sanatatea inimii
  • 0

Sănătatea inimii poate fi indicată și de unele semnale pe care medicul oftalmolog le poate identifica în cadrul unei consultații. Un simplu control oftalmologic poate scoate la iveală nu doar diferite boli oculare, ci și multe alte afecțiuni, precum scleroza multiplă sau chiar boli cardiovasculare. Cu alte cuvinte, ochii pot spune multe despre sănătatea dumneavoastră. Cum este posibil?

Sistemul vascular din partea din spate a ochiului, cunoscut sub numele de vascularizația retinei, este strâns legat de sănătatea inimii. Având în vedere că, în timpul unui examen oftalmologic, medicul va examina atât aspectul exterior cât și cel interior al ochiului, va putea observa orice schimbare neobișnuită în cazul sistemului vascular. 

Retinopatia hipertensivă

Pe lângă probleme cardiace și renale, hipertensiunea arterială poate afecta puternic și ochii. De exemplu, retinopatia hipertensivă reprezintă afectarea vasculară retiniană cauzată de hipertensiunea arterială

În cazul retinopatiei ușoare sau moderate, pacientul nu va avea simptome sau vor fi atât de ușoare încât nu va realiza că are probleme. Însă în cazul hipertensiunii arteriale severe, pot apărea durerile de cap și problemele de vedere. 

Retinopatia hipertensivă poate fi diagnosticată în timpului unui examen oftalmologic, cu ajutorul unui oftalmoscop, un instrument care proiectează lumină pentru a-l ajuta pe medic să examineze partea din spate a ochiului. În timpul examenului, acesta va căuta diferite semne precum: 

  • Îngustarea vaselor de sânge
  • Pete de vată (leziuni albe pufoase pe retină)
  • Edemul maculei (partea centrală a retinei) 
  • Leziuni ale nervului optic
  • Hemoragie în partea din spate a ochiului
  • Cheaguri de sânge

Retinopatia hipertensivă se tratează, în principal, prin controlul medicamentos al hipertensiunii arteriale.

Hipertensiune arterială

În cazuri foarte grave, hipertensiunea poate duce la accident vascular la nivelul retinei, care poate provoca pierderea totală a vederii. 

Uneori, pacienții nu știu că suferă de hipertensiune arterială până nu vin la un control oftalmologic. Micile semne prezente în timpul examenului medical îl vor determina pe medic să le recomande analize mai amănunțite la nivel cardiovascular. 

Artere blocate

Hipertensiunea arterială nu este singura afecțiune a inimii care poate fi detectată în timpul unui control oftalmologic de rutină. Micile cheaguri prezente la nivelul sistemului vascular al ochiului pot proveni dintr-o arteră înfundată, care vă poate pune viața în pericol. 

Mai mult decât atât, vasele sanguine retiniene se pot bloca sau înfunda atunci când un cheag de sânge se blochează în artere și astfel apare ocluzia vasculară retiniană. 

Tipuri de ocluzie vasculară retiniană

BRVO sau ocluzia venei retiniene ramificată are loc atunci când  este implicată numai una din cele 4 ramuri venoase care irigă retina.

CRAO sau ocluzia arterei centrale a retinei are loc atunci când vena centrală, de unde sunt conectate toate cele patru ramuri, este obstrucționată.

Simptome

În ciuda faptului că simptomele pot fi destul de agresive, este de subliniat faptul că ocluzia venei retiniene apare la un singur ochi, iar pacientul nu prezintă niciun fel de durere. Iată câteva simptome ale ocluziei vasculare retiniene:

  • Pierderea progresivă sau rapidă a acuității vizuale în timp de câteva minute sau ore
  • Vedere încețoșată
  • Pete negre în câmpul vizual
  • Pierderea parțială a vederii (atunci când vorbim despre ocluzia venei retiniene ramificată)
  • Pierderea totală a vederii (atunci când vorbim despre ocluzia arterei centrale a retinei)

Amauroza fugace

Amauroza fugace poate rezulta din blocarea arterei carotide interne. Este reprezentată de pierderea temporară a vederii la un ochi care poate dura până la 30 de minute. Acesta este un semn de avertizare că poate apărea un accident vascular cerebral.

Xantelasmele

Xantelasmele reprezintă pete gălbui, de grăsime, pe colțurile interioare ale pleoapelor. Acestea sunt formate din depozite de colesterol sub piele. 

Chiar dacă nu sunt periculoase, xantelasmele pot fi un semn că nivelul colesterolului dumneavoastră este unul mare și că puteți dezvolta boli cardiace. 

Arcul cornean sau arcus senilis

Arcul cornean sau arcus senilis este reprezentat de un inel alb, gri deschis sau albastru, care apare în jurul corneei. Inelul este format din substanțe grase (lipide), în special din colesterol. La fel ca și în cazul xantelasmelor, arcul cornean poate arăta un nivel mare de colesterol în organism, ceea ce înseamnă că pacientul are riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. 

Corioretinita seroasă

Hipertensiunea arterială poate cauza acumularea de lichid sub retină, boala fiind numită corioretinită seroasă. Simptomele pot include:

  • scăderea vederii centrale la un singur ochi,
  • creșterea hipermetropiei la un ochi,
  • metamorfopsie (perceperea distorsionată a imaginii),
  • scotom pozitiv central (o pată întunecată sau neagră în câmpul vizual).

Din păcate, corioretinita seroasă poate produce cicatrici care pot afecta ireversibil vederea.

Neuropatia optică sau nevrita optică

Hipertensiunea poate afecta și nervul optic. Afecțiunea este caracterizată prin durere, pierderea vederii la un ochi sau a câmpului vizual, dificultate în distingerea culorilor sau lumini intermitente.

De reținut pentru sănătatea inimii tale

Faptul că medicul oftalmolog poate observa diferite simptome ale bolilor cardiovasculare la un simplu examen de rutină reprezintă un plus pentru pacient. Și asta pentru că este extrem de important ca acestea să fie diagnosticate timpuriu, este chiar o chestiune de viață și de moarte. Tocmai de aceea, dacă medicul dumneavoastră oftalmolog v-a recomandat un examen cardiologic, luați sfatul în serios și nu îl neglijați. Vă poate salva viața!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate