lentila de noapte ortokeratologia
  • 0

Poate prea puțini au auzit de „lentila de noapte” și chiar mai puțini despre ortokeratologia. Deși este un cuvânt destul de greu de pronunțat, ortokeratologia este un concept destul de simplu de înțeles. Este vorba despre o metodă populară de corectare a vederii, în care lentile de contact speciale sunt purtate pentru a remodela vederea. 

De foarte multe ori, ortokeratologia este asemănată cu ortodonția, mai exact cu aparatele dentare. Și asta deoarece ambele dispozitive folosite au menirea de a remodela diferite părți ale corpului. 

Majoritatea lentilelor folosite în ortokeratologie, numite lentile Orto-K,  trebuie purtate pe timpul nopții, de aici și termenul de “lentila de noapte” pentru a putea remodela corneea în timp ce pacientul doarme, astfel încât vederea a doua zi să fie clară. 

Corneea este membrana transparentă care învelește partea anterioară a ochiului. Aceasta acoperă pupila, irisul, dar și camera anterioară a ochiului. Acest țesut are menirea de a focaliza lumina pe retină, astfel încât ochiul să poată distinge clar obiectele aflate la distanță. În cazul în care corneea are o formă anormală, lumina nu este concentrată corespunzător pe retină, astfel încât vederea devine neclară. 

Încă din anul 1940 medicii au observat că flexibilitatea corneei permite ca aceasta să își schimbe forma temporar. Astfel încât aceștia au folosit, la început, lentile din sticlă pentru a realiza acest lucru.  Mai târziu însă, aceștia au trecut la lentilele de contact RGP (rigide gaz permeabile). Tehnologia a avansat și mai mult, astfel încât, pe la sfârșitul secolului XX, a făcut posibilă cartografierea suprafeței ochilor și realizarea unor lentile personalizate care să corecteze individual erorile de refracție, conform youreyesite.com.

Cum funcționează lentila de noapte

Medicul oftalmolog va cartografia și va măsura suprafața corneei cu ajutorul unui aparat special numit topograf cornean și va realiza lentile de contact speciale pentru ochii pacientului. De reținut este că aparatul nu atinge ochiul și nu produce durere, astfel încât teama nu trebuie să intervină în timpul consultației.

Lentilele funcționează prin aplatizarea centrului corneei, schimbând astfel modul în care lumina este reflectată atunci când pătrunde în ochi. 

Lentila de noapte sau lentilele Orto-k sunt purtate, în general, doar pe timpul nopții și îndepărtate pe timpul zilei.  

Lentilele de contact RGP (rigide gaz permeabile) sunt îndeajuns de dure pentru a remodela corneea, însă permit și oxigenului să pătrundă prin ele astfel încât sănătatea ochiului să nu fie afectată. 

În momentul în care lentilele sunt îndepărtate, corneea rămâne aplatizată pentru o perioadă, astfel încât vederea este clară chiar în lipsa ochelarilor de vedere. În cazul în care pacientul nu respectă instrucțiunile și nu poartă lentilele în fiecare noapte, forma corneei se va întoarce la forma inițială în cele din urmă, iar erorile de refracție vor reveni.  

O îmbunătățire a vederii va avea loc în aproximativ două săptămâni, însă unele persoane vor simți ameliorări încă din primele zile. 

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie de o serie de lentile, până se ajunge la perechea dorită. În general, sunt utilizate până la trei perechi de lentile Orto-k, una după alta, pentru a ajunge la cea mai bună corecție a vederii. 

Odată ce corneea a ajuns la forma dorită, medicul vă va recomanda lentile de fixare, pentru a vă menține vederea clară. 

Când funcționează

Ortokeratologia este folosită pentru a corecta trei probleme cauzate de erorile de refracție: miopia, hipermetropia și astigmatismul.

  • Miopia apare atunci când pacientul vede clar obiectele din apropiere, însă imaginile îndepărtate sunt încețoșate.  
  • Hipermetropia este afecțiunea în care pacientul vede bine obiectele îndepărtate, însă cele din apropiere apar neclare. 
  • Astigmatismul are ca simptom principal vederea neclară la orice distanță, din cauza formei anormale a corneei. Astigmatismul poate fi asociat atât miopiei, cât și hipermetropiei. 

Cine se califică

Ortokeratologia se poate folosi la toți pacienții, indiferent de vârstă. Este un tratament potrivit în special pentru copiii și adolescenții care nu pot suferi încă o intervenție cu laser pentru corectarea vederii din cauza faptului că ochii lor sunt într-o continuă dezvoltare. 

Surse:

https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/what-is-orthokeratology

https://youreyesite.com/explaining-how-orthokeratology-ortho-k-works/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate