ochelarii de soare
  • Optica
  • de I Care
  • 19 iunie 2019
  • 0

Ochelarii de soare reprezintă una dintre cele mai importante arme împotriva unor afecțiuni oftalmologice precum cataracta, pterigionul sau degenerescența maculară.

Scopul ochelarilor de soare este să împiedice razele UV să pătrundă în ochi. Aceste raze sunt de trei tipuri – UVA, UVB și UVC. Razele din prima categorie ajung neabsorbite la nivelul solului și al ochilor, însă razele UVB și cele UVC sunt absorbite parțial respectiv total de către atmosferă.

Este important ca ochelarii pe care îi purtăm să aibă protecție 100% pentru razele UVA și UVB sau până la 400nm. Aceste valori ar trebui să se regăsească pe brațele ochelarilor de soare sau în Conformitatea Europeană (CE) care certifică faptul că ochelarii sunt originali.

Categoriile ochelarilor de soare și semnificația lor

În funcție de cantitatea de lumină transmisă prin lentilă, ochelarii se împart în 5 categorii:

Categoria 0: 80% – 100% transmitanță vizuală (sunt eficienți atunci când nu există soare pe cer).
Categoria 1: 43% – 80% transmitanță vizuală (sunt eficienți pe vreme cu nori și cu puțin soare).
Categoria 2: 18% – 43% transmitanță vizuală (sunt eficienți când soarele este moderat).
Categoria 3: 8% – 18% transmitanță vizuală (sunt eficienți când soarele este puternic).
Categoria 4: 3% – 8% transmitanță vizuală (eficienți când soarele este foarte puternic sau în medii care reflectă puternic soarele precum este zăpada. Nu pot fi folosiți la volan).

Ochelarii cu lentile mari sunt recomandați celor care vor să își protejeze aria din jurul ochilor.

Când sunt ochelarii de soare periculoși

Mulți ochelari de soare sunt cumpărați pentru funcția lor estetică, având lentila colorată, dar niciun filtru. Când nu au și protecție UV, ochelarii de soare devin periculoși. Lentilele colorate lasă mai multe raze UV să intre în ochi decât atunci când nu i-am purta. Acestea pot produce leziuni ireversibile pe retină.

Dacă nu ești sigur de ochelarii pe care îi porți este recomandat să întrebi un medic oftalmolog dacă ochelarii tăi de soare îți protejează ochii sau ți-i afectează.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate