- Oftalmologie generală
-
de I Care
Dilatarea pupilei are un rol important în examenul oftalmologic. Probabil că mulți dintre dumneavoastră au mers la un control de rutină, sau unul în care urma să se stabilească dacă este nevoie, sau nu, de ochelari, și au avut surprinderea ca medicul să le administreze picături pentru dilatarea pupilei.
În ciuda faptului că nu este o procedură dureroasă, efectele adverse cu care pacientul se confruntă imediat după examen pot fi neplăcute.
Ce este dilatarea pupilei
Dilatarea pupilei apare în momentul în care deschiderea din centrul irisului se mărește pentru a permite unei cantități mai mari de lumină să pătrundă în ochi.
În mod natural, dilatarea pupilei apare ca răspuns la o varietate de stimuli. Însă dilatarea acesteia poate avea loc și în cabinetului medicului oftalmolog. Medicul vă va recomanda dilatarea pupilei în timpul examenului medical, sub efectul unor picături speciale.
La ce este folosită dilatarea pupilei
În timpul examenului medical cu dilatare de pupilă, medicul poate examina îndeaproape fundul de ochi, nervul optic și retina. Acesta va lumina ochiul cu o lumină puternică pentru a putea observa eventuale probleme oculare.
Prin examinarea ochiului sub efectul picăturilor care dilată pupila, medicul poate observa semne ale unor boli care pot conduce la pierderea vederii.
Care sunt bolile care se pot diagnostica prin dilatarea pupilei
Glaucomul
În cazul în care suferiți de glaucom, în timpul examenului medical, medicul va observa o deteriorare a nervului optic, principalul semn al acestei boli.
Degenerescența maculară
Dilatarea pupilei îi permite medicului să examineze cu atenție retina, pentru a detecta eventuale semne ale bolii, dar și nervul optic.
Totodată, acesta poate observa anumite modificări la nivelul maculei și poate identifica o degenerescență maculară.
Cataracta
După ce vă va administra picături pentru dilatarea pupilei, medicul va putea examina cu ușurință partea posterioară a ochiului, dar și cristalinul (lentila naturală a ochiului), cu ajutorul lămpii cu fantă, numită și biomicroscop. În felul acesta poate observa cataracta și cât de avansată este ea.
Retinopatia diabetică
Examenul ocular cu dilatare a pupilei va ajuta medicul să observe eventuale schimbări la nivelul vaselor sanguine din interiorul ochiului.
Alte boli oculare
În afară de cele enumerate mai sus, există o mulțime de afecțiuni care necesită dilatarea pupilei pentru a fi diagnosticate. Astfel, acest examen poate dezvălui boli precum dezlipirea de retină sau chiar diferite tumori oculare.
Cum se desfășoară examenul
Procedura de dilatare a pupilelor este una simplă. Medicul vă va ruga să lăsați capul pe spate, moment în care vi se vor administra picăturile. În timpul administrării, este posibil să simțiți o ușoară usturime la nivel ocular.
Este nevoie de aproximativ 15-20 de minute pentru ca picăturile să își facă efectul. În cazul în care acestea nu au avut rezultatul scontat, este posibil ca medicul să repete operația înainte de a efectua examenul medical.
Este posibil ca unele persoane să experimenteze un gust de medicament în gură, imediat după administrarea picăturilor. Totodată, poate apărea o înroșire a ochilor sau a feței.
La ce să vă așteptați după examenul medical
În funcție de tipul picăturilor folosite, este posibil ca dilatarea pupilelor să dureze câteva ore sau chiar mai mult. În acest timp, vederea dumneavoastră va fi încețoșată și veți fi extrem de sensibil la lumină. Vă va fi aproape imposibil să mergeți spre casă fără ochelari de soare.
Este important să știți că, după examenul medical, nu veți putea conduce. Astfel încât nu trebuie să mergeți cu mașina personală la cabinet, sau cel puțin să aveți un însoțitor care să poată conduce pe drumul spre casă.
Când este nevoie de examenul medical cu dilatarea pupilei
În primul rând, persoanele trecute de 60 de ani ar trebui să fie suspuse unui examen medical ocular cu dilatare a pupilei. Pentru că acestea sunt expuse la o mulțime de boli generate chiar de înaintarea în vârstă.
Totodată, în cazul în care aveți în familie cazuri de glaucom, este posibil să aveți nevoie de un astfel de examen, astfel încât boala să fie diagnosticată din timp și să nu aibă efecte ireversibile asupra vederii dumneavoastră.
Medicul poate recomanda dilatarea pupilei și în cazul unui examen al acuității vizuale, pentru o determinare exactă a dioptriilor.
De reținut
Dilatarea pupilei nu ar trebui să vă sperie pentru că reprezintă un examen fără riscuri în cele mai multe din cazuri, iar faptul că, prin intermediul acestuia, pot fi diagnosticate anumite boli oculare grave, dilatarea pupilei vă poate salva vederea.
Surse:
Andu
16 mai 2024 la 16:37De ce ochii mei nu reacționează la picăturile de dilatare .?