diagnostic gresit oftalmolog
  • 0

Uneori, diagnosticul pare greu de stabilit. Sunteți trimis fie la neurolog, fie la oftalmolog, fie la dermatolog. Ce trebuie să știți, în calitate de pacienți, este că uneori, medicului îi este greu să pună în diagnostic corect. Și nu din cauză că ar fi nepregătit sau din cauza lipsei de experiență. Ci pur și simplu deoarece ochiul este un organ extrem de complex, bolile au simptome extrem de asemănătoare, iar dacă pacientul nu furnizează toate informațiile de care medicul are nevoie pentru a-și da seama de ceea ce se întâmplă cu ochiul acestuia, este posibil ca diagnosticarea să fie eronată sau să lipsească.

Și ce poate fi mai frustrant sau mai înfricoșător decât ca medicul dumneavoastră să vă spună că nu știe exact ce se întâmplă cu vederea dumneavoastră și nu vă poate da un tratament care să vă scape de problemă.

Nu vă speriați, cazurile acestea sunt extrem de rare și pe baza unei bune comunicări lucrurile se pot rezolva. Bineînțeles, cooperarea pacientului este esențială.

Așadar, atunci când medicul nu poate stabili un diagnostic există câțiva pași care pot fi de un real ajutor.

Solicitați o trimitere către un medic specialist

Trebuie să știți că există medici oftalmologi specializați în boli ale retinei sau ale corneei. Alți oftalmologi sunt specializați în problemele vederii binoculare sau în dezvoltarea strategiilor de tratament pentru persoanele cu o vedere scăzută. Cu alte cuvinte, unii medici au pregătire suplimentară în domenii specializate care îi califică pentru a face față unor diagnostice neobișnuite și dificile.

Acesta este motivul pentru care, în cazul în care ați avut deja o programare la medicul oftalmolog obișnuit care v-a spus că nu poate stabili un diagnostic pentru problemele dumneavoastră, cereți o recomandare către un medic specializat.

Trebuie să țineți cont că unele probleme ale vederii sunt doar simptome ale unor boli care nu țin de ochi. Așa că nu trebuie să vi se pară ciudat faptul că medicul dumneavoastră oftalmolog vă va trimite către un expert într-un alt domeniu medical pentru a obține un diagnostic precis. Nu sunt puține cazurile în care diagnosticarea unei probleme necesită coordonarea mai multor specialiști.

Starea dumneavoastră de sănătate

Este extrem de important să-i spuneți medicului specialist cu exactitate problemele cu care vă confruntați. Nu trebuie să omiteți sau să încercați să denaturați realitatea cu absolut nimic. Pentru că totul este spre binele dumneavoastră.

Vă puteți pregăti chiar de acasă o listă cu simptomele care vă deranjează. Puteți crea o fișă personală de sănătate în care să răspundeți la câteva întrebări esențiale, care îi vor ușura munca medicului. 

Mai exact, trebuie să îi spuneți medicului care sunt simptomele oculare, dacă au apărut la unul sau la ambii ochi, dacă sunt constante sau se agravează în anumite condiții și dacă au apărut brusc sau treptat. 

Mai mult decât atât, trebuie să îi spuneți dacă ați mai suferit de astfel de probleme în trecut, dacă suferiți și de alte simptome, în alte părți ale corpului, care au debutat în același timp și dacă sunt factori care vă ameliorează starea.   

Și asta nu este tot. Este important ca medicul să știe dacă vă confruntați cu iritație sau durere oculară, disconfort sau secreții. Mai mult decât atât, trebuie să îi spuneți dacă bănuiți că ceva anume ar fi putut declanșa simptomele sau dacă ați suferit vreun traumatism la nivel ocular. 

Orice tratament sau medicament nou ar trebui raportat medicului. De asemenea, alte produse de igiena, de machiaj, sau pentru păr pe care nu le-ați mai folosit până la acel moment. Chiar și alimentele pe care le-ați consumat în momentul în care au apărut simptomele sunt foarte importante pentru medic. 

Iar lista continuă. Poate ați început un loc de muncă sau aveți vreun hobby nou care vă expune la substanțe care vă pot irita ochii.   

În ceea ce privește strict vederea, medicul trebuie să știe dacă este constantă, se înrăutățește sau se îmbunătățește în anumite condiții. Totodată, dacă ați simțit în ultima perioadă o înrăutățire a vederii la distanță, a vederii periferice sau a vederii centrale, nu ezitați să îi spuneți medicului. 

Spuneți-i și dacă ați observat zone mai întunecate sau neclare și dacă vederea obișnuiește să fluctueze. 

Istoricul medical

Mai mult decât atât, lista trebuie să conțină și un istoric medical. Ne referim aici la bolile pe care le-ați fi putut moșteni de la unul dintre membrii dumneavoastră de familie. Atunci când vă gândiți la istoricul medical, gândiți-vă dacă cineva din familia dumneavoastră are afecțiuni oculare cu simptome asemănătoare cu ale dumneavoastră. Țineți cont că atunci când ne referim la membrii familiei trebuie să includem frații, părinții, mătușile, unchii și bunicii.

Istoricul medical trebuie să conțină și afecțiunile medicale de care ați suferit în trecut sau prezent, alergiile, intoleranțele sau sensibilitățile la medicamente și alimente.

Totodată, trebuie să includă intervențiile chirurgicale sau procedurile invazive, fumatul, consumul de alcool sau droguri, chiar și plecările recente în țări de unde ați fi putut contracta diverse boli rare. 

Iar un set de analize recente îi poate fi de un real ajutor medicului în stabilirea unui diagnostic corect. 

Notă

Poate medicul cere prea mult prea mult uneori de la dumneavoastră. Dar nu pentru a vă plictisi, ci doar pentru a afla orice mic detaliu care îl poate ajuta să stabilească un diagnostic și un tratament corect care să vă mențină, să va trateze sau chiar să vă salveze vederea. 

În medicină și în special în ramura oftalmologiei este important ca metodele și tehnologiile de diagnosticare să fie performante. Astfel, tehnologia modernă în mâinile unui medic cu experiență sau bine instruit ar putea să vă ajute să diagnosticați corect afecțiunea oculară. În clinica noastră utilizăm cele mai moderne echipament, iar unul dintre motive este diagnosticarea corectă.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate