testarea campului vizual
  • 0

Testarea câmpului vizual reprezintă o metodă prin care este evaluată atât vederea centrală, cât și vederea periferică a unui individ. Acest lucru se întâmplă prin trasarea unei hărți a câmpului vizual pentru fiecare ochi în parte.

Testarea câmpului vizual poate detecta ”punctele oarbe” sau scotoamele, însă și zone mai subtile de vedere slabă.

Câmpul vizual reprezintă întreaga zonă pe care o puteți vedea fără a vă mișca cu ochii, concentrându-vă pe un punct central. O să observați că veți putea vedea nu doar ce aveți drept în față ci și o parte din ceea ce se află deasupra, dedesubt și de o parte și de alta. Toată această zonă se numește câmp vizual.

De regulă, cea mai bună vedere este în mijlocul câmpului vizuale. Acesta este motivul pentru care ne îndreptăm privirea către anumite obiecte atunci când ne dorim să le distingem mai bine. Cu cât un obiect se află mai în centrul vederii noastre, cu atât îl vedem mai clar. Cu cât un obiect se depărtează de centrul vederii, cu atât devine mai neclar și dispare complet din raza vederii.

Ce se măsoară în timpul examinării

În timpul testării câmpului vizual, medicul va putea evalua cât de departe în sus, în jos, în stânga și în dreapta vede ochiul dumneavoastră fără să se miște. Mai mult decât atât medicul va putea observa cât de sensibilă este vederea dumneavoastră în diferite părți ale câmpului vizual.

De ce este importantă testarea câmpului vizual

Testarea câmpului vizual ajută medicul oftalmolog să observe sau să monitorizeze anumite semne ale diferitelor boli precum glaucomul. Această examinare este utilizată frecvent pentru a detecta deteriorarea nervului optic cauzată de această boală. Mai mult decât atât, testarea câmpului vizual este utilă pentru a detecta anumite boli ale retinei, afecțiuni ale pleoapelor precum ptoza palpebrală, leziuni sau boli ale nervului optic sau boli care afectează căile vizuale care duc de la nervul optic către zona creierului unde informațiile sunt procesate.

De asemenea, testarea câmpului vizuale poate ajuta la depistarea unor boli precum:

  • scleroza multiplă
  • ochiul tiroidian
  • tulburări ale glandei pituitare
  • diabet
  • hipertensiune arterială
  • probleme legate de sistemul nervos central
  • accident vascular cerebral
  • efecte ale administrării unor medicamente pe perioade îndelungate

Cum se testează câmpul vizual

Există diferite tipuri de teste prin care câmpul vizual poate fi testat. Toate acestea nu presupun niciun disconfort pentru dumneavoastră.

Grila Amsler

Este un model de linii drepte care formează o grilă din mai multe pătrate egale. În timp ce dumneavoastră veți privi un punct fix din mijlocul grilei, veți fi nevoit să descrieți zonele care pot părea ondulate, neclare sau goale. Acest test este folosit adesea pentru a detecta defecte ale câmpului vizual central.

Perimetria Humphrey

În timpul examinării vor fi afișate ținte în mișcare, de diferite dimensiuni și intensității luminoase, iar pacientul va indica momentul în care acestea devin vizibile în vederea periferică. Datele rezultate vor fi folosite pentru a putea cartografia întregul câmp vizual. Examenul durează, în total, aproximativ 20 de minute.

Ce semnifică rezultatele

Un rezultat normal al testării semnifică faptul că pacientul are o vedere bună atât în centrul cât și în zonele periferice ale câmpului vizual.

Un rezultat care arată pierderea câmpului vizual semnifică faptul că vederea nu este sensibilă în anumite zone atât cât ar trebui. Aceste zone pot fi mici sau vederea poate fi pierdută pe zone mari.

Rezultatele îl vor ajuta pe medicul dumneavoastră să decidă dacă aveți o problemă de sănătate care are nevoie de teste suplimentare pentru a fi diagnosticată corect sau dacă se recomandă un anumit tratament.

Aveți în vedere o consultație oftalmologică în cadrul căreia medicul oftalmolog să vă testeze câmpul vizual pentru a detecta în detaliu eventualele probleme pe care aceasta le poate ascunde.

Surse:

https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/visual-field-testing

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/14420-visual-field-testing

https://www.webmd.com/eye-health/what-is-the-visual-field

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate