular ocular nu presupune durere și apare la un singur ochi.

Printre alte simptome pot apărea vederea încețoșată sau distorsionată, puncte oarbe în câmpul vizual, pierderea vederii periferice, sau pierderea parțială sau totală a vederii.

Diagnosticare

Este important de reținut că accidentul vascular ocular este o urgență medicală. Nu întârziați să cereți ajutorul unui medic dacă prezentați simptomele enumerate mai sus. Doctorul vă va examina și va încerca să afle istoricul dumneavoastră medical. În timpul consultației, este posibil să vi se administreze picături oculare pentru dilatarea pupilei astfel încât retina să poate fi examinată îndeaproape.

Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul poate recomanda și alte teste precum:

Testul de acuitate vizuală. Medicul vă poate cere să citiți rânduri de litere din ce în ce mai mici pentru a putea stabili claritatea vederii.

Examinarea cu lampa cu fantă. Medicul va examina fundul de ochi după dilatarea pupilelor. 

AFG (Angiofluorografia) este o examinare prin care se studiază întreaga circulație arterială și venoasă a retinei.

Tomografia în coerență optică este o investigație care permite medicului să vizualizeze fiecare strat distinct al retinei și să înregistreze o ”hartă” a acestor straturi. Cu alte cuvinte, medicul poate obține o vizualizare 3D a ochiului. 

Tonometria oculară este un examen care are drept scop măsurarea presiunii din interiorul ochiului.

Tratament pentru accidentul vascular ocular

Tratamentul pentru accidentul vascular ocular poate include:

 • medicamente care să micșoreze presiunea oculară
 • medicamente împotriva coagulării sanguine
 • intervenție cu laser pentru a închide o eventuală scurgere a unui vas sanguin
 • masarea ochiului în timp ce acesta este închis (doar la recomandarea medicului!!!)
 • întreruperea sau schimbarea medicamentelor care ar fi putut duce la o astfel de problemă

La ce trebuie să vă așteptați

În cazul în care ați suferit un accident vascular ocular trebuie să mergeți urgent la medic. Unele accidente vasculare provoacă mai multe daune decât altele. În funcție de zona unde se formează și de severitate, efectele pot fi mai ușoare sau mai grave. În cazul în care au fost provocate deja daune ireversibile vederii, medicul va face tot posibilul pentru ca boala să nu avanseze.

Mai mult decât atât, un accident vascular ocular poate fi un semn că sunteți predispus la accidente vasculare cerebrale. Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.

Surse:

WebMD – https://www.webmd.com/eye-health/retinal-artery-occlusion

Cleveland Clinic – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24127-eye-stroke

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate