membrana epimaculara
  • 0

Membrana epimaculară reprezintă un strat extrem de subțire de țesut aflat pe suprafața frontală a maculei, care este centrul retinei și zona responsabilă de vedere. Această zonă ne ajută să distingem detaliile fine folosite pentru citire sau pentru recunoașterea fețelor.

Acest țesut este nevascularizat sau cu foarte puține vase de sânge. 

De regulă, membrana epimaculară provoacă simptome extrem de ușoare, însă uneori poate duce la scăderea nedureroasă a vederii și metamorfopsie.

Cauze

Cauza membranei epimaculare se datorează unui defect apărut în stratul de suprafață al retinei unde un anumit tip de celule, numite celule gliale, pot migra și pot crește, formând un țesut subțire pe suprafața retinei. Membrana are aspectul unui celofan, însă în timp se poate contracta și poate provoca tracțiune și încrețirea retinei ducând, în cele din urmă la scăderea vederii.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale încrețirii maculare este o afecțiune legată de vârstă, denumită dezlipirea posterioară de corp vitros. Membrana epimaculară poate fi asociată și cu o serie de afecțiuni oculare, precum ruptura sau dezlipirea anterioară de retină, boli vasculare retiniene, precum retinopatia diabetică sau boala venoasă ocluzivă. 

Membrana epimaculară poate apărea, de asemenea, și post-traumatic, sau în urma unei intervenții chirurgicale oculare sau poate fi asociată cu inflamația intraoculară. 

În cazul în care membrana epimaculară nu are niciuna dintre aceste cauze, este considerată idiopatică.

Potrivit studiilor, 2% dintre pacienții cu vârsta de peste 50 de ani și 20% dintre pacienții cu vârsta de peste 75 de ani se confruntă cu un anumit grad al membranei epimaculare, însă majoritatea nu au nevoie de tratament. De asemenea, studiile au demonstrat că ambele sexe sunt afectate în mod egal.

Simptome

Deși majoritatea pacienților nu se confruntă cu simptome, pe măsură ce avansează, membrană epimaculară duce la o distorsiune vizuală vagă care poate fi percepută mai bine prin închiderea ochiului neafectat sau mai puțin afectat.

Unii pacient se confruntă cu metamorfopsie. Aceasta se referă la percepția distorsionată a imaginilor. Capacitatea de a recunoaște obiectele din jur, fața unei persoane, scrisul, etc, sunt serios afectate.

Cu toate acestea, este important de subliniat că membrana epimaculară nu duce la pierderea totală a vederii.

Diagnosticare

Membrana epimaculară poate fi diagnosticată de un medic oftalmolog în timpul unui examen ocular de rutină. Ulterior, medicul poate recomanda o tomografie în coerență optică, ce dezvăluie cu exactitate gradul afecțiunii. Uneori, teste suplimentare precum angiografia cu fluoresceină sunt folosite pentru a determina diferite cauze care au dus la formarea membranei epimaculare.

Tratament

Atâta timp cât membrană epimaculară nu provoacă simptome, aceasta poate fi monitorizată fără tratament. Însă, dacă problema progresează iar vederea se înrăutățește, se recomandă intervenția chirurgicală. Din păcate, acesta este singurul tratament care funcționează în cazul membranei epimaculare. Nu există picături pentru ochi, medicamente sau suplimente alimentare care să ducă măcar la ameliorarea acesteia.

Intervenția chirurgicală folosită pentru îndepărtarea membranei epimaculare se numește vitrectomie. În timpul operației, mici incizii sunt efectuate în partea albă a ochiului, iar gelul vitros care umple interiorul ochiului este înlocuit cu soluție salină. Acest lucru permite accesul la suprafața retinei de unde membrana epimaculară este îndepărtată cu ajutorul penselor, permițând maculei să se relaxeze. 

Din nefericire, recuperarea după intervenția chirurgicală este una lentă iar pacienții experimentează îmbunătățiri în decurs de trei luni, însă poate dura până la un an pentru a ajunge la cel mai bun grad al acuității vizuale.

Rezultatul după intervenția chirurgicală

Factorii care afectează rezultatul după intervenția chirurgicală includ:

  • perioada de timp în care membrana epimaculară a fost prezentă 
  • gradul de tracțiune 
  • cauza care a dus la această problemă

Din fericire, chiar dacă recuperarea este una lentă, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea membranei epimaculare are o rată mare de succes iar majoritatea pacienților raportează îmbunătățiri semnificative și scăderea simptomelor de metamorfopsie după vitrectomie.

Surse:

American Society of Retina Specialists

WebMD

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate