metamorfopsia vederea deformata
  • 0

Metamorfopsia reprezintă o problemă delicată, cu un nume complicat. Aceasta se referă la percepția distorsionată a imaginilor, cauzată de modificări la nivelul maculei, zona centrală a retinei. Capacitatea de a recunoaște obiectele din jur, fața unei persoane, scrisul, etc, depinde în totalitate de integritatea acesteia. 

Cu alte cuvinte, metamorfopsia este doar un simptom cauzat de diferite probleme ale maculei, deoarece, atunci când macula funcționează defectuos, vederea centrală este afectată și apare deformată. 

Uneori, pacienții descriu metamorfopsia ca pe o ”instabilitate” a vederii, în loc de o deformare precisă a obiectelor din jur. Acest lucru duce la mișcări involuntare și inconștiente ale ochiului, în efortul de a focaliza obiectul. 

Această problemă afectează grav abilitățile de citire și percepția fețelor, contribuind la o deteriorare semnificativă a vieții pacientului. 

Tipuri de metamorfopsie

După tipul ei, metamorfopsia se împarte în două categorii: 

  • Micropsia, este cel mai frecvent tip de metamorfopsie și apare atunci când obiectele sunt văzute mai mici decât sunt în realitate
  • Macropsia, care apare mai rar, și în care obiectele sunt văzute mai mari decât sunt în realitate. 

Cauze

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară este reprezentată de o deteriorare a maculei. Este o boală relativ frecventă, care apare odată cu înaintarea în vârstă, în special la persoanele de peste 50 de ani. 

Indiferent că vorbim despre degenerescența maculară uscată sau nonexudativă, ori despre degenerescența maculară umedă sau exudativă, ambele deteriorează macula, ceea ce poate duce către metamorfopsie.

Gaura maculară

Gaura maculară apare ca o deschidere sau o ruptură în maculă. Este o problemă care apare, în general, la pacienți cu vârsta peste 60 de ani, cu precădere la femei, din cauza înaintării în vârstă. 

Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină reprezintă un spațiu între cele două foițe ale retinei (membrana retiniană care captează lumina se detașează de membrana vasculară, cea care asigura nutriția).

Dezlipirea de retină este o problemă gravă, fiind considerată o urgență medială, care trebuie evaluată imediat de către medicul oftalmolog. În cazul în care nu este tratată la timp, riscul ca pacientul să își piardă vederea permanent crește semnificativ. 

Migrena

Migrena reprezintă durerea de cap severă, pulsatilă, cu debut brusc, localizată în multe dintre cazuri pe o singură parte a capului, însoțită adesea de vărsături, fotofobie, greață, poliurie. În multe cazuri, migrenele pot fi o cauza a apariției unor probleme oculare, printre care și metamorfopsia.

Membranele epiretiniene

Membranele epiretiniene se caracterizează prin apariția unor membrane foarte subțiri, nevascularizate sau care conțin un număr foarte mic de vase de sânge,  pe suprafața interioară a retinei. Afecțiunea nu cauzează, de obicei, probleme grave, însă, în unele cazuri, poate duce la metamorfopsie sau chiar la pierderea nedureroasă a vederii.  

Edemul macular

Edemul macular, apare când, în maculă, se acumulează lichid. Acest lichid determină umflarea și îngroșarea maculei, ceea ce duce la deteriorarea vederii.

Metamorfopsia și simptomele ei

  • Aspectul ondulat al liniilor drepte
  • Aspectul curbat al suprafețelor plane, atunci când imaginea este “focusată”
  • Fețele oamenilor pot apărea distorsionate
  • Obiectele apar mai mici sau mai mari decât sunt în realitate, funcție de tipul metamorfopsiei pe care pacientul a dezvoltat-o

Factori de risc

  • Vârsta
  • Inflamaţia coroidei (membrana ochiului situată între retină şi scleră)
  • Sindromul de histoplasmoză oculară
  • Dezlipirea de retină
  • Medicamente antiangiogene (pentru tratarea cancerului)
Grila Amsler

Diagnosticare

Medicii pot folosi diverse tehnici de a diagnostica metamorfopsia, majoritatea dintre acestea implicând diagrame sau grafice cu linii drepte. Persoanele cu metamorfopsie vor vedea linii curbe, acolo unde acestea nu există. 

  • Grila Amsler (vezi foto sus), este folosită încă din anul 1945. Este o grilă de linii orizontale și verticale utilizate pentru monitorizarea câmpului vizual
  • Perimetrul preferențial de hiperacuitate, este un test în care liniile punctate distorsionate sunt intermitente. Medicul vă va cere să alegeți liniile aliniate și cele nealiniate. 
  • M grafic (diagrama metamorfopsiei) poate fi utilă în identificarea distorsiunilor orizontale și verticale. Cu toate acestea, spre deosebire de grila Amsler, forma și dimensiunea distorsiunii nu pot fi determinate.

Tratament

Așa cum ați putut vedea, metamorfopsia este doar un simptom al unei probleme a retinei sau a maculei. Astfel încât, dacă vă confruntați cu simptomele descrise mai sus, trebuie să mergeți urgent la medicul oftalmolog pentru a identifica adevărata cauza și pentru a o trata corect, astfel încât vederea să nu aibă de suferit!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate