keratoza actinica ochi
  • 0

Keratoza actinică se prezintă sub forma unor leziuni scuamoase, precanceroase. Aceste leziuni se dezvoltă după ani de expunere la soare, implicit la raze ultraviolete. Pot apărea sub forma unor pete aspre, solzoase, cu precădere pe față, buze, urechi, antebrațe, scalp, gât sau pe dosul mâinilor. Cu alte cuvinte, zonele expuse adesea la soare, de cele mai multe ori fără protecție solară.

Mai mult decât atât, leziunile apar, de obicei, la persoanele de vârstă mijlocie sau înaintată.

Ținând cont că vorbim de leziuni care se pot transforma în cancer de piele, este important să ne prezentăm cât mai urgent la medic. De asemenea, prevenția este extrem de importantă și relativ simplă. Este de ajuns să nu vă expuneți la soare fără protecție solară.

Riscul ca leziunile să se transforme în cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase este de aproximativ 5 % -10%.

În cazul pacienților care au fost diagnosticați cu keratoza actinică, biopsia leziunilor suspecte, dar și urmărirea pe termen lung a acestora este absolut necesară.

Din nefericire, astfel de leziuni pot apărea și la nivelul ochilor. Mai exact, la nivelul pleoapei. Este drept că mai rar, dar riscul există iar anumiți pacienți se pot confruntă cu această problemă. De aceea este bine să știm cum trebuie să gestionăm keratoza actinică astfel încât să nu ajungem la medic prea târziu.

Pe de altă parte, leziunile pleoapelor sunt de cele mai multe ori benigne, motiv pentru care este importantă o vizită la medic și o diagnosticare corectă, pentru ca tratamentul să își facă efectul cât mai repede.

Diagnosticare

Pentru o diagnosticare corectă, medicul se va baza pe istoricul dumneavoastră medical. De asemenea, acesta vă va examina clinic, în căutarea semnelor de keratoza actinică.

Istoricul medical se bazează pe cronicitate, simptome, dar și evoluția leziunii. De asemenea, medicul vă va întreba despre antecedente ce vizează cancer de piele, imunosupresie, radioterapie sau piele foarte deschisă la culoare.

În timpul examenului medical, doctorul oftalmolog trebuie să evalueze locul leziunii, aspectul acesteia dar și a pielii care o înconjoară, inclusiv structurile anexe.

Examenul fizic include și palparea țesuturilor mai profunde, dar și evaluarea ganglionilor limfatici.

În momentul în care există îndoieli, leziunea suspectă trebuie supusă unei biopsii.

Simptome

  • leziuni ulcerative cu cruste
  • leziuni ulcerative care sângerează
  • pigmentare neregulată
  • formă ciudată a pleoapei
  • margini ale pleoapelor cu leziuni
  • telangiectazii fine
  • pierderea ridurilor cutanate

Clasificare

Dintre tumorile întâlnite de medicul oftalmolog la nivel ocular, cele mai frecvente neoplasme sunt cele ale pleoapei.

Leziunile benigne reprezintă mai mult de 80% din neoplasmele pleoapelor, în timp ce tumorile maligne reprezintă restul, cancerul bazocelular fiind cea mai frecventă tumoră malignă.

Leziunile pleoapelor pot fi clasificate în inflamatorii, infecțioase și neoplazice.

Tratament pentru keratoza actinică

În recomandarea tratamentului, medicul va ține cont de mai multe aspecte. În funcție de gravitate, medicul oftalmolog vă poate cere să țineți keratoza actinică sub observație, vă poate recomanda un tratament medical sau chiar chirurgical.

Din fericire, evoluție către un cancer al pielii este lentă, iar la pacienții vârstnici, cu multiple comorbidități, observația poate fi cea mai bună alegere.

  • Terapia medicală. Medicul vă poate recomanda diferite medicamente topice, aprobate de FDA, pentru tratamentul keratozei actinice.
  • Crioterapia este un alt tratament eficient pentru tratarea bolii. Acesta este efectuat, de regulă, în cabinetul unui medic dermatolog. Pe de altă parte, leziunile perioculare trebuie tratate de către un chirurg plastician.
  • Și terapia fotodinamică este un tratament eficient pentru keratoza actinică.
  • Totodată, peelingul chimic TCA poate fi de ajutor în cazul pacienților cu leziuni difuze care sunt dificil de tratat pe rând.
  • Terapia chirurgicală. Atunci când există îngrijorări cu privire la o posibilă malignitate a leziunilor, acestea pot fi excizate complet. Pe de altă parte, dacă medicul este sigur că leziunea nu este malignă, poate folosi tratamentul cu laser.

Surse:

American Academy of Ophtalmology

Review of Ophtalmology

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate