- Oftalmologie pediatrică
-
de I Care
Unele dintre probleme oftalmologice există din naștere, însă multe dintre bolile oculare pot apărea pe parcursul dezvoltării copilului. Se disting câteva afecțiuni care apar mai frecvent la copii.
Probleme oftalmologice: Viciile de refracție
Printre cele mai întânite probleme oftalmologice ale copilului sunt viciile de refracție. În cazul în care copilul tinde să stea aproape de ecrane pentru a vedea, ori apropie jucăriile de ochi sau se plânge de dureri de ochi ar putea suferi de miopie, unul dintre cele mai întânite vicii de refracție la copii. Chiar mai comună decât miopia este hipermetropia care apare la aproximativ 80% dintre copiii mici (în formă ușoară). Copiii care suferă de hipermetropie au dificultăți în a vedea obiectele apropiate, sunt sensibili la lumină, au dureri de cap și dureri de ochi. Un alt viciu de refracție care afectează în medie 3 din 10 copii este astigmatismul. Apare atunci când forma globului ocular este modificată, iar corneea ovală. În acest caz copilul nu vede bine nici obiectele din apropiere, nici pe cele de la distanță manifestând toate simptomele miopiei și ale hipermetropiei.
Strabismul
Foarte des întâlnit la copii, strabismul se caracterizează prin lipsa paralelismului axelor vizuale. Pâna la vârsta de 5 luni lipsa acestui paralelism poate fi normală, însă dacă după 6 luni problema persistă, părinții ar trebui să se adreseze unui ofltalmopediatru. În cazul acestei afecțiuni, copilul nu poate percepe imaginea clară, dat fiind faptul că imaginile primite de la fiecare ochi nu se suprapun pentru a forma o imagine corectă. Strabismul poate fi divergent (când ochii sunt orientați spre urechi), convergent (când ochii sunt orientați spre nas) și vertical (când ochii sunt orientați în jos sau în sus).
Obstrucția canalului lacrimo-nazal
În cazul acestei afecțiuni copilul va lăcrima abundent la unul sau la ambii ochi, din cauză că există un blocaj la nivelul canalelor lacrimale. Obstrucția canalului lacrimo-nazal poate apărea la nou-născuți și sugari în aproximativ 20% dintre cazuri.
Ochiul leneș
Ambliopia sau “ochiul leneș” este o afecțiune care apare la copil și care poate fi corectat până la vârsta de 6-7 ani. În amblipie, unul dintre ochi nu poate fi folosit corespunzător, iar acuitatea vizuală nu este una optimă. Corectarea se face prin exerciții oculare și prin purtarea de ochelari care forțează ochiul leneș să funcționeze corespunzător.
Vlad B.
15 iulie 2019 la 12:35Ar trebui ca statul sa ii oblige pe parinti sa isi duca copiii la un cabinet de oftalmologie pentru control. Vorbesc din propria experienta…Sunt lucruri foarte importante pentru copil si nu e vina lui ca nu poate sa spuna: du-ma la oftalmolog…
Dr. FRANGU CRISTINA, CLINICA ICARE
17 septembrie 2019 la 13:14Sigur ca orice copil trebuie consultat si din punct de vedere oftalmologic in primul an de viata, mai ales daca vorbim despre un copil nascut prematur sau daca parintii observa ca e ceva in neregula cu el, dar o consultatie de rutina este necesara precoce.
DR. FRANGU CRISTINA, CLINICA ICARE