examen fund de ochi examinare
  • Optica
  • de I Care
  • 18 septembrie 2020
  • 1

Examinarea fundului de ochi face parte din aproape orice examen oftalmologic de rutină. De multe ori, chiar și la o simplă determinare a dioptriilor este posibil ca medicul să ceara și o examinare a fundului de ochi. 

În timpul procedurii, medicul poate examina retina, vasele de sânge retiniene, papila optică, discul optic sau capul nervului optic și, într-un grad limitat, coroida.

Instrumentul folosit pentru a examina fundul de ochi

Medicul vă va examina cu ajutorul unui oftalmoscop. Acesta proiectează în pupilă un fascicul luminos intens, timp în care medicul privește în interiorul ochiului. Cu ajutorul oftalmoscopului, imaginile se văd mărite de 14 ori, astfel medicul poate observa imediat orice tip de anomalie. 

Procedura de examinare a fundului de ochi

În primul rând, medicul vă va administra în ochi picături pentru dilatarea pupilelor și va aștepta aproximativ 20 de minute pentru ca acestea să își facă efectul. 

Examinarea fundului de ochi durează maximum 5-10 minute. Nu este o procedură dureroasă, însă puteți simți un mic disconfort, din cauza luminii puternice. 

Boli care se pot descoperi în timpul examenului fundului de ochi

Medicul oftalmolog poate descoperi în timpul examinării atât probleme oculare, cât și prezența altor tipuri de boli:

  1. Diabet – medicul va observa anomalii în sistemul circulator al retinei. De reținut este că, la aproximativ 10 ani de la apariția diabetului, se poate instala retinopatia diabetică.
  2. Hipertensiune arterială – schimbări în vasele sanguine de pe fundul ochiului, cum ar fi artere mai strâmte sau vene mai dilatate. În cazuri severe, medicul poate observa hemoragii multiple sau edemul discului sau capului nervului optic.
  3. Glaucom – apar schimbări ale vaselor de sânge retiniene, hemoragii prezente pe discul optic.
  4. Dezlipire de retină – o problema care, netratată, duce către pierderea ireversibilă a vederii.
  5. Degenerescență maculară – afecțiune care apare, în special, la persoanele în vârstă și constă în pierderea centrală a vederii. 
  6. Ateroscleroză – medicul poate observa depuneri de colesterol sau modificări ale vaselor de sânge.

Când să facem un examen al fundului de ochi

Această procedură trebuie efectuată ori de câte ori medicul oftalmolog o consideră necesară, însă este legată și de alte aspecte:

  • Vârsta. Având în vedere că o mulțime de afecțiuni oculare sunt strict legate de vârstă, reprezentanții Institutului American al Ochiului recomandă un astfel de test la fiecare 1 – 2 ani, după împlinirea vârstei de 60 de ani.
  • Moștenirea genetică. În cazul în care aveți în familie persoane care suferă de boli precum glaucom sau alte boli care pot afecta ireversibil vederea, este recomandat ca o examinare a fundului de ochi să aibă loc anual.
  • Sănătatea ochiului dumneavoastră. În cazul în care aveți simptome care vă îngrijorează sau ați mai suferit în trecut de boli, cum ar fi dezlipirea de retină, este obligatoriu să efectuați un astfel de examen frecvent.
  • Bolile existente. Diabetul, ateroscleroza, bolile de inimă, pot afecta și ochii. Tocmai de aceea, dacă știți că suferiți de una dintre ele, este posibil să aveți nevoie de un examen al fundului de ochi. 

Simptome care trebuie să vă trimită la medic

  • Scăderea vederii centrale sau periferice
  • Flash-uri luminoase
  • Senzația de corpuri plutitoare în ochi
  • Scăderea acuității vizuale
  • Durere oculară
  • Senzația de greutate a corpului ocular
  • Vedere neclară sau încețoșată
  • Vedere dublă

Toate aceste simptome reprezintă urgențe medicale și necesită consultarea unui medic oftalmolog!

După examinarea fundului de ochi

Având în vedere că efectul picăturilor folosite de medic în cadrul examinării durează între și 4 și 6 ore, timp în care pupilele vor rămâne dilatate, ochii vor fi extrem de sensibili la lumină. Asigurați-vă că aveți ochelarii de soare la dumneavoastră pentru momentul în care părăsiți cabinetul medicului, astfel încât simptomele să fie ameliorate. 

De  asemenea, este posibil să experimentați o vedere neclară în aceste ore, în special când încercați să citiți. 

Nu mergeți niciodată la cabinetul oftalmologic cu mașina, neînsoțit! Deoarece nu puteți conduce imediat după examinare. Asigurați-vă că are cine să vă însoțească pe drumul spre casă!

1 Comment

  1. Santau Sorina-Daniela
    28 decembrie 2022 la 8:29

    Se poate sa afecteze pe termen lung soluția pentru dilatare .Soțul meu a făcut control oftalmologic și după aceasta nu mai vede cum trebuie au trecut deja 5 zile

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate