pinguecula si pterigion
  • 0

Pinguecula poate fi mai puțin cunoscută decât pterigionul despre am scris deja aici. Pterigionul este acea creștere, de formă triunghiulară, a conjunctivei bulbare (membrana subțire, transparentă, care acoperă globul ocular). În general, crește începând din partea nazală către pupilă. 

Pterigionul se poate întinde de-a lungul vremii și poate afecta corneea, poate provoca astigmatism și poate modifica puterea de refracție a ochiului. 

Trebuie spus însă că pterigionul poate fi foarte ușor confundat cu o altă afecțiune, mult mai ușoară, numită pinguecula. 

Pinguecula este tot o excrescență a conjunctivei, de culoare gălbuie, în cele mai multe cazuri adiacentă marginii unde partea colorată a ochiului întâlnește partea albă. 

Din fericire, pinguecula este o afecțiune simplă, care poate provoca doar în cazuri foarte rare iritația sau roșeața ochiului. Aceasta nu afectează corneea și, de regulă, nu are nevoie de niciun fel de tratament. 

Cauze

Ca și în cazul pterigionului, cauza pingueculei nu este pe deplin cunoscută. Se pare însă că expunerea prelungită la radiații ultraviolete poate favoriza apariția acesteia. La fel și expunerea prelungită la vânt și praf.

Totodată, s-a observat o creștere a frecvenței bolii în rândul persoanelor trecute de 60 de ani. 

Simptome

De regulă, pacienții observă apariția pingueculei accidental, în timp ce se privesc în oglindă. Pentru că primul simptom este apariția acelei excrescențe de culoare gălbuie care apare pe suprafața conjunctivei. 

Ulterior, când afecțiunea avansează, poate apărea o iritație ușoară a ochiului, roșeață sau o schimbare în aspectul acestuia.

Totodată, unii pacienți pot raporta senzația de corp străin în ochi.

Pinguecula poate apărea la un singur ochi sau la ambii iar excrescența poate fi doar una, sau chiar mai multe în același timp. 

Diagnosticare 

Diagnosticul se poate pune foarte simplu de către medicul oftalmolog, în timpul unui examen fizic, cu ajutorul lămpii cu fantă, numită și biomicroscop. 

Prevenție

Cea mai bună prevenție împotriva pingueculei este protecția oculară în fața razelor ultraviolete. Pentru asta, veți avea nevoie de ochelari de soare de calitate, cu protecție înaltă împotriva UVA și UVB. Totodată, în cazul în care lucrați într-un mediu unde sunteți expuși la praf sau vânt, este recomandat să purtați ochelari de protecție. 

Tratament pentru pinguecula

După cum spuneam, pinguecula este o afecțiune inofensivă, care nu pune prea multe probleme. În cazul în care vă confruntați, însă, cu vreunul dintre simptomele enumerate mai sus este posibil ca medicul să vă recomande un tratament pentru ameliorarea disconfortului. 

Astfel, este posibil să vi se prescrie lacrimi artificiale sau unguente care să crească lubrifierea ochiului. Acestea sunt folosite, de regulă, atunci când ochiul este uscat sau iritat. 

În cazurile în care simptomele sunt mai severe, pot fi recomandate picături pe bază de corticosteroizi pentru a putea controla inflamația. Din fericire, aceste cazuri sunt foarte rare, iar tratamentul duce la rezultatul dorit de cele mai multe ori. 

Pe de altă parte, sunt unele persoane pentru care aspectul estetic este foarte important, astfel încât cer medicului să facă ceva pentru ca ochiul să își recapete aspectul normal. În astfel de cazuri, medicul poate vorbi cu pacientul, îi poate expune atât beneficiile cât și părțile mai puțin bune ale unei intervenții chirurgicale care îl poate scăpa de pinguecula și împreună pot stabili dacă o astfel de operație este sau nu în beneficiul lui. 

Operația prin care pinguecula este îndepărtată este o operație ușoară, fără urmări sau complicații în majoritatea cazurilor, iar recuperarea are o durată scurtă de timp. Singurul minus în cazul unei astfel de intervenții este faptul că pinguecula se poate reface după o anumită perioadă de timp. 

Diferențe între pinguecula și pterigiom

Ambele sunt reprezentate de excrescențe ale conjunctive, cauzate, în cea mai mare parte, de expunerea la razele ultraviolete. 

Aspectul lor este diferit însă. Pterigionul crește și acoperă corneea, pe când pinguecula rămâne, de regulă, la aspectul unei excrescenței gălbui. 

Gravitatea afecțiunilor este, de asemenea, diferită. În timp ce pterigionul vă poate afecta vederea, pinguecula rămâne inofensivă. 

Surse:

American Optometric Association 

Isight Vision

N Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate