oftalmia simpatica
  • 0

Oftalmia simpatică este o inflamație intraoculară granulomatoasă, bilaterală. Aceasta apare, de regulă, la câteva zile, luni sau chiar ani, după o intervenție chirurgicală sau un traumatism penetrant ocular. 

Cu alte cuvinte, este o afecțiune rară, care apare și la ochiul sănătos după ce celălalt ochi a suferit un traumatism. De aici vine și numele ”simpatic”, pentru că ochiul sănătos, numit ”simpatizant”, preia problema de la ochiul bolnav. 

Incidența oftalmiei simpatice variază de la 0,2 la 0,5% în cazul traumatismelor penetrante și 0,01% după intervențiile chirurgicale. 

După traumatism sau intervenția chirurgicală au fost raportate inflamații intraoculare bilaterale într-un termen care variază între 1 săptămână și 66 de ani. 

Deși în cazuri rare, oftalmia poate reprezenta un motiv semnificativ de orbire bilaterală. 

Cauze

Cauza oftalmiei simpatice nu este pe deplin cunoscută. Cu toate acestea, cel mai probabil este vorba despre un răspuns autoimun al organismului, care determină corpul să atace tractul uveal nevătămat. 

În timp ce unele persoane pot suferi de-a lungul vieții mai multe intervenții chirurgicale sau accidente fără a dezvolta un răspuns inflamator, alte persoane sunt mai vulnerabile și pot avea o predispoziție genetică în a dezvolta boala. 

Simptome

Oftalmia simpatică prezintă aceleași simptome ca în cazul uveitei difuze bilaterale. Acestea pot varia în funcție de severitatea problemei. Simptomele apar inițial la ochiul vătămat, după care la ochiul sănătos. 

  • Vedere neclară
  • Durere oculară
  • Lăcrimare excesivă
  • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
  • Iritație conjunctivală
  • Reacție granulomatoasă în camera anterioară

Diagnosticare

Diagnosticul oftalmiei simpatice se bazează pe istoricul medical și pe examenul clinic. Nu există studii specifice care să stabilească diagnosticul oftalmiei simpatice, însă există anumite teste care sunt utilizate frecvent pentru a exclude alte boli cu simptomatologie asemănătoare. 

Este extrem de important ca infecțiile fungice și bacteriene să fie excluse, deoarece acestea au potențial devastator și pot evolua rapid de la uveită la endoftalmită severă. 

Tratament pentru oftalmia simpatică

Tratamentul oftalmiei simpatice este, în primă fază, medicamentos. Baza acestui tratament este terapia imunomodulatoare sistemică. Astfel, corticosteroizii sistemici reprezintă terapia de primă linie pentru oftalmia simpatică. 

Tratamentul poate dura, în cele mai multe cazuri, cel puțin un an, pentru a putea controla inflamația. Din păcate însă, utilizarea corticosteroizilor pe termen lung este, adesea, asociată cu dezvoltarea cataractei și a glaucomului

Enucleația sau intervenția chirurgicală în cazul ochiului traumatizat înainte ca reacția ”simpatică” să se producă și la ochiul sănătos, poate salva vederea pacientului. Acest lucru împiedică ochiul sănătos să dezvolte oftalmie simpatică. Cu toate acestea, acest tip de tratament este folosit doar în cazul pacienților în care ochiul vătămat nu are potențial de recuperare. Așadar, enucleația nu este niciodată prima alegere atunci când vine vorba de tratamentul acestei afecțiuni. 

În cazuri foarte grave, dacă simptomatologia nu dispare nici după un tratament îndelungat, atât local cât și general, se poate ajunge la eviscerația ochiului, urmată de protezarea cavității. Din fericire, astfel de cazuri apar extrem de rar. 

În cazul în care pacientul nu se prezintă la medic sau tratamentul nu este unul corect, acesta are toate șansele de a-și pierde vederea. Deși nu există un consens în rândul medicilor cu privire la un tratament optim, majoritatea sunt de acord că oftalmia simpatică necesită atenție imediată și un tratament prompt. 

Prevenție

Pentru a preveni oftalmia simpatică, este extrem de important tratamentul corect al ochiului traumatizat, atât chirurgical cât și accidental. 

Natura recidivantă a oftalmiei simpatice, dar și toxicitatea potențială a modalitățile de tratament justifică o urmărire atentă, pe termen lung, a pacienților. 

Din păcate, o ameliorare spontană apare rar, motiv pentru care tratamentul este inevitabil. 

Cu toate acestea, statisticile arată că oftalmia simpatică apare extrem de rar și poate fi tratată cu succes în majoritatea cazurilor, atât timp cât este tratată la timp.

Surse: ncbi.nlm.nih.gov, northshoreeye.com.au, webeye.ophth.uiowa.edu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate