degenerescenta maculara legata de varsta
  • 0

Degenerescența maculară este o afecțiune relativ comună, care apare în rândul persoanelor trecute de 50-60 de ani. Este o boală care nu duce la pierderea completă a vederii, dar poate cauza degradarea severă a acesteia. 

Totul se întâmplă atunci când macula este deteriorată, din cauza vârstei. 

Având în vedere că la nivelul maculei sunt percepute imaginile în detaliu, cum ar fi recunoașterea fețelor, cititul sau condusul autovehiculelor, degenerarea acesteia duce la pierderea acuității vizuale și afectează activitățile de zi cu zi.

Tipuri

Există două tipuri de degenerescență maculară: 

Forma uscată (atrofică)

În forma uscată simptomele evoluează lent și sunt observate doar atunci când acuitatea vizuală scade într-atât încât să afecteze activitățile obișnuite, precum cititul sau condusul. 

Aproximativ 85-90% dintre cazurile de degenerescență maculară sunt de acest tip. 

Degenerescența maculară uscată este asociată cu formarea de mici depozite galbene caracteristice, cunoscute sub numele de ”drusen”, sub maculă. Acest fenomen duce la uscarea și subțierea maculei, determinând-o să își piardă funcționalitatea normală. 

Deteriorarea vederii este strâns legată de localizarea depozitelor de drusen și de gradul de subțiere al maculei. 

Degenerescența maculară uscată evoluează lent, pe parcursul anilor, motiv pentru care poate fi descoperită abia într-un stadiu sever. 

Forma umedă (exudativă)

În forma umedă afectarea vederii apare brusc și sever. Din fericire, doar 10-15% dintre cazurile de degenerescență maculară se prezintă sub acestă formă. 

În tipul ”umed”, vase de sânge anormale, numite neovascularizație coroidiană, cresc sub retină și maculă. 

Aceste noi vase de sânge pot sângera și pot pierde lichid care se acumulează sub maculă, determinând-o să se umfle și să își schimbe forma plană, distorsionând sau distrugând vederea centrală.

În cazul degenerescenței maculare umede, simptomele se instalează mult mai rapid, pe parcursul câtorva săptămâni sau luni și sunt mult mai severe decât în cazul degenerescenței maculare uscate. 

Cauze

Cauza principală a degenerescenței maculare legate de vârstă este, așa cum îi spune și numele, înaintarea în vârstă. 

Există însă și alți factori de risc ce pot duce la un astfel de diagnostic. 

  • Moștenirea genetică. Dacă un membru al familiei dumneavoastră a fost diagnosticat cu degenerescență maculară, aveți toate șansele să moșteniți această boală. 
  • Fumatul este, de asemenea, o cauză care poate declanșa degenerescența maculară. 
  • Rasa și etnia. S-a dovedit că albii au cel mai mare risc de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, urmați de chinezi și hispanici. Afro-americanii sunt cel mai puțini predispuși în a o dezvolta. 
  • Gen. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta degenerescență maculară. Aproximativ 2/3 dintre pacienții diagnosticați sunt de sex feminin. 
  • Hipertensiunea arterială
  • Obezitatea
  • Expunerea prelungită la radiații ultraviolete 
  • Boli ale inimii
  • Diferite medicamente
  • Intervenția chirurgicală de cataractă
  • Degenerescența maculară la unul dintre ochi
  • Consumul crescut de alcool

Simptome

Forma uscată este, inițial, asimptomatică. Pe măsură ce evoluează apar simptome ușoare, insesizabile uneori de către pacient. Este vorba despre pierderea sensibilității contrastului, scăderea ușoară a acuității vizuale, vedere încețoșată, dificultatea de a vedea în lumină difuză.

În momentul în care degenerescența maculară uscată ajunge într-un stadiu avansat, la fel ca în cazul degenerescenței maculare umede, simptomele devin severe iar pacientul nu își mai poate îndeplini sarcinile de zi cu zi. Liniile încep să devină ondulate sau curbate, obiectele pot părea mai mici decât în realitate, culorile își pierd contrastul, vederea poate deveni încețoșată. 

În stadiile severe, este posibil ca pacientul să își piardă vederea centrală. Totodată, acesta se poate confrunta cu halucinații vizuale. 

De reținut este că degenerescența maculară nu produce dureri și nu afectează în niciun fel aspectul exterior al ochiului. 

Diagnosticare

În timpul consultației, medicul oftalmolog vă va testa acuitatea vizuală și va examina cu atenție retina în încercarea de a detecta eventuale depozite de drusen. Acest lucru se va întâmpla după administrarea unor picături care vă vor dilata pupila. 

Totodată, este posibil ca medicul să vă recomande o tomografie de coerență optică, un test imagistic non-invaziv care oferă o imagine a retinei sau a altor structuri oculare. Acest dispozitiv de ultimă generație folosește valuri de lumină pentru a face poze în secțiune indicată. Prin intermediul acestei investigații, medicul oftalmolog poate investiga retina, nervul optic, corneea sau irisul. Aparatul oferă imagini despre fiecare dintre straturile retinei și grosimea lor.

Angiografia cu fluoresceina este un alt test pe care medicul vi-l poate recomanda. Este vorba despre cea mai modernă investigație pentru polul posterior al globului ocular, ce îl ajută pe medic să examineze îndeaproape și să descopere orice anomalie a structurii oculare, inclusiv vasele sanguine crescute anormal. 

Tratament

Tratamentul degenerescenței maculare legate de vârstă depinde de stadiul și de forma bolii. 

În stadii incipiente, degenerescența maculară uscată nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, medicul vă va ține sub control, prin examene oftalmologice regulate. 

În stadiile avansate, medicul vă va administra niște injecții intraoculare, pentru a opri evoluția bolii. De asemenea, acesta vă poate recomanda terapia cu laser, uneori în combinație cu injecțiile intraoculare. În clinica noastră folosim cele mai noi și actuale tratamente dezvoltate pentru a trata DMLV.

Surse:

National Eye Institute 

Macular

webmd.com

nhs.uk

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate