lentile de contact progresive multifocale
 • Optica
 • de I Care
 • 11 ianuarie 2022
 • 3

Despre lentile de contact în general am mai scris aici și aici, însă acum vă spunem mai multe despre lentilele de contact progresive care mai sunt numite și multifocale.

Ochelarii sunt de un real ajutor persoanelor care au probleme cu vederea. Și asta deoarece le ajută să aibă o viață normală și să își desfășoare fără dificultăți activitățile zilnice. Însă ochelarii pot deveni de mult ori o corvoadă. În special pentru cei care au nevoie de două perechi diferite: una pentru aproape, alta pentru distanță.

Tocmai de aceea experții au creat lentilele progresive, acel tip de lentile eficiente pentru vederea la distanțe diferite. Și dacă la început existau doar lentilele progresive pentru ochelari, tehnologia a avansat și iată că au apărut și lentilele de contact progresive. 

Ce sunt lentilele de contact progresive sau multifocale

Lentile de contact progresive sau multifocale sunt concepute pentru a oferi o vedere clară la orice distanță persoanelor care prezintă erori de refracție și se confruntă și cu presbiopie. Așadar, sunt ideale pentru persoanele care nu vad bine la distanță, dar suferă și de presbiopie, și au probleme cu vederea de aproape. 

Ce este presbiopia

Presbiopia reprezintă un fenomen natural, cauzat de înaintarea în vârstă, care se manifestă prin pierderea graduală a abilității de a distinge obiectele aflate aproape. Etimologic, cuvântul presbiopie provine din greacă și  înseamnă ”ochi bătrân”. 

Debutul afecțiunii poate avea loc după vârsta de 40 de ani. De obicei, pacienții pot observa că, ori de câte ori încearcă să citească sau să efectueze o activitate uzuală, dar meticuloasă, simt nevoia să îndepărteze cartea sau obiectul, pentru a vedea mai bine.

Cum funcționează lentilele progresive

Lentilele de contact pot fi de două feluri: 

 • Cele care au regiuni specifice pe suprafața lentilei desemnate pentru vederea de aproape, de departe și uneori intermediară. În funcție de obiectul vizualizat, ochiul folosește zona lentilei care oferă cea mai clară vedere. 
 • Modelele segmentate, care sunt proiectate asemenea lentilelor pentru ochelari, bifocale și trifocale. Astfel, părțile centrale și superioare ale lentilei au puterea adecvată pentru vizualizarea obiectelor îndepărtate, iar porțiunea inferioară a lentilei este destinată vizualizării obiectelor aflate în apropiere. 

Spre deosebire de lentilele bifocale, lentilele multifocale au o trecere extrem de fină și ușoară între zona destinată citirii și zona destinată distanței, în timp ce lentilele bifocale au o trecere bruscă între cele două sau trei zone. 

Tipuri de lentile progresive

Există două tipuri principale de lentile de contact multifocale. Acestea pot fi disponibile atât sub formă de lentile moi, cât și rigide sau gaz-permeabile. 

Avantaje

Vă scapă de dependența de ochelari

Sunt puține persoanele care pot spune că purtarea ochelarilor este o plăcere. Tocmai de aceea, lentilele de contact multifocale vă pot scăpa de dependența de ochelari.

Vedere îmbunătățită atât de aproape, cât și de departe

Lentilele de contact multifocale sunt ideale în special pentru persoanele care au diferite erori de refracție, dar și presbiopie și în unele cazuri, astigmatism. Astfel încât acestea nu mai au nevoie de mai multe perechi de ochelari. 

Dezavantaje

Disconfort la purtare

Persoanele de vârstă mijlocie și bătrânii sunt mai predispuși la a dezvolta sindromul ochilor uscați. Astfel încât purtarea lentilelor de contact poate fi ușor inconfortabilă sau poate înrăutăți problema. Dacă vă aflați într-unul din aceste cazuri, ar trebui să luați în considerare renunțarea la lentilele de contact și purtarea ochelarilor de vedere. 

Timp mai lung de acomodare

Adaptarea la lentilele progresive poate lua ceva timp, variind de la câteva ore, la câteva zile sau chiar săptămâni. Cu toate acestea, sunt persoane care nu întâmpină astfel de probleme și se obișnuiesc imediat cu noile lentile. Pe de altă parte, sunt și pacienți care sunt nevoiți să renunțe la purtarea lentilelor de contact multifocale după o perioadă de timp în care nu au reușit să se acomodeze. Pentru o mai ușoară adaptare, este posibil ca medicul să recomande purtarea ochelarilor de vedere cu lentile progresive o perioadă, până la trecerea către lentile de contact. 

Surse:

All About Vioson

3 Comments

 1. Fronea
  6 iunie 2024 la 23:26

  Bună ziua ,ce preț au lentilele de contact progresive pentru 2 dioptrii, +2,50 pentru citit și +1 pentru depărtare.

 2. Mariana Ceapă
  10 iunie 2024 la 11:41

  Bună ziua! Dioptrii mele sunt de +3 pt citit și distanță 1,25. Ce lentile de contact îmi recomandati? Ma

  • I Care
   12 iunie 2024 la 8:15

   Bună ziua. Vă recomandăm să mergeți la o consultație și să îi spuneți medicului că doriți să puneți lentile de contact. El vă poate preciza exact dioptria de care aveți nevoie.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate