- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Ochii galbeni sau mai bine zis colorarea albului ochilor în galben poate fi semnul unor afecțiuni grave. Aceasta este motivul pentru care, dacă observați o astfel de schimbare a ochilor dumneavoastră, trebuie să cereți imediat ajutorul unui medic specialist.
Icterul este principalul simptom al unor boli grave precum cele de ficat. Acesta este cauzat de creșterea nivelului unei substanțe din organismul dumneavoastră numită bilirubină.
Creșterea nivelului bilirubinei duce la îngălbenirea nu doar a ochilor, ci și a pielii și a mucoaselor. Această modificare poate avea diferite cauze precum:
- calculii biliari
- boli hepatice în urma consumului excesiv de alcool
- Pancreatită
- Hepatită
- Siclemie
- diferite tumori
- ca efect advers ale unor medicamente precum paracetamol, penicilină, anticoncepționale, antidepresive sau steroizi
- infecție hepatică
- malarie
- ca reacție la o transfuzie de sânge
- Ciroză
- boala ficatului alcoolic sau non alcoolic
- anemia hemolitică
- blocarea căilor biliare
- Sarcoidoză
- colită ulcerativă
- Amiloidoza
- sindromul Gilbert
Cu alte cuvinte, icterul poate apărea atunci când ficatul, fierea sau pancreasul nu funcționează în condiții optime.
Simptome care însoțesc ochii galbeni
În afară de a avea ochii galbeni, persoanele care se confruntă cu icter pot avea diferite simptome precum:
- pierderea apetitului
- greață
- pierdere în greutate inexplicabilă
- oboseală
- dureri musculare
- febră
- frisoane
- durere abdominală
- schimbarea culorii urinei
- îngălbenirea pielii
- mâncărimea pielii
- inflamații articulare
Diagnosticare
În timpul consultației, medicul va căuta semne de boală hepatică precum vânătăi ale pielii, angioame păianjen (un vas de sânge dilatat, o papulă centrală de la nivelul căreia pornesc prelungiri vasculare fine asemănătoare cu picioarele unui păianjen) sau eritem palmar (colorație roșie a palmelor și a vârfurilor degetelor).
Nivelul mare de bilirubină poate reieși în urma unui test de urină. Rezultatul analizei de urină trebuie confirmat însă cu ajutorul analizelor de sânge.
Mai mult decât atât, medicul va încerca să determine sensibilitatea și dimensiunea ficatului dumneavoastră cu ajutorul ecografiei sau unui examen Computer Tomograf. În unele cazuri, medicul poate recomanda o biopsie hepatică, reprezentată de prelevarea unei mostre de ficat, pentru a confirma diagnosticul.
Tratament
În general, icterul nu necesită tratament în cazul adulților. Însă cauza și complicațiile icterului trebuie tratate. Astfel, tratamentul cauzelor care duc la icter poate consta într-o intervenție chirurgicală, transfuzie de sânge sau schimbarea stilului de viață.
- Icterul hepatocelular este tratat cu medicamente antivirale și steroizi
- Icterul hemolitic este tratat cu suplimente de fier
- Icterul obstructiv este tratat prin intervenție chirurgicală pentru a îndepărta obstrucția, urmată de medicație
- Există și icterul indus de medicamente, cu alte cuvinte, icterul care apare ca efect secundar la consumul anumitor medicamente. În astfel de cazuri, medicamentele sunt întrerupte și sunt prescrise medicamente alternative.
Complicații
Complicațiile icterului, la fel ca și tratamentul, depind de cauza care a dus la apariția acestuia, dar și de severitatea ei. Astfel, poate apărea hemoragia, anemia, infecțiile, balonarea, edemul la nivelul picioarelor, insuficiența hepatică, insuficiența renală, constipația, durerile de stomac, flatulența sau diareea.
Prevenție
Având în vedere că icterul este o afecțiune asociată bolilor de ficat, schimbarea stilului de viață poate fi de un real ajutor în vindecare. În special hrana sănătoasă și un stil de viață corect pot face minuni în cazul persoanelor afectate.
Printre schimbările majore pe care ar trebui să le facem amintim exercițiile fizice regulate, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă, evitarea toxinelor din produsele chimice sau din alte surse, indiferent dacă acestea sunt inhalate sau atinse, dar și administrarea medicamentelor corect.
Notă
Ochii galbeni sunt doar un efect al icterului și nu o boală în sine. Îngălbenirea ochilor nu semnalează întotdeauna o boală gravă, însă este mai bine ca pacientul să fie consultat de un medic care să îi poată pune un diagnostic corect și să îi recomand un tratament eficient. Complicațiile bolilor hepatice sunt uneori grave, așa că nu este bine să vă jucați cu viața dumneavoastră.
În cazul în care observați o îngălbenire a ochilor asociată simptomelor descrise mai sus, cereți imediat ajutorul unui medic specialist.
Surse:
Stoian Gabriela
2 decembrie 2023 la 3:59Foarte utile informații ne ajuta la depistarea afecțiunilor mai repede
I Care
5 decembrie 2023 la 12:07Ne bucurăm că v-am putut fi de folos. Informarea și prevenția sunt mereu de preferat în locul tratamentelor târzii.
Multă sănătate!
Angela Bularga
20 august 2024 la 5:13La ce medic trebue de adresat?
I Care
9 septembrie 2024 la 16:28Bună ziua. La medicul oftalmolog în prima fază. Dacă acesta consideră vă poate indruma către un alt specialist în funcție de afecțiunile pe care le ia în calcul.
Multă sănătate!