lentilele de contact
 • 0

Lentilele de contact sunt purtate atât pentru corecţia unui viciu de refracţie al ochiului, înlocuind cu succes ochelarii, cât și pentru schimbarea aparentă a culorii ochilor. Acestea pot fi periculoase doar în situația în care pacientul nu ține cont de câteva recomandări. Aceste recomandări au legătură cu timpii de purtare, momentele în care acestea nu ar trebui purtate și grija cu care sunt manevrate. 

Spre exemplu, în cazul în care lentilele de contact sunt folosite peste limita recomandată de timp, o persoană riscă să dezvolte probleme de sănătate serioase.  Este și cazul unei tinere de 23 de ani din Taiwan, care, după ce nu și-a dat jos niciodată lentilele de contact s-a ales cu o bacterie periculoasă care i-a devorat țesutul globului ocular. 

Riscuri 

 • Persoanele care poartă lentile ar trebui să manifeste o grijă specială pentru igienă, avertizează experții de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii. Acestea se pot alege cu infecții sau pot dezvolta ulcerații la nivelul corneei. 
 • De asemenea, persoanele care nu-și scot lentilele de contact înainte de culcare au un risc mai mare de a dezvolta infecţii ale corneei.  
 • Lentilele necorespunzătoare sau învechite pot zgâria ochii sau pot chiar schimba forma corneei dacă acestea se răsucesc în timp. De aceea este recomandat consultul oftalmologic periodic persoanelor care poartă astfel de lentile. 
 • Pot agrava sidromul ochiului uscat prin faptul că oxigenul nu mai ajunge la cornee. 

Avantaje

 • Lentilele de contact sunt soluția estetică în cazul multor persoane care nu preferă ochelarii de vedere. 
 • Pot fi folosite cu succes și în activități sportive fără teama de a cădea. 

Dezavantaje 

 • Respectarea unei igiene stricte în manevrarea lentilelor este unul dintre factorii cheie ai purtării fără riscuri de lentile de contact. Totuși acest lucru reprezintă un dezavantaj pentru persoanele care nu au posibilitatea să păstreze această igienă în orice moment sau în orice loc.
 • Nu pot fi purtate în mediile cu praf sau în locuri în care se lucrează cu substanțe chimice. 
 • Nu pot fi purtate mai mult de o zi și trebuie scoase înainte de culcare. 
 • În cazul în care nu sunt de unică folosință, trebuie ținute peste noapte într-o substanță specială. 

Lentilele de contant – recomandările medicilor 

Dacă ați decis să purtați lentile de contact țineți cont de sfaturile speciliștilor care recomandă purtarea lentilelor de contact moi care permit trecerea oxigenului prin ele crescând astfel confortul și menținând ochiul sănătos. 

Speciliștii recomandă, de asemenea, purtarea letilelor de unică folosință. Acestea nu pot fi folosite mai mult de o zi, dar scad riscurile pentru pacient. Înainte de a vă decide să purtați lentile de contact, mergeți la un consult oftalmologic pentru a alege cele mai bune lentile.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate