lentilele de contact
  • 0

Alegerea lentilelor de contact este o decizie care trebuie luată împreună cu medicul oftalmolog. Și asta deoarece sunt o mulțime de factori și detalii de care trebuie ținut cont pentru o alegere corectă. Ce tip de material vi se potrivește, cât de gravă este eroarea de refracție, cât timp sunteți dispus să investiți în curățarea lor, cât timp doriți să le purtați, etc. Multe amănunte pe care numai medicul vi le poate explica.

Cât de des purtați lentilele de contact?

Doriți să le purtați zilnic, sau doar în weekend și la ocazii speciale? Este primul factor de care trebuie să țineți cont atunci când mergeți să cumpărați o pereche de lentile de contact. 

Majoritatea persoanelor care poartă lentile, se declară mulțumite de lentilele moi.  Avantajul acestora este că sunt mult mai confortabile, perioada de acomodare este mai scurtă și lasă o cantitate mare de oxigen să pătrundă spre retină. Este important de știut că acestea sunt de 2 feluri: 

Lentile de contact din hidrogel

Lentilele de contact din hidrogel sunt confortabile și sunt recomandate în special persoanelor care au ochii uscați, și care nu pot suporta alt material (silicon-hidrogel). Dezavantajul acestora este că, în timpul celor 8 ore de purtare recomandate, nivelul apei din ele scade, iar materialul devine inconfortabil.

Lentile de contact din silicon hidrogel

Lentilele de contact din silicon hidrogel pot fi purtate până la 30 de zile, încontinuu. Cu toate acestea, majoritatea medicilor oftalmologi recomandă purtarea lor doar pe timpul zilei. De ce? Deoarece, în timp ce dormim, nivelul de oxigen transportat spre retină scade, cu atât mai mult când purtăm lentile, și astfel suntem expuși unui risc mai mare de a dezvolta infecții.

Pe de altă parte, sunt unele persoane nevoite să poarte lentile rigide. Acestea sunt recomandate în special persoanelor cu astigmatism, care au dioptrie cilindrică. Oferă o claritate mai mare, nu absorb particule sau praf ca cele moi și sunt ideale pentru persoanele care suferă de keratoconus. Cel mai mare avantaj îl reprezintă durabilitatea, putând fi purtate de la câteva luni la 2 ani. Însă acestea vin la pachet și cu un dezavantaj și anume disconfortul mare la purtare. 

Lentilele rigide sau lentilele permeabile la oxigen, în ciuda faptului că sunt mai inconfortabile, acomodarea ochiului putând dura până la câteva săptămâni, oferă o claritate mult mai mare decât cele moi, în special dacă suferiți de astigmatism.

În cazul în care ați încercat sau încercați lentilele moi și sunteți dezamăgit, luați-le în calcul pe cele rigide. 

Cât de multă grijă sunteți dispus să acordați lentilelor?

Pentru a evita problemele asociate lentilelor de contact, inclusiv infecțiile fungice și ulcerațiile corneene, este esențial să folosiți soluțiile de curățare a lentilelor exact așa cu v-a prescris medicul oftalmolog.

Pentru a scăpa de stresul curățării și al dezinfectării zilnice a lentilelor, luați în considerare lentilele de unică folosință. Tot ce trebuie să faceți este să le puneți dimineața și să le aruncați seara, în condiții de maximă igienă. 

Cât de important este să le purtați pe timpul nopții?

Vă încântă ideea de a purta lentilele de contact continuu, chiar și pe timpul nopții? Există unele lentile, care lasă o cantitate mare de oxigen să pătrundă spre cornee, și care sunt aprobate spre a fi purtate tot timpul. 

Cu toate acestea, purtarea lentilelor pe perioade lungi de timp nu este recomandată nimănui. Dacă totuși vă doriți acest lucru, medicul oftalmolog poate evalua cât de pregătiți sunt ochii dumneavoastră să tolereze acest lucru și dacă este, sau nu, sigur pentru dumneavoastră. 

Cât de sigure sunt lentilele de contact colorate?

Lentilele de contact colorate pot da un aspect nou, plăcut, colorat. Acestea pot îmbunătăți culoarea ochilor, sau o pot schimba total, chiar și în cazul unor ochi de culoare închisă. 

Atenție însă, chiar și lentilele colorate sunt considerate dispozitive medicale și nu pot fi cumpărate fără sfatul sau avizul unui specialist. 

Aveți nevoie de lentile bifocale?

Dacă aveți peste 40 de ani și aveți nevoie de lentile bifocale, lentilele multifocale pot reduce sau elimina nevoia de ochelari pentru citit. 

O altă opțiune sunt lentilele monovision, unde o lentilă oferă vedere bună la depărtare, iar cealaltă la apropiere. Multe persoane care suferă de presbiopie sunt de părere că aceasta este cea mai bună soluție pentru ei, creierul alegând singur imaginea clară. 

Câți bani sunteți dispuși să investiți?

În unele cazuri, lentilele de contact nu elimină total purtarea ochelarilor de vedere, așa că trebuie să aveți în vedere faptul că veți investi în plus și că bugetul dumneavoastră va avea de suferit. Când luați în calcul prețul lentilelor, nu uitați să adăugați prețul soluțiilor de curățare. 

Suferiți de alergii sau sindromul ochilor uscați?

Alergiile sau sindromul ochilor uscați ar putea afecta confortul în timpul purtării lentilelor de contact sau ar putea limita purtarea acestora. 

Lentilele de unică folosință pot reduce riscul de alergii, însă medicul oftalmolog este singurul care poate evalua riscurile.

Cereți ajutorul unui medic!

Dacă ați răspuns la toate întrebările și v-ați făcut o idee despre ce vă doriți, este timpul să mergeți la medicul oftalmolog pentru un examen și pentru o rețetă care să facă purtarea lentilelor de contact cât mai plăcuta și mai sigură.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate