recuperarea dupa operatia de glaucom
  • 7

Recuperarea după operația de glaucom este influențată și de cât de bine este înțeleasă aceasta de către pacient. Glaucomul este o afecțiune oculară cronică. Se manifestă de cele mai multe ori la ambii ochi și este asociată cu o presiune intraoculară mult peste nivelul suportat de nervul optic. Netratat, glaucomul poate duce la orbire. 

Acesta se poate trata prin mai multe metode, ținând cont de stadiul bolii, de severitatea afectării funcționale, dar și de de vârsta pacientului. În cazul în care terapia medicamentoasă eșuează sau nu dă rezultatele așteptate, există mai multe tipuri de intervenții care pot ajuta bolnavul să revină la o viață normală. 

De reținut este că tot răul produs până la diagnosticare și până la începerea tratamentului este ireversibil. Tratamentul ajută însă la stoparea deteriorării nervului și la conservarea funcției vizuale, dar și a calității vieții pacientului.

Intervenția cu laser pentru glaucom

Intervenția cu laser scade presiunea intraoculară prin îmbunătățirea drenajului și se folosește pentru glaucomul cu unghi deschis.  Este, în general,  mai recomandată decât intervenția clasică, însă funcționează doar dacă presiunea intraoculară nu este extrem de mare sau dacă nervul optic nu este prea deteriorat. 

Aceasta constă în mici orificii realizate cu ajutorul unui aparat cu laser în țesutul de filtrare a umorii apoase. Durerea în cazul acestei intervenții este zero. Pacienții o descriu, adesea, cel mult ca un mic disconfort.

Trabeculectomia 

Este intervenția în care medicul oftalmolog creează mici incizii pentru a ajuta lichidul să se dreneze, implicit să scadă tensiunea intraoculară.  Rezultatul trabeculectomiei este, de cele mai multe ori, permanent. 

Implantarea shunt-ului expres

Celor care aleg o astfel de intervenție, le sunt implantate, intraocular, niște shunt-uri microscopice. Odată implantate, aceste dispozitive înlocuiesc sistemul de drenare al ochiului, reducând astfel presiunea intraoculară.

Recuperarea

Recuperarea totală după operația de glaucom variază în funcție de tipul intervenției, de la pacient la pacient. Însă, de obicei, durează între 3 și 6 săptămâni. În toată această perioadă este recomandat ca pacienții să evite efortul fizic intens. De asemenea, aceștia trebuie să evite ridicarea greutăților, exercițiile fizice sau munca stresantă.

La ce să vă așteptați după intervenția de glaucom

Vedere încețoșată

Este absolut normal ca, după o astfel de intervenție, să aveți o vedere încețoșată. Nu este obligatoriu, însă este normal. Această senzație poate dura, la unele persoane, până la 6 săptămâni.

Cu toate acestea, este extrem de important să raportați medicului oftalmolog orice schimbare bruscă a vederii în perioada de recuperare, deoarece poate reprezenta o complicație a intervenției.

Disconfort minim

Atât după intervenția chirurgicală, cât și după cea cu laser, nu ar trebui să simțiți un disconfort prea mare sau durere. De altfel, nu veți avea nevoie nici de calmante, decât în cazuri extreme. Tocmai de aceea, orice durere care pare că nu trece sau se înrăutățește trebuie raportată medicului imediat.

Ochi inflamați și iritați

Este posibil ca ochii dumneavoastră să se irite sau să se inflameze după intervenție, ori chiar să simțiți o mâncărime supărătoare. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza copcilor. 

Lăcrimare excesivă

Este un lucru absolut normal ca, după operație, ochiul să lăcrimeze mai mult. Nu este însă un lucru de speriat.

Umflarea sau înroșirea ochiului

Unele persoane se pot confrunta cu ochi umflați sau roșii. Nu este absolut nicio problemă. Aceste simptome vor dispărea în numai câteva zile. 

Conducerea autovehiculelor

Atât în ziua intervenției, cât și a doua zi, este bine să vă asigurați că cineva poate conduce mașina în locul dumneavoastră. Dincolo de asta, la fel ca timpul de recuperare, revenirea la șofat depinde de tipul intervenței și de evoluția pacientului. În timp ce unele persoane declară că se simt confortabil să conducă la doar câteva zile după intervenție, altele preferă să aștepte până la două luni pentru a face lucrul acesta. 

Alte precauții în perioada de recuperare

De cele mai multe ori, când vorbim cu pacienții despre o viitoare operație de glaucom, principalele întrebări pe care le primim sunt: ”Cât de sigură este intervenția” și ”Cât de dureroasă este”? 

Intervenția care tratează glaucomul este una comună, frecventă, cu riscuri minime. Cu privire la durere, aceasta este descrisă mai mult ca un disconfort de majoritatea pacienților. 

Cu toate acestea, există și un risc minim de infectare după intervenție. Tocmai de aceea, avem o serie de măsuri pe care le recomandăm întotdeauna după o astfel de operație:

  • urmați tratamentul exact așa cum v-a fost prescris. Picăturile de ochi prescrise au rolul de a elimina mâncărimea și de a înlătura riscul de infectare. 
  • nu frecați și nu exercitați presiune asupra ochilor. Așa cum vă spuneam, vederea încețoșată este un efect advers comun al intervenției pentru glaucom. La fel și mâncărimea oculară. Tocmai de aceea, este extrem de important să rezistați tentației de a freca sau de a apăsa ochii pentru a elimina aceste senzații. 
  • evitați piscinele, băile fierbinți și dușurile, pentru a scădea semnificativ riscul de infecție
  • evitați efortul fizic intens. În ciuda faptului că în perioada de recuperare nu veți fi nevoiți să stați întinși pe canapea, ar fi ideal să nu mergeți la sala de sport. În cazul în care munca dumneavoastră presupune ridicarea unor lucruri grele, este indicat să vă luați un concediu medical ceva mai lung. 
  • și ultimul punct, dar cel mai important, nu neglijați controalele oftalmologice! Suntem aici pentru dumneavoastră atât înainte, cât și după intervenție! O bună colaborarea va duce la rezultatul dorit și vă va ajuta să reveniți la o viață normală!

7 Comments

  1. Daniela
    28 februarie 2022 la 17:49

    Buna ziua !
    Sora mea, avand glaucom in unghi deschis, a facut operatie. Din pacate, a fost diagnosticata cu Covid, imediat dupa interventie si nu i-a fost permis sa mearga la control , fiind in carantina . Au trecut 5 zile de la operatie, ochiul este rosu, inflamat si dureros .Ce sa faca , in conditiile in care este in carantina ? Mentionez ca lucreaza in domeniul IT , deci a lucrat si in aceasta perioada. Este cumva interzis ? Multumim !

  2. Cazac
    8 martie 2022 la 14:26

    Bunâ ziua am fata de33 de ani diagnosti glaucom cu unghi incis pe data18 martie trebui operatã ìi schibâ cristalinul ce riscuri poate avea şi cit de repede ìşi recapãtã vederea

    • I Care
      9 martie 2022 la 15:50

      Bună ziua,

      Medicul ei curant știe cel mai bine cazul și detaliile despre cât de rapidă va fi recuperarea și ce riscuri are operația. Stați de vorbă cu medicul și rugați-l să vă vorbească despre aceste lucruri în mod specific pe cazul fetei dumneavoastră.

      Multă sănătate!

  3. Emilia
    17 octombrie 2022 la 5:44

    Sunt Emilia , acum doua luni pe data de 19 august am avut chirugie la ochiul drept de gluacoma ,ieri 16 noembrie sears am observat ochiu rosu , am ipresia ca singereaza… nu ma doare dar este insingerat … nustiu cê sa intinplat , de fapt de dimineata nu mam simtit chiar bine , aveam un discomfort.. puteti sa imi spuneti e ceva grav ? Va Multumesc

    • I Care
      17 octombrie 2022 la 10:01

      Bună ziua,

      Este posibil să aveți un vas de sânge spart pe fondul unei tensiuni arteriale crescute. Vă recomandăm să mergeți la medicul oftalmolog pentru a vă asigura că totul este în regulă și ochiul nu este afectat.

      Multă sănătate!

  4. Diana
    28 aprilie 2023 la 17:55

    Buna ziua!Pe 21 august am fost operata pentru schimbarea cristalinului,iar pe 12 noiembrie am fost operata de glaucom.Tin sa precizez faptul ca tensiunea oculara era peste 60.Mi a fost implantat un shunt express,totul a fost bine,dar ieri cand am mers la un control tensiunea a crescut iar.Am descoperit ca am facut si o fibroza in spatele cristalinului.Credeti ca o sa fie nevoie de inca o operatie?

    • I Care
      2 mai 2023 la 5:59

      Bună ziua,
      Ce v-a recomandat medicul curant? Este foarte important să vorbiți cu medicul și să îi comunicați ceea ce simțiți. Dacă el consideră că este nevoie de un tratament vă recomandăm să îl urmați.
      Dacă noi vă putem ajuta cu investigații mai aprofundată vă stăm la dispoziție în București și în Alexandria -> http://www.i-care.ro/contact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate