pata neagra pe ochi scotom central
  • 2

„Văd o pată neagră pe ochi” este felul în care cei mai mulți pacienți se exprimă în legătură cu afecțiunea numită scotom. Aceasta reprezintă o zonă a câmpului vizual în care vederea este absentă sau deficitară. În funcție de formă și severitate, scotomul poate fi perceput de pacient ca un punct sau o zonă întunecată sau încețoșată. Din păcate, majoritatea scotoamelor sunt permanente. Există însă și unele cazuri în care acestea pot fi reversibile, în funcție de cauză.

Uneori, „pata neagră pe ochi” nu are o cauză anume, sau poate apărea în urma stresului. Însă, în celelalte cazuri, scotomul are o cauză patologică, în care, de obicei, este afectată retina sau nervul optic.

Scotomul apare, de obicei, la un singur ochi și este perceput, în cele mai multe cazuri, abia în momentul în care persoana afectată închide întâmplător celălalt ochi. 

De ce vezi „o pată neagră pe ochi

Există mai multe tipuri de scotom, care se diferențiază în funcție de localizare și aspect. Unele persoane pot dezvolta chiar mai multe tipuri de scotoame, care pot apărea la un singur ochi sau chiar la ambii. 

Scotomul central

Scotomul central este cel mai neplăcut dintre toate tipurile, deoarece „pata neagră pe ochi” apare chiar în centrul câmpului vizual. Spunem cel mai neplăcut deoarece scotomul central poate face cititul, scrisul, condusul sau recunoașterea fețelor imposibile. Mai mult decât atât, “pata neagră pe ochi” atunci când este centrală poate afecta puternic activitățile de zi cu zi, mulți pacienți având nevoie de ajutor chiar și la cele mai banale sarcini. 

Cauze

Există o mulțime de cauze care pot duce la apariția scotomului central. Printre acestea, cele mai frecvente sunt:

  • Degenerescența maculară
  • Accidentele vasculare
  • Traumele cerebrale
  • Orice tip de afecțiune care poate afecta retina, coroida sau nervul optic
  • Hipertensiunea arterială
  • Stresul
  • Ca efect advers al fotocoagulării laser
  • Infecțiile puternice oculare
  • Tumorile oculare sau cerebrale

Simptome

Pacienții se vor regăsi în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile zilnice din cauza unei pete negre sau gri, încețoșate, apărute în centrul câmpului vizual, în timp ce vederea periferică va rămâne neschimbată. 

Diagnosticare

În cele mai multe cazuri, medicul oftalmolog va supune pacientul la o testare a câmpului vizual și la un examen al fundului de ochi, după dilatarea pupilelor. Uneori, medicul oftalmolog va face o trimitere către un neurolog pentru a descoperi exact cauza problemei.

Câmpul vizual computerizat Humphrey

În timpul testului, pacientul este poziționat cu pe scaun, într-un mediu cu lumină ambientală scăzută, cu fața către o cupolă hemisferică pe care se proiectează stimuli luminoși, de diferite mărimi și luminanțe. Pacientul trebuie să rămână cu privirea fixată și să apese pe un buton ori de câte ori observă în câmpul vizual apariția unui punct luminos. Fiecare ochi este testat separat, în timp ce celălalt este acoperit. 

La finalul testului, aparatul realizează o hartă a câmpului vizual a fiecărui ochi, hartă ce îi va permite medicului oftalmolog să descopere diferite scotoame. Harta este salvată automat în aparat cu numele pacientului, astfel încât la controalele ulterioare să se poată detecta orice schimbări ale câmpului vizual. 

Examinarea fundului de ochi

După o dilatare a pupilelor, medicul vă va putea examina fundul de ochi, pentru a detecta eventuale probleme ale retinei sau ale nervului optic. 

Medicul vă va examina cu ajutorul unui oftalmoscop. Acesta proiectează în pupilă un fascicul luminos intens, timp în care medicul privește în interiorul ochiului. Cu ajutorul oftalmoscopului, imaginile se văd mărite de 14 ori, astfel medicul poate observa imediat orice tip de anomalie.

În primul rând, medicul vă va administra în ochi picături pentru dilatarea pupilelor și va aștepta aproximativ 20 de minute pentru ca acestea să își facă efectul. Examinarea fundului de ochi durează 5-10 minute. Nu este o procedură dureroasă, însă puteți simți un mic disconfort, din cauza luminii puternice.

Tratament

Tratamentul scotomului depinde foarte mult de cauză și de tipul petei oarbe manifestate. Scotoamele asociate migrenelor sunt temporare și vor dispărea de la sine după aproximativ 30 – 60 minute de la apariție.

În cazul în care acestea apar ca urmare a hipertensiunii arteriale sau a stresului,  vor dispărea în momentul în care cauza este tratată. Din păcate, scotoamele provocate de degenerescența maculară, diabet, glaucom sau probleme neurologice nu pot fi tratate și rămân, în cele mai multe cazuri, permanente. 

Dacă vă confruntați cu „o pată neagra pe ochi” în câmpul vizual, nu ezitați să ne contactați pentru a stabili exact cauza și tratamentul. Este important să mergeți la consultația oftalmologică de la primele semnale.

2 Comments

  1. Toni
    11 mai 2023 la 5:04

    Vad o pata neagră și ceva ca un fir de par,

  2. Butnariu constantin
    11 februarie 2024 la 13:25

    Am un cerci
    ulet gri in fata irisului ce se intamplă ce tratament este .

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate