lentile de contact terapeutice
  • Optica
  • de I Care
  • 2 decembrie 2021
  • 0

Lentilele de contact terapeutice sunt folosite adesea pentru a proteja corneea, pentru a calma durerile oculare și pentru a îmbunătăți vindecarea suprafeței corneei. 

Acestea au fost aprobate pentru prima data în anii 1970, în Statele Unite.

Varietatea materialelor din care au fost confecționate a avansat odată cu trecerea timpului. Cel mai mare pas făcut a fost apariția lentilelor din silicon-hidrogel. 

Conținutul de apă, chimia polimerilor și grosimea lentilelor determină permeabilitatea la oxigen a lentilelor. 

Lentilele groase, cu conținut scăzut de apă, sunt mult mai puțin permeabile la oxigen, spre deosebire de cele subțiri, cu conținut mare de apă. 

Din ce sunt făcute

Lentilele de contact terapeutice sunt făcute din hidrogeluri, elastomeri siliconici, colagen sau polimeri permeabili. 

Preferate de medicii din întreaga lume sunt, de obicei, lentilele din hidrogel, deoarece diametrul lor mare ”pansează” întreaga cornee și materialul moale contribuie la un confort sporit al purtătorului. Cu toate acestea, lentilele din hidrogel deshidratează suprafața corneei și sunt contraindicate în unele cazuri.

Recomandări pentru lentilele terapeutice

Lentilele de contact terapeutice sunt folosite în cazul defectelor epiteliale corneene, neregularități epiteliale corneene, ulcerații corneene, dar și ca adjuvant în îngrijirea chirurgicală. 

În cazul leziunilor epiteliale buloase, terapia cu lentile moi, terapeutice, poate ameliora durerea, însă nu îmbunătățește vederea. Un alt scop al lentilelor terapeutice în acest caz este vascularizarea corneei. 

Eroziunea corneană recurentă

Eroziunea corneană recurentă este o altă afecțiune pentru care sunt folosite lentilele terapeutice. 

Eroziunea corneană apare când stratul de celule de pe suprafața corneei, numit epiteliu, se desprinde de stratul de dedesubt. 

Este o afecțiune dureroasă, care apare în momente neașteptate. Mai exact, pacienții care se confruntă cu eroziunea corneană recurentă se trezesc, dimineața, cu o durere ascuțită la nivel ocular, însoțită de iritație, roșeață, lăcrimare excesivă și fotofobie (sensibilitate crescută la lumină). 

Totul se întâmplă din cauza unui proces de dezepitelizare a corneei, care are loc pe timpul nopții, cel mai probabil din cauza unor mișcări rapide ale ochiului în timpul somnului sau a unui ochi foarte uscat. 

Defectele epiteliale corneene persistente și ulcerele corneene

Acestea sunt folosite cu succes și în cazul defectelor epiteliale corneene persistente, dar și a ulcerelor corneene, inclusiv ulcere post-infecțioase, trofice sau autoimune. 

În cazul ulcerelor corneene infecțioase, lentilele de contact terapeutice sunt folosite pentru a oferi protecție epiteliului în proces de vindecare, menținând, în același timp, și administrarea eficientă a antibioticelor printr-un mecanism de depozit. 

Neregularitățile corneene

În cazul problemelor oculare ce produc astfel de neregularități, lentilele terapeutice pot avea un real succes. Și asta pentru că ameliorează durerea, reduc disconfortul și pot îmbunătăți vederea. 

Durerea oculară

Lentilele de contact terapeutice sunt folosite cu succes și pentru ameliorarea durerilor oculare, cauzate de anumite afecțiuni, precum epidermoliza buloasă, keratopatia buloasă sau abraziunile și eroziunile epiteliale. 

Vindecarea corneană

Lentilele terapeutice pot fi folosite drept bandaj pentru protejarea corneei, dar și pentru a ajuta la vindecarea acesteia. 

Protecție corneană

Uneori, corneea are nevoie de protecție. În special în cazurile în care există afecțiuni care îi pot dăuna. Un bun exemplu este trichiazis, care reprezintă o afecțiune care constă în orientarea posterioara a cililor (genelor) spre globul ocular, determinând iritație locală corneo-conjunctivală.

Sigilarea corneană

În cazul în care corneea a suferit o perforație sau o abraziune (zgârietură), lentilele terapeutice sigilează practic corneea, o apară de microbi sau alte zgârieturi și ajută la vindecarea mai rapidă. 

După intervențiile chirurgicale sau cu laser

La fel ca și în celelalte cazuri, după intervenția chirurgicală oculară lentilele terapeutice vin în ajutor ameliorând durerea, ajutând la administrarea tratamentului post-operator printr-un mecanism de depozit și grăbind vindecarea ochiului. 

Contraindicații

Există și cazuri în care lentilele de contact terapeutice sunt contraindicate. Ne referim aici la keratita bacteriană, după anestezia corneei sau în cazul keratopatiei de expunere.

Complicații

Din păcate, lentilele de contact terapeutice vin  și cu efecte adverse. Printre complicațiile purtării lentilelor terapeutice enumerăm keratita bacteriană, hipoxia corneei (în special atunci când lentilele sunt purtate o perioadă îndelungată), dar și inflamațiile și alergiile corneene.

Surse:

https://www.reviewofophthalmology.com/article/therapeutic-contact-lensesthe-armamentarium

https://crstodayeurope.com/articles/2017-jun/the-ins-and-outs-of-therapeutic-contact-lenses/

https://journals.lww.com/apjoo/Fulltext/2020/12000/Therapeutic_Contact_Lenses_in_the_Treatment_of.7.aspx

http://www.siliconehydrogels.org/featured_review/featured_review_oct_04.asp

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate