- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Senzația de arsură a ochilor poate fi neplăcută și, de cele mai multe ori, îngrijorătoare. Cel puțin pentru pacienți aceasta poate fi un semnal de alarmă însă, medicii știu că senzația de arsură oculară nu reprezintă un simptom grav, deoarece, în cele mai multe cazuri, este asociată unor probleme simple, trecătoare.
Însă este normal ca persoanele care se confruntă cu o astfel de senzație, mai ales dacă este însoțită de o înroșire sau o iritație a ochilor, să se îngrijoreze. Mai mult decât atât, pacienții pot ajunge uneori în stadiul în care pot avea dificultăți chiar în a deschide ochii.
Cauze
Cauzele senzației de arsură pot fi nenumărate. De la produse cosmetice care ajung accidental în ochi, până la diferite afecțiuni oculare.
Fiecăruia dintre noi i-a intrat, cel puțin o dată în viață, șampon sau gel de duș în ochi. Senzația neplăcută se menține chiar și după ce ochii sunt clătiți foarte bine cu apă, iar iritația acestora persistă până la câteva ore. Însă nu doar șamponul și gelul de duș pot fi responsabile pentru senzația de arsură. Produsele pentru machiaj, cremele de față, cremele de protecție solară, demachiantele, toate pot provoca iritația ochiului.
Mai mult decât atât, orice produs chimic, cum ar fi clorul din piscine sau produsele de curățare pot cauza senzația de arsură oculară.
Senzația de arsură este și un simptom al alergiilor. Indiferent că vorbim despre polen, praf, mucegai sau păr de animal, toate reprezintă agenți iritanți. Chiar și aerul curat, dacă este prea cald sau prea rece poate fi de vină.
Există însă și unele afecțiuni care pot cauza un astfel de simptom:
- Sindromul ochilor uscați
- Blefarita, inflamația marginilor pleoapelor, asociată cu iritația și înroșirea acestora. Alte simptome ale blefaritei sunt scuamele la nivelul genelor, dar și senzație de usturime sau arsură oculară.
- Rozaceea oculară, o afecțiune extrem de neplăcută. Ochii și pleoapele se umflă, iar pacientul se confruntă cu un mare disconfort, în special din cauza senzației de corp străin sau de arsură
- Pterigionul, reprezintă o creștere triunghiulară a țesutului peste marginea corneei. Apare pe albul ochiului, în cele mai multe cazuri în partea nazală, însă poate apărea uneori și în partea exterioară. Printre simptomele principale amintim roșeața persistentă a ochilor, senzația de corp străin, senzația de arsură, lăcrimare excesivă, uscăciune a ochilor și mâncărime.
- Conjunctivita reprezintă o afecțiune caracterizată printr-o inflamație a membranei transparente care acoperă ochiul, numită conjunctivă. Pacienții se confruntă cu un disconfort ocular crescut, din cauza simptomelor neplăcute, printre care enumerăm: ochi roșii, iritați, mâncărime persistentă, secreții lacrimale purulente, senzație de arsură, senzație de nisip în ochi.
Simptome
Așa cum am specificat mai sus, în funcție de cauza senzației de arsură, aceasta poate fi însoțită de o mulțime de simptome, de la cele mai ușoare, la unele foarte neplăcute.
Diagnosticare
Medicul oftalmolog va sta de vorbă cu pacientul și îi va pune întrebări despre starea generală de sănătate, despre medicamentele pe care le ia, despre momentul în care au apărut primele simptome, și dacă acesta mai are, sau nu, alte probleme oculare.
De asemenea, oftalmologul va efectua și un examen oftalmologic complet, pe baza căruia își va putea da seama care este adevărata cauză.
Tratament pentru senzația de arsură a ochilor
Din păcate, vorba aceea care spune că ”trebuie tratată cauza, și nu efectul”, este valabilă și aici. Pentru că un tratament care va trata strict senzația de arsură va avea efect, probabil, pentru o foarte scurtă perioadă. După care, simptomele vor reveni. Astfel, medicul va identifica problema și va recomanda un tratament personalizat fiecărui pacient în parte.
Cu toate acestea există câteva remedii pe care le putem încerca acasă, până ajungem în cabinetul medicului, pentru a diminua intensitatea simptomelor.
- Utilizați lacrimi artificiale
- Folosiți picături pentru ochi roșii, iritați sau picături antihistaminice
- Puneți comprese reci, (nu cu gheață), timp de câteva minute
- Luați pauze dese atunci când stați în fața ecranelor
- Nu plecați de acasă fără ochelarii de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete
Dacă simptomele persistă, vă așteptăm în clinica noastră! Vă stăm la dispoziție cu cei mai buni medici și cele mai noi tratamente care, cu siguranță, vă vor scăpa de problemele atât de neplăcute!