corioretinita seroasă
  • 0

Corioretinita seroasă este o afecțiune caracterizată prin detașarea sau decolarea seroasă a retinei sau a neuroepiteliului retinian. Cu alte cuvinte, acumularea unui lichid clar între straturile retiniene, la nivel macular.

Din păcate, corioretinita nu ține cont de vârstă. Dimpotrivă chiar, este o afecțiune care apare la tineri sau adulții de vârstă mijlocie. Din motive necunoscute încă, afecțiunea apare într-un procent mult mai mare la bărbați, nefiind asociată cu alte probleme de sănătate. 

Macula este o zonă a retinei din partea de spate a ochiului. În ciuda faptului că are o dimensiune de doar 5 milimetri, aceasta este responsabilă pentru vederea centrală, fină, care permite observarea celor mai mici detalii. Macula este formată dintr-un număr mare de celule fotoreceptoare, care au rolul de a detecta lumina și de a transmite semnale către creier. Acesta, la rândul lui, interpretează imaginea. Restul retinei este responsabilă de vederea laterală sau periferică, motiv pentru care localizarea corioretinitei seroase centrale la nivel macular are ca efect pierderea temporară a vederii. Din păcate, în unele cazuri, pierderea vederii este ireversibilă. 

Simptome

În unele cazuri, corioretinita poate fi asimptomatică în stadiile incipiente, astfel încât unii pacienții sunt diagnosticați destul de târziu. Totul depinde de cantitatea de lichid sub-retinian, dar și de localizare. Astfel, dacă aceasta nu afectează zona maculei, posibilitatea de a prezenta simptome scade. 

Cel mai frecvent simptom este vederea centrală neclară sau încețoșată, care apare în cele mai multe cazuri la un singur ochi. Cu toate acestea, un examen ocular mai amănunțit poate releva anumite probleme și la celălalt ochi. 

Corioretinita seroasă poată apărea în formă acută sau cronică. Când spunem forma cronică, putem vorbi despre prezența lichidului timp de 3-6 luni. În astfel de cazuri, fotoreceptorii mor, rezultând pierderea ireversibilă a vederii. 

În formă acută, corioretinita seroasă poate fi recurentă, vindecându-se spontan, fără sechele semnificative. 

Factori de risc pentru corioretinita seroasă 

În ciuda faptului că nu există un motiv anume pentru atacul de corioretinită seroasă, aceasta a fost, de-a lungul timpului, asociată cu numeroși factori de risc. Cel mai frecvent dintre aceștia îl reprezintă utilizarea glucocorticoizilor, medicamente puternic antiinflamatoare și imunosupresoare. Sarcina, stresul fizic sau emoțional intens, sexul (bărbații sunt mai predispuși la boală), hipertensiunea arterială sau bolile cardiovasculare, rasa caucaziană, fumatul și consumul de alcool pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru corioretinita seroasă. 

Totodată, experții au asociat-o de multe ori cu sindromul Cushing, Helicobacter pylori, diverse boli autoimune, insomnia, refluxul esofagian, dar și cu utilizarea medicamentelor psihotrope. 

Iar în cazul multor pacienți, gena a avut un rol important în dezvoltarea corioretinitei seroase.

Diagnosticare

Medicul vă va administra picături pentru dilatarea completă a pupilelor, după care vă va analiza retina. Se pot realiza și fotografii retiniene pentru a urmări evoluția bolii în timp.

Pe de altă parte, tomografia în coerență optică (OCT) este o investigație care se bazează pe lumină pentru vizualizarea fiecărui strat al retinei, permițând medicului oftalmolog să înregistreze o “hartă” a acestor straturi. Acest tip de tomografie face posibilă identificarea unor buzunare foarte mici de lichid sau cicatrici ale retinei care apar odată cu dispariția lichidului. 

Și nu în ultimul rând, angiografia, o investigație extrem de modernă, care permite vizualizarea simultană a circulației la nivelul coroidei și retinei. Acest test, împreună cu tomografia în coerență, permit medicului să pună un diagnostic corect, prin care să distingă corioretinita de alte boli ale retinei sau ale maculei. 

Tratament pentru corioretinita seroasă 

Cele mai multe cazuri de corioretinită seroasă se vindecă de la sine într-o lună, două, nefiind nevoie de vreun tratament. Însă, chiar și în aceste cazuri, boala trebuie ținută sub observație, medicul urmărind evoluția pacientului, dar și retragerea lichidului. 

Atunci când corioretinita se prezintă într-o formă cronică, lichidul stagnează sau vederea este puternic afectată, medicul vă poate recomanda diferite tratamente precum: 

Concluzie

Corioretinita seroasă este o afecțiune care se poate vindeca atunci când este diagnosticată la timp și corect. Tocmai de aceea, dacă observați vreunul dintre simptomele enumerate mai sus este important să vă prezentați cât mai urgent la medicul oftalmolog! 

Clinica noastră vă stă la dispoziție cu cele mai bune și moderne tratamente, astfel încât vederea dumneavoastră să nu aibă de suferit.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate