- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Episclerita este o boală întâlnită relativ frecvent, care se manifestă prin roșeața oculară. Este o afecțiune inflamatorie care afectează țesutul episcleral, dintre conjunctivă (membrana subțire, transparentă, bine vascularizată, care se găsește pe suprafața anterioara a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor) și scleră (albul ochiului).
De subliniat este faptul că afecțiunea apare, de obicei, în absența unei infecții bacteriene sau virale a ochiului. De asemenea, în ciuda faptului că, la prima vedere poate fi asemănătoare conjunctivitei, se diferențiază de aceasta prin absența secrețiilor oculare.
Majoritatea cazurilor sunt idiopatice. Cu toate acestea, 26-36% dintre pacienți prezintă boli autoimune sistemice asociate.
Factori de risc
Studiile arată că femeile adulte sunt mai predispuse în a dezvolta afecțiunea decât bărbații adulți. Pe de altă parte, în pediatrie, se pare că un număr mai mare de băieți se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog cu episclerită decât fetele.
Experții care au studiat boala nu au identificat factori de risc, însă, așa cum am mai spus, persoanele cu boli autoimune au un risc mai mare de a se confrunta cu această boală. Printre acestea, amintim:
- Boli de colagen vasculare (lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, boala Crohn, colită ulcerativă, artrita psoriazică, artrita reactivă, policondrita recidivantă, spondiloză anchilozantă)
- Vasculite (poliarterită nodoasă, sindromul Cogan, arterita temporală, boala Churg-Strauss, granulomatoză cu poliangeită, boala Behçet)
- Boli dermatologice (rozaceea, piodermita gangrenoasă, sindromul Sweet)
- Boli metabolice (guta)
Mai mult decât atât, traumatismele oculare sau corpurile străine ajunse accidental în ochi pot crește riscul de apariție a episcleritei.
Episclerita poate apărea frecvent și în sindromul ochilor uscați, dar și în cazul blefaritei.
Tipuri
Episclerita simplă
Episclerita simplă, difuză, este cea mai întâlnită formă de episclerită. Boala poate afecta tot cadranul, atunci când tot ochiul se înroșește, sau doar un anumit sector din acesta (roșeața apare într-un singur loc).
Episclerita nodulară
Episclerita nodulară este caracterizată printr-o umflătură(nodul episcleral), roșie, dureroasă și inflamată. Episodul în care simptomele persistă este mai îndelungat iar afecțiunea este mai periculoasă, deoarece poate avea complicații, precum uveita anterioară și sclerita.
Diagnosticare
Medicul va examina zona afectată cu ajutorul biomicroscopului. De asemenea, pacientul va fi supus unui examen clinic. În cazul în care se suspectează faptul că episclerita este asociată unei boli sistemice, medicul va recomanda analize de sânge și anumite radiografii, pentru a putea pune un diagnostic corect.
În unele cazuri, dacă episclerita persistă și nu răspunde la tratament, poate fi luată în calcul și o biopsie de țesut.
Simptome
Episclerita se caracterizează printr-o zonă a ochiului roșie sau rozalie. Pacienții raportează apariția bruscă sau treptată a acestei zone roșiatice. În cazul episcleritei simple, acesta este singurul simptom care apare. În cazuri izolate însă, unii pacienți raportează disconfort, sensibilitate la lumină (fotofobie) sau sensibilitate la nivel ocular.
Episclerita poate apărea unilateral (la un singur ochi) sau la ambii.
Tratament pentru episclerită
Din fericire, cele mai multe cazuri de episclerită dispar de la sine, fără tratament, în doar câteva zile. Cu toate acestea, în cazul în care durerea sau disconfortul sunt prezente sau aspectul ochiului afectează psihicul pacientului, se poate interveni cu comprese reci sau lacrimi artificiale ținute la frigider.
De asemenea, medicul poate recomanda anti inflamatoare nesteroidiene sau utilizarea unor steroizi topici slabi. Deși aceștia ajută la dispariția mai rapidă a simptomelor, cresc riscul de recidivă și pot provoca, la rândul lor, roșeață, urmată de un atac mai intens.
În general, un consult ulterior este necesar doar dacă pacientul nu observă nicio îmbunătățire a aspectului ochiului. Cele mai multe cazuri de episclerită dispar total în maximum 2-3 săptămâni de la apariție. Din păcate, cazurile asociate bolilor sistemice pot persista mai mult și pot avea numeroase recidive.
Prognostic
Pe termen lung, prognosticul pacienților este unul bun. În special în cazul celor care nu au o boală sistemică asociată. Deși este posibil ca, odată ce apare, să recidiveze, efectele secundare sunt rar întâlnite, astfel încât nu este cazul de îngrijorare.